flamma
|
|
« : 04-07-2008, 17:24 » |
|
Zwracam się z gorącą prośbą o podanie przepisów na przyrządzanie podrobów Szczególnie żołądków i serduszek drobiowych. Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Dzisiaj, gdy przechodziłam koło stoiska mięsnego, podroby same do mnie krzyczały , że muszę je kupić i pożreć hehe. Nie wiem jak je można zrobić i z czym żeby moja candida nie miała uczty Pamiętam , że Moja Babunia robiła je w takim śmietanowym sosem , który zaciągała odrobiną mąki. Niebo w gębie..lecz niestety ta opcja odpada. Tak się zastanawiam...czy by ich lekko nie podgotować i wrzucić na patelnie aby je podsmażyć z przyprawami i z dużą ilością cebuli. Czekam na sugestie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #1 : 04-07-2008, 20:09 » |
|
Do 3 l garnka z 1/2 l wrzątku dodawać kolejno, co 1 - 2 ':
małą łyżeczkę kurkumy szczyptę tymianku łyżeczkę (ew. mielonego) kminku ziele angielskie 3-4 kulki, liść laurowy szczyptę pieprzu kajeńskiego, inne pieprze, pokrojone żołądki indycze pół łyżeczki soli; jeśli trzeba - można dolać zimnej wody pokrojone liście selera lub koperku, przecier pomidorowy itp. - gotować ok. 50 minut; łyżeczkę majeranku roztartego w dłoniach (ew. wrzątek, jeśli potrzeba) pół cukini startej na gr. tarce; masło 3 pokrojone cebule i 2 papryki, czosnek - gotować ok. 15 ', popieprzyć, dosolić do smaku, zieloną pietruszkę dla witaminy C i wyglądu.
Można też inaczej - zalać w garnku żołądki zimnym bulionem, pogotować, aż będą prawie miękkie, dodać przyprawy i osobno uduszone warzywa, dusić jeszcze ok. 10 minut, sprawdzić smak, podać z surówką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asicyna
|
|
« Odpowiedz #2 : 07-07-2008, 08:46 » |
|
Moja mama zrobiła kiedyś pyszny gulasz z serc wieprzowych. Drobno pokrojone, przysmażone na rozgrzanym tłuszczu serduszka, potem podlane wodą i podduszone. A do zagęszczenia można użyć m.in. siemienia lnianego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #3 : 07-07-2008, 09:54 » |
|
Powyższy przepis na żołądki indycze jest skomponowany według makrobiotycznej zasady "Pięciu Elementów", chociaż nie jest to potrawa wegetariańska. Warto więc zachować kolejność czynności, gdyż wtedy potrawa nie tylko syci i cieszy, ale nawet - leczy. Przywraca równowagę energetyczną, co może być szczególnie ważne w początkowych okresach oczyszczania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
flamma
|
|
« Odpowiedz #4 : 12-07-2008, 09:58 » |
|
Grażynko dziękuje za przepis!!! Obecnie siedzę w pracy , ale Mama kupiła już na moją prośbę kg żołądków a ja się z nimi rozprawię jak wrócę Dam znać jak wyszło
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bibi
Offline
Płeć:
MO: od maja 2006, niestety z pół roczną przerwą
Skąd: Kraków
Wiadomości: 67
|
|
« Odpowiedz #5 : 12-07-2008, 15:44 » |
|
Wymoczone przez dobę w mleku nerki pokroić, powycinać to białe w środku (nie wiem co to jest, ale jest twarde i niedobre). Resztę pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzany smalec z zielonym pieprzem. Szybko podsmażyć. Kiedyś nie mogłam tego przełknąć -a dziś uwielbiam co ta zdrowa dieta robi z człowiekiem
|
|
|
Zapisane
|
Imperium się nie poddaje, Imperium kontratakuje!
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #6 : 20-07-2008, 09:56 » |
|
Dam znać jak wyszło Czyżby nie smakowały :zalamany: ? Toż to pewniak
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kati81
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 19-05-2008
Skąd: Lublin,
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #7 : 23-07-2008, 20:02 » |
|
Grażynko, ja robiłam, mnie smakowały Dzięki za przepis
|
|
|
Zapisane
|
Z pozdrowieniami ღ♥ღKatjaღ♥ღ
|
|
|
Elza12
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: mąż i syn - XI.2008 córka VII.2009 ja I.2010
Skąd: małopolska
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #8 : 18-05-2009, 09:52 » |
|
Właśnie wstawiłam gulasz z żołądków wg przepisu Grażynki.Wieczorem napiszę jak wyszedł. Niestety będzie bez cukini i masła, mam nadzieje, że mu to bardzo nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #9 : 18-05-2009, 11:43 » |
|
Całą rodziną przeszliśmy I etap diety i tak już zostało.Zdarzyło mi się zjeść kawałek ciasta i małej jest wtedy ewidentnie gorzej - co potwierdza konieczność odstawienia takich wyrobów.
Nie powinnaś także dodawać pomidorów i pieprzu kajeńskiego. A masło możesz - sklarowane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elza12
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: mąż i syn - XI.2008 córka VII.2009 ja I.2010
Skąd: małopolska
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #10 : 20-05-2009, 17:22 » |
|
Gulasz wyszedł niezły, ale troche brakowało tych warzyw. Spróbuje wersje z cukinią - jak tylko mi urośnie w ogródku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #11 : 20-05-2009, 18:24 » |
|
Trzeba było dodać inne - np. marchewkę, pietruszkę, seler, a na końcowe 8 minut - różyczki brokuła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #12 : 21-05-2009, 10:38 » |
|
Tylko skąd wziąć brokuła w maju?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halisia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: 16-09-2008
Skąd: podlaskie
Wiadomości: 253
|
|
« Odpowiedz #13 : 21-05-2009, 18:46 » |
|
Najlepiej w sklepie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #14 : 16-12-2009, 15:46 » |
|
A czy podroby nadają się na zupę? Mam na myśli np. serduszka, które akurat mam w zamrażalniku i mam ochotę na zupę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #15 : 17-12-2009, 09:09 » |
|
Serduszka jak najbardziej. Z podrobów to chyba tylko wątroby nie dałabym do zupy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #16 : 17-12-2009, 12:25 » |
|
I ugotowałam Pyszny, tłuściutki rosołek, chociaż te serca mimo że dobre, to mało apetyczne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zoska_ka
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78
|
|
« Odpowiedz #17 : 17-12-2009, 14:16 » |
|
Teraz można je pokroić w plasterki i dodać usmażoną cebulkę. Do tego surówka z kiszonej kapustki. Pycha po prostu.
|
|
|
Zapisane
|
MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #18 : 17-12-2009, 15:54 » |
|
Teraz można je pokroić w plasterki i dodać usmażoną cebulkę. Dobry pomysł, dziękuję!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eva
|
|
« Odpowiedz #19 : 19-12-2009, 21:47 » |
|
Zwracam się z gorącą prośbą o podanie przepisów na przyrządzanie podrobów smile Szczególnie żołądków i serduszek drobiowych Na żołądkach można ugotować pyszny krupnik: żołądki wymyć, zalać wodą i zagotować, po czym wodę wylać, żołądki opłukać, zalać wrzątkiem, dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić. Dodać odrobinę soku z cytryny i ugotować. Jak żołądki będą miękkie, wyjąć z wywaru i pokroić. Warzywa potrzeć na tarce jarzynowej, cebulę wyrzucić (chyba że ktoś lubi gotowaną). Do wywaru wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kilka łyżek kaszy. Gotujemy, następnie łączymy wszystko, posypujemy natką pietruszki lub suszonym tymiankiem, doprawiamy do smaku. Jeżeli chodzi o serduszka to gotuję rosół lub zupę pomidorową. Bazę stanowi mięso wołowe (antrykot), a serduszka rozcinam i po dokładnym wymyciu z resztek krwi dodaję i z dodatkiem kurkumy, i warzyw gotuję. Do tego makaron domowy z mąki razowej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2009, 19:43 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
|