Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 11:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Płatki owsiane bez glutenu  (Przeczytany 6182 razy)
Pdg
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 14.05.2018r
Wiadomości: 13

« : 22-05-2018, 07:21 »

Witam można jeść płatki owsiane bez glutenu np na śniadanie osoba która leczy Candide  z nietolerancją glutenu, jak niby producent pozbywa  sie glutenu w płatkach owsianych ?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 22-05-2018, 07:51 »

A gdzie żegnam?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #2 : 22-05-2018, 10:32 »

Owies jest bez glutenu, zanieczyszczenie glutenem jest w wyniku produkcji i przetwarzania.

Oznaczenie "bez glutenu" produktu zanieczyszczonego skutkuje bardzo wysoką karą, więc raczej można wierzyć.
Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558

« Odpowiedz #3 : 22-05-2018, 10:56 »

Pierwsze słyszę, że owies jest zbożem bez glutenu?
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #4 : 22-05-2018, 19:07 »

Cytat
Gluten- o czym tak naprawdę mowa?

Co tak właściwie kryje się pod pojęciem glutenu? Otóż jest to mieszanina białek roślinnych zawierających prolaminy występujących naturalnie w ziarnach takich zbóż jak pszenica (gliadyna), żyto (sekalina) oraz jęczmień (hordeina). Znajduje się we wszelkich przetworach oraz produktach zawierających te zboża. Nadaje on elastyczność oraz lepkość ciastom co można łatwo zaobserwować podczas zagniatania mąki pszennej z wodą.

Oprócz zbóż będących źródłem tej substancji na diecie bezglutenowej zabrania się również spożywania tzw. „zwykłego owsa” oraz wszystkich produktów z jego dodatkiem. Dlaczego? Owies co prawda nie zawiera typowych białek tworzących gluten, lecz może być nimi silnie zanieczyszczony, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasz, płatki czy otręby.
http://poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/owies-a-dieta-bezglutenowa.html
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #5 : 22-05-2018, 19:20 »

Z tego co pamiętam, tak na już, owies zawiera aweniny, które są bardzo podobne do glutenin. Więc właściwie ....wsio ryba. To szkodzi i to szkodzi. Mimo, że się nie nazywa gluten.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558

« Odpowiedz #6 : 23-05-2018, 00:54 »

Faktycznie, trochę mój błąd gdyż jeśli chodzi o ścisłość, to faktycznie czysty owies glutenu nie ma, ma aweniny, które szkodzą w zasadzie tak samo. Jednak taki czysty owies jest trudno dostępny. Hodują go gdzieś na specjalnej uprawie w Finlandii i kontrolują na każdym etapie.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!