Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #760 : 17-02-2016, 16:57 » |
|
Moja kolejna próba podej¶cia do koktajlu. Jako¶ nigdy mi nie smakowa³, ale po ostatniej chorobie (zapalenie p³uc) i serii antybiotyków muszê siê wzmocniæ. Mia³am te¿ spor± przerwê w piciu MO bo ca³y czas organizm siê oczyszcza³ poprzez infekcje, opryszczkê, wypryski na twarzy i plecach, swêdzenia nóg. Sk³adniki: dynia, siemiê lniane, ostropest w ilo¶ci wg przepisu Pana Józefa. S³onecznik póki co wykluczy³am bo mia³am odruch wymiotny. Koktajle owocowe na wodzie mi nie smakuj±. Musi byæ wiejskie mleko oraz owoce (teraz jab³ka). Zamierzam jeszcze raz przeprowadziæ DP1, ale niestety warzywnych np. na bazie buraków, selera czy marchewki nie prze³knê. Banan jest dozwolony w DP1, ale u mnie te¿ odpada bo nie lubiê. Wpad³am wiêc na pomys³, ¿eby spróbowaæ z kapust± kiszon±, która ostatnio bardzo mi smakuje. Nie by³am przekonana, ale ju¿ wiem, ¿e to by³ strza³ w dziesi±tkê. Kapusta ca³kowicie zniwelowa³a smak zmielonych pestek, doda³am trochê wody i nic poza tym. Nastêpnym razem spróbujê kapustê z mlekiem, ciekawe co wyjdzie Mo¿e dziêki kapu¶cie bêdê mog³a kombinowaæ z innymi warzywami. Zobaczymy. Szkoda, ¿e KB syci mnie tylko na ok 2-3h (z naciskiem na 2), ale mo¿e to siê zmieni w przysz³o¶ci. Cieszê siê, ¿e znalaz³am rozwi±zanie problemu KB w DP1. Polecam spróbowaæ
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #761 : 17-02-2016, 17:58 » |
|
Tu nie chodzi o stopieñ zmielenia, ale o smak. Jak zatyka³am nos to jako¶ wypi³am, ale po co siê mêczyæ. Gdy odrzuci³am s³onecznik te¿ by³o nieciekawie, ale zno¶nie na tyle, ¿eby od czasu do czasu piæ. Teraz zamierzam ju¿ piæ codziennie, zaczynaj±c od 1 sztuki, mo¿e uda siê zwiêkszyæ do 2-3 dziennie. Za jaki¶ czas spróbujê ponownie ze s³onecznikiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Du¿agosia
Offline
P³eæ:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476
|
|
« Odpowiedz #762 : 17-02-2016, 18:19 » |
|
Angelika, spróbuj KB z kwasem buraczanym, to Ciê dodatkowo wzmocni po antybiotykach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #763 : 17-02-2016, 18:31 » |
|
Du¿agosia dziêkujê za podpowied¼, naprawdê te antybiotyki przynios³y wiêcej szkody ni¿ po¿ytku, choæ pozytywem jest na pewno to, ¿e miedzy 4 a 5 (zêby) mia³am bakterie gnilne, od tamtej pory ich nie ma. Ju¿ znalaz³am przepis http://www.tutajzdrowie.pl/kwas-buraczany/, jutro idê po sk³adniki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951
|
|
« Odpowiedz #764 : 17-02-2016, 20:35 » |
|
spróbujê kapustê z mlekiem, ciekawe co wyjdzie
Szczerze mówi±c to obawiam siê co wyjdzie, ale je¶li spróbujesz to daj znaæ bo jestem ciekaw. Ja mam blender "Ninja"
Elu je¶li mo¿esz to daj jaki¶ namiar na ten blender bo jestem w³a¶nie na zmianie.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #765 : 17-02-2016, 20:58 » |
|
spróbujê kapustê z mlekiem, ciekawe co wyjdzie
Szczerze mówi±c to obawiam siê co wyjdzie, ale je¶li spróbujesz to daj znaæ bo jestem ciekaw.
Spoko, dam znaæ. Jutro bêdê kombinowaæ Elu, te¿ poproszê o model blendera, którego u¿ywasz. A¿ dziwne, ¿e na smak nasion ma wp³yw rodzaj blendera
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sylwan
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 9 wrze¶nia 2014
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 306
|
|
« Odpowiedz #766 : 18-02-2016, 07:20 » |
|
Co do kwasu buraczanego to nie trzeba ¶ci±gaæ tej piany co siê tworzy na górze, w moim wypadku wystarczy³o tylko codzienne, jednokrotne mieszanie drewnian± ³y¿k±, po ok 4-5 dniach piana sama zniknê³a.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #767 : 18-02-2016, 09:03 » |
|
Acha, akcja nabiera rumieñców. Spo¶ród moich znajomych pij±cych koktajle, ka¿demu bez wyj±tku one nie smakuj± i musz± siê nie¼le nakombinowaæ z dodatkami, aby regularnie piæ. A tymczasem wystarczy zmieniæ blender, brawo Ela. Mo¿e masz te¿ rozwi±zanie na mole spo¿ywcze, co i raz wyrzucam jakie¶ nasiona z jajeczkami albo larwami. Pyta³em o to w sklepie, ale zamiast odpowiedzi ujrza³em pe³n± godno¶ci, milcz±c± minê sprzedawcy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #768 : 18-02-2016, 16:11 » |
|
Spo¶ród moich znajomych pij±cych koktajle, ka¿demu bez wyj±tku one nie smakuj± i musz± siê nie¼le nakombinowaæ z dodatkami, aby regularnie piæ. A tymczasem wystarczy zmieniæ blender
Te¿ siê nad tym zastanawia³am. To by³by prze³om, gdyby okaza³o siê, ¿e wystarczy zmieniæ blender. Notabene, gdy wpisa³am w google nazwê i model, to dostêpny by³ tylko na stronach zagranicznych np amazon. Mo¿e komu¶ uda³o siê wyszperaæ co¶ na polskich stronach? Ciekawe gdzie i za ile zosta³ kupiony, bo naprawdê wygl±da obiecuj±co. Jestem ju¿ po koktajlu z kapust± kiszon± i mlekiem wiejskim s³odkim. Przyznam siê, ¿e mia³am obawy co do reakcji organizmu, ale zupe³nie niepotrzebnie. Koktajl by³ baaardzo smaczny i czu³am siê super, ¿adnych rewolucji po 15 min ani przez godzinê po wypiciu. B³ogi spokój na ¿o³±dku, o co u mnie ciê¿ko ostatnio. Niestety... mia³am nie je¶æ przez 4h, ale zrobi³am siê g³odna juz po ok 1-1,5h i musia³am zje¶æ swoj± pyszn± zupkê kolagenow± zaprawion± s³odk± ¶mietank± ze wsi (mniam). Mo¿e nastêpnym razem wytrzymam d³u¿ej, ¿eby sprawdziæ jak organizm zareaguje po d³u¿szym czasie od spo¿ycia. Mam w planach do takiego kapu¶cianego koktajlu dodaæ jab³ko i marchewkê. Zrobiê z mlekiem i bez mleka, a potem napiszê jak siê sprawy maj±. U mnie nabia³ ³±czony z czymkolwiek, nigdy nie powodowa³ ¿adnych problemów jelitowych. Ju¿ jako dziecko popija³am mlekiem np. kurczaka z musztard±. Obecnie mam du¿± ochotê na mleko i jego wyroby, wiêc u¿ywam gdzie siê da, nawet do koktajlu. Mo¿e kto¶ zrobi eksperyment z kapust± w koktajlu i wypowie siê na forum. Jestem ciekawa reakcji innych osób.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 767
|
|
« Odpowiedz #769 : 18-02-2016, 17:31 » |
|
(...) i musia³am zje¶æ swoj± pyszn± zupkê kolagenow± zaprawion± s³odk± ¶mietank± ze wsi (mniam). S³usznie zrobi³a¶. Mo¿e nastêpnym razem wytrzymam d³u¿ej, ¿eby sprawdziæ jak organizm zareaguje po d³u¿szym czasie od spo¿ycia. Po co ci to sprawdzaæ?
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej siê z m±drym zgubiæ ni¿ z g³upim znale¼æ.
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #770 : 18-02-2016, 17:37 » |
|
Mo¿e nastêpnym razem wytrzymam d³u¿ej, ¿eby sprawdziæ jak organizm zareaguje po d³u¿szym czasie od spo¿ycia. Po co ci to sprawdzaæ? Gdzie¶ czyta³am, ¿e kilka godzin po spo¿yciu mo¿e wyj¶æ burczenie w jelitach, albo wszystko mi siê pomiesza³o.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 767
|
|
« Odpowiedz #771 : 18-02-2016, 17:49 » |
|
My¶lê, ¿e gdyby co¶ mia³o byæ nie tak, dowiedzia³aby¶ siê o tym w przeci±gu godziny od wypicia koktajlu.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej siê z m±drym zgubiæ ni¿ z g³upim znale¼æ.
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #772 : 18-02-2016, 18:13 » |
|
My¶lê, ¿e gdyby co¶ mia³o byæ nie tak, dowiedzia³aby¶ siê o tym w przeci±gu godziny od wypicia koktajlu.
No to super. Najwa¿niejasza jest moc blendra, mój ma 1500 watts i 2 horsepower, ma 6 no¿yków, tzw. ostrzy.Diêki temu przy blendowaniu twardych ³odyg nie pozostaj± tzw. nitki, nie wspominaj±c, ¿e nasiona mieli na py³. Kosztowa³ $170.00. Ma te¿ inne przystawki. Nie musi byæ taki sam, ale musi mieæ w sobie moc i si³ê. Dzieci wypij± wszystko, cokolwiek dam do koktajla, co kiedy¶ by³o nie do pomy¶lenia.
Elu, fajnie wygl±da ten blender i te 6 ostrzy, ale cena jak dla mnie zawrotna. Dla porównania mój Greenbery ma 218 Wat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #773 : 18-02-2016, 21:25 » |
|
W takich piêknych okoliczno¶ciach przyrody pozostaje mieæ nadziejê, ¿e równie¿ niesmaczna kaszanka potraktowana blenderem du¿ej mocy z sze¶cioma ostrzami, zamieni siê w delicje. Muszê kiedy¶ sprawdziæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #774 : 18-02-2016, 21:44 » |
|
W takich piêknych okoliczno¶ciach przyrody pozostaje mieæ nadziejê, ¿e równie¿ niesmaczna kaszanka potraktowana blenderem du¿ej mocy z sze¶cioma ostrzami, zamieni siê w delicje. Muszê kiedy¶ sprawdziæ.
HAHAHAHA, prawie siê pop³aka³am ze ¶miechu. Dobre! Smaku nie zmieni, ale na pewno wielu osobom rozwi±za³ by problem ze s³onecznikiem, który najtrudniej siê rozdrabnia, zostawiaj±c igie³ki. Mój blender te¿ nie rozdrabnia s³onecznika na py³, a ma 4 ostrza. Z reszt± sobie radzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #775 : 18-02-2016, 21:54 » |
|
Znowu w takich okoliczno¶ciach przyrody pojawia siê w±tpliwo¶æ, czy nasiona powinny byæ rozdrabniane na py³.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #776 : 18-02-2016, 22:13 » |
|
W przepisie Pana Józefa jest napisane wyra¼nie, ¿e na py³, pewnie st±d pojawiaj± siê te w±tpliwo¶ci. Inna sprawa, ¿e ju¿ tyle razy temat by³ wa³kowany (nawet w tym w±tku), ¿e my¶lê i¿ teraz nikt o to nie powinien zapytaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #777 : 18-02-2016, 22:20 » |
|
Hmm, o ile pamiêtam u¿yty by³ termin proszek, a nie py³ i mia³oby to sens ze wzglêdu na funkcje ¶cierne koktajlu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
Offline
P³eæ:
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Sk±d: ¯yrardów
Wiadomo¶ci: 97
|
|
« Odpowiedz #778 : 19-02-2016, 14:55 » |
|
Hmm, o ile pamiêtam u¿yty by³ termin proszek, a nie py³ i mia³oby to sens ze wzglêdu na funkcje ¶cierne koktajlu.
Tak mi siê napisa³o, dziêki za zwrócenie uwagi. Teraz o moim kolejnym eksperymencie smakowym. Dzi¶ koktajl powali³ mnie na kolana. Z kapust± kiszon± by³ smaczny, z kapust± i mlekiem jeszcze smaczniejszy, ale ten dzisiejszy... - 1 ma³e jab³ko jako sk³adnik podstawowy - dodatek kapusty kiszonej - ¶mietana wiejska - mleko wiejskie jako dope³nienie Po prostu rewelacja. Dalej bêdê eksperymentowaæ, bo zawsze mo¿e byæ lepiej Polecam spróbowaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #779 : 20-02-2016, 19:59 » |
|
Mo¿e masz te¿ rozwi±zanie na mole spo¿ywcze, co i raz wyrzucam jakie¶ nasiona z jajeczkami albo larwami. Scorupion, mia³am ten sam problem. Zesz³ej jesieni mia³am tyle prawdziwków, ¿e nie mia³am pomys³u, co z tym robiæ? Kolega podpowiedzia³, by suszyæ i mieliæ na proszek. Bêdzie m±czka grzybowa do sosów i zup. M±czka, zaraz bêd± robale, powiedzia³am. Kaza³ do ka¿dego s³oika wk³adaæ 3, 4 li¶cie bobkowe. Od tej pory wk³adam je te¿ do ziaren, m±ki i jest dobrze. Nie zmienia smaku. Proszê spróbuj.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-02-2016, 11:51 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
|