Niemedyczne forum zdrowia
14-12-2017, 21:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Napady okresowe suchej skóry  (Przeczytany 1686 razy)
Xander21
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 29
MO: 01.10.2012
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #20 : 04-12-2017, 12:00 »

Kelp rok temu brałem. Kupiłem dużą ilość, która wystarczyła na jakieś pół roku. Żadnej zmiany w czymkolwiek. Nic nie czułem. Szkoda kasy. Jeśli kelp nic nie pomógł, to nie mam nic z tarczycą, bo na to jest?
Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 32
MO: 15.04.2016
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 159

« Odpowiedz #21 : 04-12-2017, 14:46 »

Cytat
chleb brązowy

Możesz nam przybliżyć, co masz na myśli, tzn. dokładnie jakiego rodzaju to chleb?
« Ostatnia zmiana: 04-12-2017, 20:57 wysłane przez Gloria » Zapisane
Xander21
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 29
MO: 01.10.2012
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #22 : 04-12-2017, 19:13 »

Cytat
chleb brązowy

Możesz nam przybliżyć co masz na myśli,tzn. dokładnie jakiego rodzaju to chleb?
Chleb brązowy, tzn. razowy z dodatkami ziaren typu słonecznik, dynia. Biały chleb jest do niczego. Jem tylko kilka kromek dziennie w pracy. Zmieniałem pieczywa lub nie jadłem chwilowo nic i nie było zmian. Więc to chyba nie uczulenie na gluten?
« Ostatnia zmiana: 04-12-2017, 20:58 wysłane przez Gloria » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 32
MO: 15.04.2016
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 159

« Odpowiedz #23 : 04-12-2017, 20:00 »

Pieczywo razowe również zawiera gluten.

Polecam przeczytać artykuł na portalu:

http://portal.bioslone.pl/przyczyna-chorob/chleb_nasz_powszedni

Jak i inne, które tam znajdziesz. Prawdopodobnie będziesz musiał dużo zmienić w swojej diecie i poniekąd zacząć drogę od nowa. Ponownie też odsyłam do książek, to Ci wiele wyjaśni i ułatwi.
« Ostatnia zmiana: 04-12-2017, 20:58 wysłane przez Gloria » Zapisane
Scorupion
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 8-07-2009 do 31-12-2016
Wiedza:
Wiadomości: 4.570

« Odpowiedz #24 : 04-12-2017, 21:35 »

Chyba poruszamy się w oparach absurdu. Gościu od ponad pięciu lat stosuje zalecenia dotyczące jego własnego zdrowia, nie mając o nich nawet szczątkowego pojęcia. Komedia.
Zapisane

I nic mnie nie obchodzi, bo płynę na popsutej łodzi.
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2010
Wiedza:
Wiadomości: 1.091

« Odpowiedz #25 : 05-12-2017, 08:28 »

Jest na etapie bycia wkurzonym na bliskich, którzy mogą jeść byle co i są zdrowsi. Trochę tylko długawy ten etap.
Zapisane

"Człowiek, który by po 30 roku życia radził się lekarza, dawałby dowód swojej głupoty, gdyż świadczyłoby to o tym, że do tej pory nie nauczył się żyć rozsądnie." Tyberiusz
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 27
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 457

« Odpowiedz #26 : 05-12-2017, 13:06 »

No ale kolego, masz problemy ze skórą i jesz chleb? Chyba gdzieś się zgubiłeś podczas czytania o produktach glutenowych. 5 lat to mało, jeśli się ciągle organizmowi przeszkadza. W taki sposób to można i 20 lat stosować profilaktykę, pić MO, KB jeśli się codziennie to przegryza kilkoma kromkami chleba. Chleb jest dla ludzi zdrowych jako używka i to ew. 1 kromka raz w tygodniu grubo posmarowana masłem czy innym tłuszczem.
Zapisane
Xander21
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 29
MO: 01.10.2012
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #27 : 06-12-2017, 18:53 »

Chleb jem całe życie, a suchą skórę mam od 2 lat. Nie wiem, dlaczego Scorupion się tak upiera, że nic nie wiem o zdrowiu. Nie musisz być taki chamski od razu. Nic ci nie zrobiłem. Nie mam żadnych objawów nadwrażliwości na gluten, więc po co się tak spinasz od razu? Sucha skóra i od razu mam odstawić pieczywo, bo uczulenie na gluten. A założyłem ten temat, by się przekonać, czy ktokolwiek miał suchą skórę i jak sobie z tym poradził.
Kiedyś miałem testy alergiczne i nic nie wyszło. Jakiś czas temu, probowałem nie jeść nic z glutenem przez kilka dni i zero polepszenia. Skóra sucha nadal i ściąga.
« Ostatnia zmiana: 06-12-2017, 20:50 wysłane przez Gloria » Zapisane
Luciano
*


Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 28
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 607

« Odpowiedz #28 : 06-12-2017, 19:14 »

Fakt, że podejmujesz decyzje na bazie testów alergicznych świadczy, że jednak tam trochę halny wieje. Z tym odstawieniem glutenu na kilka dni to też niezła sprawa. Rodzajów reakcji na gluten jest kilka i na podstawie tego co napisałeś można nieśmiało podejrzewać, że masz te niebezpieczniejsze.

Kolejny wątek podążający według najpopularniejszego schematu:

1. Autor szczegółowo opisuje co mu dolega
2. Dostaje kilka odpowiedzi, najczęściej rzeczowych i mądrych
3. Autorowi nie podobają się rzeczowe i mądre odpowiedzi, więc zaczyna dyskutować, bowiem okazuje się, że jednak sam wie lepiej
4. Ktoś mądry pisze, że chyba jednak autor nie jest taki mądry za jakiego się ma i najczęściej stara mu się jeszcze co nieco przetłumaczyć
5. Autor jest urażony, szczegółowo opisuje swoje uczucia, czasem dochodzi do wniosku, że jednak inni mogą mieć rację i cudowna (droga) tabletka nie istnieje
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2010
Wiedza:
Wiadomości: 1.091

« Odpowiedz #29 : 06-12-2017, 19:28 »

No to ja mam poradę, rodem z homeopatii czyli "Podobne leczyć podobnym". Na suchą skórę i jeżeli ponownie wyskoczy Ci grzybica - przykładaj skórę od chleba na "chorobowo" zmienione miejsce.
Zapisane

"Człowiek, który by po 30 roku życia radził się lekarza, dawałby dowód swojej głupoty, gdyż świadczyłoby to o tym, że do tej pory nie nauczył się żyć rozsądnie." Tyberiusz
Xander21
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 29
MO: 01.10.2012
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #30 : 06-12-2017, 19:29 »

Grzybica? Ja już jej nie mam dawno. Jem pieczywo i od razu się na niczym nie znam? To trochę głupia opinia? Nie choruję już od 3 lat.  Wszystkie moje bolączki odeszły w zapomnienie, oprócz tej suchej skóry, która nagle się pojawiła. To trochę dziwne. Nie jestem na nikogo zły. Ok, jeśli nikt nie ma takich problemów jak ja, to proszę o zamknięcie tematu lub usunięcie.
« Ostatnia zmiana: 06-12-2017, 20:52 wysłane przez Gloria » Zapisane
Luciano
*


Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 28
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 607

« Odpowiedz #31 : 06-12-2017, 19:59 »

Cytat
to trochę głupia opinia?
Pytasz czy stwierdzasz?

Gratuluję, że jesteś zdrowy i dobrze, że zauważasz pozytywy, bo często przewijają się same jęki. Myślę, że jak ogarniesz temat to pozbędziesz się i problemów ze skórą. Nie ma co zamykać wątku, bo może mieć jakąś wartość edukacyjną.

Ja bym jednak spróbował z tym glutenem, ale tak rzetelnie i na dłużej. U siebie obserwuję nawrót problemów z suchą skórą dłoni oraz piekącymi oczami. Zbiegło się to idealnie w czasie z moim powrotem po latach do picia piwa. Glutenu w nim tyle, co kot napłakał, ale i tak odstawiam, bo jednak mi nie smakuje jak dawniej, także zobaczymy, czy może tu był pies pogrzebany.
Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 27
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 457

« Odpowiedz #32 : 06-12-2017, 20:02 »

Xander21 no tak, ale zapomniałeś o tym, że picie mikstury oprócz tego, że działa zbawiennie na układ pokarmowy, to również, aby to zbawienne działanie móc uskuteczniać, odsłania nadżerki, które są zakryte patologicznym śluzem. Po to są te całe DP podczas kuracji MO i KB, wykluczanie produktów alergennych typu glutenowe, czerwone owoce, warzywa, produkty mleczne. Jak się pije MO, to powoli usuwany jest patologiczny śluz, aż w końcu odsłonią się nadżerki, aby potem nastąpił proces ich gojenia, ale przez odsłonięte nadżerki również alergeny dostają się prosto do krwiobiegu, co może powodować reakcje alergiczne. Może to być akurat scenariusz Twojego przypadku, co tłumaczyłoby, skąd teraz ew. taka a nie inna reakcja skóry.
« Ostatnia zmiana: 06-12-2017, 20:55 wysłane przez Gloria » Zapisane
Scorupion
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 8-07-2009 do 31-12-2016
Wiedza:
Wiadomości: 4.570

« Odpowiedz #33 : 07-12-2017, 08:47 »

Nie wiem, dlaczego Scorupion się tak upiera, że nic nie wiem o zdrowiu. Nie musisz być taki chamski od razu. Nic ci nie zrobiłem. Nie mam żadnych objawów nadwrażliwości na gluten, więc po co się tak spinasz od razu?

Rozluźniony jestem jak nigdy, a do ciebie nic osobistego. Po prostu interesują mnie przypadki, kiedy dorosła osoba nie jest w stanie sensownie sklecić kilku zdań tak, aby opisać banalny problem, a jeszcze bardziej, kiedy po zwróceniu uwagi zamiast pomyśleć, przeanalizować i coś zmienić, to brnie dalej, użalając się nad sobą i niegodziwością świata.
Zapisane

I nic mnie nie obchodzi, bo płynę na popsutej łodzi.
Xander21
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 29
MO: 01.10.2012
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #34 : 07-12-2017, 14:13 »

Niestety czasami nie jest możliwe w pracy mieć czegoś innego niż kanapki. Wiem doskonale, że gluten jest szkodliwy.
Wiem też, że jeszcze mam nadżerki. Co jakiś czas nowe się odsłaniają i wtedy jeszcze gorzej się czuję. Czasami mnie zgaga "szczypnie na chwilę".
Mój stan w 2012 był bardzo kiepski. Miałem zgagę 24 h każdego dnia. Chorowałem na zapalenie gardła, tchawicy i ciągłe przeziębienia. Dziś już nie ma po tym śladu. 3 lata temu przerwałem KB i zgaga po kilku dniach wróciła. W tym roku odstawiłem KB i po kilku dniach nic nie miałem. Więc jest postęp. Tylko ta skóra. Zauważyłem, że te napady suchej skóry są coraz krótsze. Trwają zaledwie ok. 3 dni w miesiącu. Kiedyś 2 tygodnie miesięcznie.
« Ostatnia zmiana: 07-12-2017, 16:12 wysłane przez Gloria » Zapisane
Luciano
*


Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 28
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 607

« Odpowiedz #35 : 07-12-2017, 14:47 »

Cytat
Niestety czasami nie jest możliwe w pracy mieć czegoś innego niż kanapki.
To jakim cudem od ponad trzech lat jem w pracy coś innego niż kanapki? Zresztą można upiec chleb bezglutenowy i z nim robić kanapki. W związku z tym, że zaraz napiszesz, że niemożliwe jest zrobić smaczny chleb bezglutenowy to informuję, że to również byłoby kłamstwo, bowiem moja żona w parę minut taki chleb robi.
« Ostatnia zmiana: 07-12-2017, 20:46 wysłane przez Agata » Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 27
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 457

« Odpowiedz #36 : 08-12-2017, 14:50 »

Potwierdzam też słowa Luciano, bardzo dobry chleb wychodzi z kaszy gryczanej, jajek i nasion różnego rodzaju, gdzieś w necie jest przepis, nie pamiętam dokładnie z czego było bo nie ja robiłem smile

Tak w zasadzie to ja do pracy często biorę omleta z surówką, kotlety z surówką, kiełbasę smażoną z cebulą lub samą z surówką lub dla odmiany duszone a potem smażone mięso z kaszą gryczaną, cebulą no i surówką biggrin Ogólnie mięso lub jajka z surówką, czasem z dodatkiem placków ziemniaczanych. Zwykle to to co zostanie z obiadu dnia poprzedniego a jak nic nie zostało, to jajecznica lub omlet. Osobiście u siebie w pracy prawie w ogóle nie widzę, żeby ktoś jadł kanapki.

Zależy co lubisz, ale jest tyle różnych potraw, które da się zjeść bez chleba i będą smaczne. No chyba, że(tak pół serio):
Zapisane
Piotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 965

« Odpowiedz #37 : 08-12-2017, 17:48 »

Na lekki posiłek idealne jest avocado, można obrać wcześniej, albo wyjadać łyżeczką po przekrojeniu. Ma mnóstwo kwasów tłuszczowych, więc dla skóry będzie idealne.
Zapisane
Luciano
*


Online Online

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 28
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 607

« Odpowiedz #38 : 08-12-2017, 19:29 »

E tam! Najważniejsze pić pięć litrów wody dziennie i pigwę zjeść, bo ma więcej witaminy C niż cytryna. Dla zdrowotności! W ogóle ostatnio czytałem w Pani Domu, że na poranną kupę dobrze jest na śniadanie zjeść zupę mleczną z otrębami.

Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 931

« Odpowiedz #39 : 08-12-2017, 23:28 »


U siebie obserwuję nawrót problemów z suchą skórą dłoni oraz piekącymi oczami. Zbiegło się to idealnie w czasie z moim powrotem po latach do picia piwa. Glutenu w nim tyle, co kot napłakał, ale i tak odstawiam, bo jednak mi nie smakuje jak dawniej, także zobaczymy, czy może tu był pies pogrzebany.

Bardziej bym stawiał po prostu na alkohol niż gluten jeśli chodzi o te objawy. Czy kolega Xander21 spożywa alkohol?
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!