Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 03:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepis na podroby  (Przeczytany 27931 razy)
flamma
« : 04-07-2008, 17:24 »

Zwracam się z gorącą prośbą o podanie przepisów na przyrządzanie podrobów smile Szczególnie żołądków i serduszek drobiowych. Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Dzisiaj, gdy przechodziłam koło stoiska mięsnego, podroby same do mnie krzyczały , że muszę je kupić i pożreć biggrin hehe.
Nie wiem jak je można zrobić i z czym żeby moja candida nie miała uczty smile Pamiętam , że Moja Babunia robiła je w takim śmietanowym sosem , który zaciągała odrobiną mąki. Niebo w gębie..lecz niestety ta opcja odpada.
Tak się zastanawiam...czy by ich lekko nie podgotować i wrzucić na patelnie aby je podsmażyć z przyprawami i z dużą ilością cebuli. Czekam na sugestie smile
Zapisane
Grażyna
« Odpowiedz #1 : 04-07-2008, 20:09 »

Do 3 l garnka z 1/2 l wrzątku dodawać kolejno, co 1 - 2 ':

małą łyżeczkę kurkumy
szczyptę tymianku
łyżeczkę (ew. mielonego) kminku                                  
ziele angielskie 3-4 kulki, liść laurowy
szczyptę pieprzu kajeńskiego, inne pieprze, pokrojone żołądki indycze      
pół łyżeczki soli; jeśli trzeba - można dolać zimnej wody
pokrojone liście selera lub koperku, przecier pomidorowy itp.
- gotować ok. 50 minut;
       
łyżeczkę majeranku roztartego w dłoniach (ew. wrzątek, jeśli potrzeba)
pół cukini startej na gr. tarce; masło
3 pokrojone cebule i 2 papryki, czosnek - gotować ok. 15 ',  
popieprzyć, dosolić do smaku,
zieloną pietruszkę dla witaminy C i wyglądu.

Można też inaczej - zalać w garnku żołądki zimnym bulionem, pogotować,  aż będą prawie miękkie, dodać przyprawy i osobno uduszone warzywa, dusić jeszcze ok. 10 minut, sprawdzić smak, podać z surówką.
Zapisane
Asicyna
« Odpowiedz #2 : 07-07-2008, 08:46 »

Moja mama zrobiła kiedyś pyszny gulasz z serc wieprzowych. Drobno pokrojone, przysmażone na rozgrzanym tłuszczu serduszka, potem podlane wodą i podduszone. A do zagęszczenia można użyć m.in. siemienia lnianego.
Zapisane
Grażyna
« Odpowiedz #3 : 07-07-2008, 09:54 »

Powyższy przepis na żołądki indycze jest skomponowany według makrobiotycznej zasady "Pięciu Elementów", chociaż nie jest to potrawa wegetariańska. Warto więc zachować kolejność czynności, gdyż wtedy potrawa nie tylko syci i cieszy, ale nawet - leczy. Przywraca równowagę energetyczną, co może być szczególnie ważne w początkowych okresach oczyszczania.
Zapisane
flamma
« Odpowiedz #4 : 12-07-2008, 09:58 »

Grażynko dziękuje za przepis!!! smile
Obecnie siedzę w pracy , ale Mama kupiła już na moją prośbę kg żołądków a ja się z nimi rozprawię jak wrócę biggrin
Dam znać jak wyszło smile
Zapisane
Bibi
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: od maja 2006, niestety z pół roczną przerwą
Skąd: Kraków
Wiadomości: 67

« Odpowiedz #5 : 12-07-2008, 15:44 »

Wymoczone przez dobę w mleku nerki pokroić, powycinać to białe w środku (nie wiem co to jest, ale jest twarde i niedobre). Resztę pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzany smalec z zielonym pieprzem. Szybko podsmażyć.
Kiedyś nie mogłam tego przełknąć -a dziś uwielbiam smile co ta zdrowa dieta robi z człowiekiem
Zapisane

Imperium się nie poddaje, Imperium kontratakuje! smile
Grażyna
« Odpowiedz #6 : 20-07-2008, 09:56 »

Cytat od: "flamma"
Dam znać jak wyszło

Czyżby nie smakowały  :zalamany: ? Toż to pewniak  
Zapisane
Kati81
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 19-05-2008
Skąd: Lublin,
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #7 : 23-07-2008, 20:02 »

Grażynko, ja robiłam, mnie smakowały biggrin Dzięki za przepis msn-wink
Zapisane

Z pozdrowieniami msn-wink
ღ♥ღKatjaღ♥ღ
Elza12
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: mąż i syn - XI.2008 córka VII.2009 ja I.2010
Skąd: małopolska
Wiadomości: 166

« Odpowiedz #8 : 18-05-2009, 09:52 »

Właśnie wstawiłam gulasz z żołądków wg przepisu Grażynki.Wieczorem napiszę jak wyszedł. Niestety będzie bez cukini i masła, mam nadzieje, że mu to bardzo nie zaszkodzi.
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #9 : 18-05-2009, 11:43 »

Całą rodziną przeszliśmy I etap diety i tak już zostało.Zdarzyło mi się  zjeść kawałek ciasta i małej jest wtedy ewidentnie gorzej - co potwierdza konieczność odstawienia takich wyrobów.
Nie powinnaś także dodawać pomidorów i pieprzu kajeńskiego. A masło możesz - sklarowane.
Zapisane
Elza12
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: mąż i syn - XI.2008 córka VII.2009 ja I.2010
Skąd: małopolska
Wiadomości: 166

« Odpowiedz #10 : 20-05-2009, 17:22 »

Gulasz wyszedł niezły, ale  troche brakowało tych warzyw. Spróbuje wersje
z cukinią - jak tylko mi urośnie w ogródku.
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #11 : 20-05-2009, 18:24 »

Trzeba było dodać inne - np. marchewkę, pietruszkę, seler, a na końcowe 8 minut - różyczki brokuła.
Zapisane
Matylda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #12 : 21-05-2009, 10:38 »

Tylko skąd wziąć brokuła w maju?  confused
Zapisane
Halisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: 16-09-2008
Skąd: podlaskie
Wiadomości: 253

« Odpowiedz #13 : 21-05-2009, 18:46 »

Najlepiej w sklepie.  biggrin
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #14 : 16-12-2009, 15:46 »

A czy podroby nadają się na zupę? Mam na myśli np. serduszka, które akurat mam w zamrażalniku smile i mam ochotę na zupę smile
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #15 : 17-12-2009, 09:09 »

Serduszka jak najbardziej. Z podrobów to chyba tylko wątroby nie dałabym do zupy.
Zapisane

Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #16 : 17-12-2009, 12:25 »

I ugotowałam smile Pyszny, tłuściutki rosołek, chociaż te serca mimo że dobre, to mało apetyczne Smutny
Zapisane
Zoska_ka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78

« Odpowiedz #17 : 17-12-2009, 14:16 »

Teraz można je pokroić w plasterki i dodać usmażoną cebulkę. Do tego surówka z kiszonej kapustki. Pycha po prostu.
Zapisane

MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #18 : 17-12-2009, 15:54 »

Cytat
Teraz można je pokroić w plasterki i dodać usmażoną cebulkę.
Dobry pomysł, dziękuję!
Zapisane
Eva
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-06-2009r.
Wiadomości: 130

« Odpowiedz #19 : 19-12-2009, 21:47 »

Cytat
Zwracam się z gorącą prośbą o podanie przepisów na przyrządzanie podrobów smile Szczególnie żołądków i serduszek drobiowych
Na żołądkach można ugotować pyszny krupnik:
żołądki wymyć, zalać wodą i zagotować, po czym wodę wylać, żołądki opłukać, zalać wrzątkiem, dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić. Dodać odrobinę soku z cytryny i ugotować. Jak żołądki będą miękkie, wyjąć z wywaru i pokroić. Warzywa potrzeć na tarce jarzynowej, cebulę wyrzucić (chyba że ktoś lubi gotowaną). Do wywaru wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kilka łyżek kaszy. Gotujemy, następnie łączymy wszystko, posypujemy natką pietruszki lub suszonym tymiankiem, doprawiamy do smaku.
Jeżeli chodzi o serduszka to gotuję rosół lub zupę pomidorową. Bazę stanowi mięso wołowe (antrykot), a serduszka rozcinam i po dokładnym wymyciu z resztek krwi dodaję i z dodatkiem kurkumy, i warzyw gotuję. Do tego makaron domowy z mąki razowej.
« Ostatnia zmiana: 20-12-2009, 19:43 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!