scorupion
|
|
« Odpowiedz #780 : 20-02-2016, 20:17 » |
|
Spróbujemy, przez te larwy nieraz ze¿ar³em koktajl z wk³adk± miêsn±.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
P³eæ:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159
|
|
« Odpowiedz #781 : 20-02-2016, 20:22 » |
|
przez te larwy nieraz ze¿ar³em koktajl z wk³adk± miêsn±. Ja te¿, lecz pocieszam siê, ¿e to pyszne bia³ko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #782 : 21-02-2016, 01:10 » |
|
Ja pisa³em o tym problemie 2 lata temu na forum zdaje siê. Zastosowa³em chemiê, czyli przylepiane papierki Raid'a, pomog³o, ale walka trwa³a prawie rok czasu. Nie ma co siê bawiæ z tym robaczkami jakimi¶ domowymi sposobami...
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-02-2016, 11:51 wys³ane przez Gloria »
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #783 : 11-01-2017, 13:35 » |
|
Mimo tego, że mielę koktajl w młynku Bosch (próbowałem także w innych) najdrobniej i najdłużej jak to możliwe, to i tak podrażnia on mój końcowy odcinek przewodu pokarmowego przy wylocie. Niekiedy znajdują się tam ostre fragmenty ziaren. Co zrobić, by tak nie było? Bo czasem boli mnie przez to brzuch.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2017, 14:39 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Robert17
Offline
P³eæ:
Wiek: 30
MO: Obecnie nie pijê
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 96
|
|
« Odpowiedz #784 : 11-01-2017, 13:52 » |
|
Mo¿e spróbuj znale¼æ jakie¶ sitko o odpowiednio grubych oczkach, ¿eby oddzieliæ te najgrubsze, a zazwyczaj zarazem najostrzejsze, kawa³ki ziaren.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #785 : 11-01-2017, 14:00 » |
|
Mam takie sitko, czasem go u¿ywam. Tyle ¿e to nie do koñca jest tak, ¿e te najgrubsze s± najostrzejsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Robert17
Offline
P³eæ:
Wiek: 30
MO: Obecnie nie pijê
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 96
|
|
« Odpowiedz #786 : 11-01-2017, 14:08 » |
|
W takim razie spróbuj pomanipulowaæ sk³adnikami. Mo¿e to kwestia tego, ¿e który¶ ze sk³adników sam w sobie dzia³a dra¿ni±co na Twoje jelita i rozdrobnienie nie ma tutaj znaczenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
ArtComp
Offline
P³eæ:
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 151
|
|
« Odpowiedz #788 : 11-01-2017, 14:56 » |
|
Wniosek jest taki, ¿e ¿aden m³ynek ostrzowy/udarowy nie posieka na drobny py³ nasion wraz z ³upinami. Dok³adnie tak jest. Mimo tego, ¿e mielê koktajl [...], to i tak podra¿nia on mój koñcowy odcinek przewodu pokarmowego. Spróbuj raz wsypaæ zmielone ziarna do mo¼dzierza i tam je dodatkowo trochê pot³ucz, porozgniataj. Wg mnie najbardziej daj± Ci siê we znaki fragmenty pestek s³onecznika i/lub dyni (sk³aniam siê bardziej do pierwszego). Gdyby i to nie pomog³o, najpro¶ciej bêdzie jak zmielisz tylko jeden rodzaj na raz i bêdziesz obserwowaæ, po którym Ci siê to tak dzieje. W ten sposób przynajmniej bêdziesz mia³ pewno¶æ i wiedzê, który ze sk³adników KB daje Ci siê we znaki. Albo zrób inny test i kup m³ynek ¿arnowy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #789 : 11-01-2017, 20:32 » |
|
Albo zrób inny test i kup m³ynek ¿arnowy msn-wink.
M³ynek ¿arnowy nie jest rozwi±zaniem, nasiona ro¶lin oleistych zapychaj± ¿arna. Proponujê zrezygnowaæ z nasion s³onecznika. My dodajemy kawa³ek banana, wówczas koktajl jest ³agodniejszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ga³±zka
Offline
P³eæ:
MO: stosujê od 5.03.2017
Sk±d: Sztokholm
Wiadomo¶ci: 15
|
|
« Odpowiedz #790 : 31-01-2017, 19:14 » |
|
Chciałabym zacząć stosować koktajl błonnikowy. Nie mieszkam w Polsce i jedyne nieobrane pestki słonecznika jakie mogę kupić. są przeznaczone dla ptaków Czy ktoś może mi doradzić czy mogę ich użyć?
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-01-2017, 19:39 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #791 : 31-01-2017, 19:39 » |
|
Mo¿esz ich u¿yæ, je¶li kie³kuj±, tzn. nie s± potraktowane chemi± zapobiegaj±c± kie³kowaniu. Kup ma³± ilo¶æ i sprawd¼.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Ga³±zka
Offline
P³eæ:
MO: stosujê od 5.03.2017
Sk±d: Sztokholm
Wiadomo¶ci: 15
|
|
« Odpowiedz #792 : 31-01-2017, 19:44 » |
|
Dziękuję za odpowiedź (podobnie jest z kupnem pestek dyni z łupinką niestety), ale kupię i sprawdzę ich żywotność .
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-02-2017, 09:10 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #793 : 01-02-2017, 00:49 » |
|
Młynek żarnowy nie jest rozwiązaniem, nasiona roślin oleistych zapychają żarna.
Dokładnie tak. Gdybyśmy chcieli cokolwiek rozgnieść (zmielić) na bardzo drobne cząstki (pył, pastę), musielibyśmy zastosować tzw. mokry młynek. Pewniedawno temu były tylko takie młynki i takie żarna: granitowe walce wirujące na granitowym podłożu. Google: wet grinder.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-02-2017, 09:12 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Dyczkin
Offline
P³eæ:
Wiek: 49
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Sk±d: Polkowice
Wiadomo¶ci: 56
|
|
« Odpowiedz #794 : 08-05-2017, 17:29 » |
|
Dzisiaj zaszalałem: koktajl z dyni, siemienia lnianego, ostropestu, maku, orzecha włoskiego i grapefruita, do tego miód wrzosowy - pychotka. Mielę w takim komunistycznym młynku, nie mam problemu z igłami .
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-05-2017, 18:27 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951
|
|
« Odpowiedz #795 : 08-05-2017, 19:29 » |
|
Pamiêtaj, zbyt du¿o sk³adników to te¿ nie za dobrze.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Dyczkin
Offline
P³eæ:
Wiek: 49
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Sk±d: Polkowice
Wiadomo¶ci: 56
|
|
« Odpowiedz #796 : 08-05-2017, 19:51 » |
|
Nie za dobrze, ale w smaku czy działaniu? Bo ja na smak nie narzekam, tylko na zatwardzenie, dlatego też zwiększyłem ilość siemienia lnianego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-05-2017, 06:38 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukre
Offline
P³eæ:
MO: 06-10-2012 (1.5 r.) 01-08-2016-15.01.2017; 01.08.2018-...? DP:_06-09-2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 166
|
|
« Odpowiedz #797 : 08-05-2017, 20:09 » |
|
ja na smak nie narzekam, tylko na zatwardzenie, dlatego te¿ zwiêkszy³em ilo¶æ siemienia lnianego.
Pomog³o?
|
|
|
Zapisane
|
"Normalno¶æ to iluzja. To, co jest normalne dla paj±ka... jest chaosem dla muchy..." M. Addams
|
|
|
Dyczkin
Offline
P³eæ:
Wiek: 49
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Sk±d: Polkowice
Wiadomo¶ci: 56
|
|
« Odpowiedz #798 : 08-05-2017, 20:55 » |
|
ja na smak nie narzekam, tylko na zatwardzenie, dlatego też zwiększyłem ilość siemienia lnianego.
Pomogło? Jeszcze nie. Mam wrażenie, że coś się przeciska przez jelita ku wyjściu i ciężko to idzie .
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-05-2017, 06:38 wys³ane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukre
Offline
P³eæ:
MO: 06-10-2012 (1.5 r.) 01-08-2016-15.01.2017; 01.08.2018-...? DP:_06-09-2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 166
|
|
« Odpowiedz #799 : 08-05-2017, 21:56 » |
|
Cierpliwo¶ci, tylko nie ma co za du¿o kombinowaæ z ilo¶ci± sk³adników. Na zaparcia tak jak piszesz dobrze zwiêkszyæ ilo¶æ siemienia, a przy zatwardzeniach warto te¿ piæ odpowiedni± ilo¶æ wody nieprzegotowanej.
|
|
|
Zapisane
|
"Normalno¶æ to iluzja. To, co jest normalne dla paj±ka... jest chaosem dla muchy..." M. Addams
|
|
|
|