Inspekcja Handlowa do kontroli wytypowała jedynie te firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla szpitali, szkół, żłobków, domów dziecka, sanatoriów, domów opieki społecznej i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych.
Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje i niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.
UOKiK podaje pięć przykładów naruszenia przepisów. W jednej sytuacji, zgodnie z jadłospisem
posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy ze żłobka dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.
Link:
www.tvp.info/35716972/firmy-cateringowe-skontrolowane-wyniki-dramatyczne