Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 14:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Solone pestki z dyni  (Przeczytany 7957 razy)
ewel
« : 17-05-2008, 17:40 »

Proszę o radę. Mieszkam we Włoszech i wszystkie pestki z dyni, które kupuję, oczywiście te niełuskane, są solone. Czy z takich można przyrządzić koktajl z błonnikiem?
« Ostatnia zmiana: 20-07-2012, 15:15 wysłane przez Solan » Zapisane
fiona50
« Odpowiedz #1 : 17-05-2008, 22:06 »

W jakim regionie Włoch mieszkasz, czy jeżdżą tam polskie autobusy? Nic prostszego, jak poprosić panów kierowców, kiedy będą następnym razem to Ci przywiozą albo ktoś z rodziny niech poda. Tam o wiele produktów jest trudno. Solone pestki się nie nadają do koktajlu z błonnikiem. Najlepsze są suszone, ale niesolone, i w łupinkach. To samo jest z ziarnem lnu. Ziarenka mają być całe niemielone. Mielić je będziesz razem z pestkami z dyni.
« Ostatnia zmiana: 20-07-2012, 15:17 wysłane przez Solan » Zapisane
ewel
« Odpowiedz #2 : 18-05-2008, 09:27 »

A czy nie można zwyczajnie wypłukać tych pestek wodą na durszlaku i wyłożyć na papier do wyschnięcia. Spłucze się sól i powinny być dobre? smile
« Ostatnia zmiana: 20-07-2012, 15:18 wysłane przez Solan » Zapisane
Matylda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #3 : 18-05-2008, 16:45 »

Te, z których ja robię koktajl, też są lekko słonawe. Mnie smakują msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 20-07-2012, 15:18 wysłane przez Solan » Zapisane
fiona50
« Odpowiedz #4 : 18-05-2008, 17:45 »

Nie bardzo można je wypłukać, bo one były już raz moczone w solance i nią nasiąkły. Po wyschnięciu zostały spakowane do sprzedaży... i co, znów chcesz je płukać? msn-wink
« Ostatnia zmiana: 20-07-2012, 15:19 wysłane przez Solan » Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #5 : 18-05-2008, 17:50 »

Matylda, nie znalazłam, że nie wolno, ale jestem jakoś pewna, że tak - nie wolno Smutny.
No, można i spróbować wypłukać i zobaczyć, co dalej... I jeszcze tak przez pół godzinki pomoczyć w wodzie... I spróbować.

Dodano

Ale spróbować "tak na sucho", nie w koktajlu.
« Ostatnia zmiana: 20-07-2012, 15:19 wysłane przez Solan » Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Matylda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #6 : 18-05-2008, 19:04 »

Cytat od: "biedrona"
Matylda nie znalazłam, że nie wolno ale jestem jakoś pewna, że tak nie wolno  

To może musielibyśmy zapytać Mistrza. Nigdzie nie spotkałam się z tym, że nie można, ale z tym, że można też nie. Moje pestki są tylko lekko słonawe i smak koktailu z owocami jest ok. Pewnie jeszcze lepszy by był z pomidorem msn-wink
Nie wiem jakie są te "włoskie" pestki. Jeżeli są solone i prażone jak orzeszki ziemne, to pewnie się nie nadają. Ale jeżeli podobne do moich to bym zaryzykowała. W końcu w pestkach chodzi głównie o błonnik, a ten tak czy tak jest.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #7 : 18-05-2008, 19:10 »

Cytat od: "matylda"
W końcu w pestkach chodzi głównie o błonnik, a ten tak czy tak jest.
Nie, w pestkach nie chodzi tylko o błonnik, chodzi też o zawartość i niezwykle korzystny wpływ NNKT i innych substancji na funkcjonowanie organizmu. Jeśli chodzi o solone pestki, to też je lubię w koktajlu z warzywami, szczególnie z pokrzywą. Mam nadzieję, że solenie nie wpływa negatywnie na ziarna zawarte w pestkach.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!