Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 08:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pieczywo drożdżowe - zdrowe, niezdrowe...  (Przeczytany 143825 razy)
Agata
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540

« Odpowiedz #40 : 24-01-2012, 20:30 »

Piłam takie drożdże w młodości (walczyłam z trądzikiem bez pomocy dermatologów). Pamiętam, że gdziekolwiek nie trafiłam na tę metodę, to zawsze było podkreślone, by "zabijać" drożdże wrzącą wodą. Smak - ohydny.

Może to też zależy od rodzaju drożdży. Ja piłam piekarskie, ale ponoć zdrowsze są piwne. Ale czy piwne też traktuje się wrzątkiem, tego nie wiem.
Zapisane
Saxt
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #41 : 24-01-2012, 21:43 »

Właśnie czytam o piwnych. Posiadają o wiele więcej składników odżywczych. Nie wiem tylko czy  potraktować je wrzątkiem , czy tylko letnią wodą. Może na forum ktoś zna odpowiedź?
« Ostatnia zmiana: 25-01-2012, 09:01 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Tomasz
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #42 : 25-01-2012, 21:49 »

Nie wiem tylko czy  potraktować je wrzątkiem , czy tylko letnią wodą. Może na forum ktoś zna odpowiedź?
Cytat od: Mistrz
Drożdże piekarnicze można jeść surowe, bowiem kwas żołądkowy niszczy je w zupełności. Co innego, gdy ktoś cierpi na niedokwaśność żołądka lub uczulenie na białko drożdży. Wtedy powinien wystrzegać się drożdży, oczywiście do czasu, kiedy wyleczy te dolegliwości.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=441.msg118082#msg118082
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:44 wysłane przez ArtComp » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Saxt
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #43 : 25-01-2012, 23:18 »

Mnie chodzi o drożdże browarniane, suszone.
« Ostatnia zmiana: 26-01-2012, 09:28 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Tomasz
Saxt
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #44 : 26-01-2012, 22:41 »

Właściwa nazwa to, chyba: drożdże piwowarskie.
« Ostatnia zmiana: 27-01-2012, 08:26 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Tomasz
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #45 : 27-01-2012, 00:53 »

Drożdże piekarnicze, drożdże winiarskie czy gorzelnicze to różne szczepy jednego gatunku drożdży Saccharomyces cerevisiae. Wszystkie te szczepy mają podobną budowę i taki sam metabolizm.
Jeśli u osoby chorej wystąpi uczulenie na białko drożdży, to dotyczyć to będzie każdego z tych szczepów.
U zdrowego człowieka, właściwe stężenie kwasu solnego w żołądku, unieszkodliwi te organizmy. Zaparzanie drożdży, świeżych czy suszonych, jest więc zbędne.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=441.msg2205#msg2205
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:44 wysłane przez ArtComp » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Saxt
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #46 : 27-01-2012, 11:03 »

Drożdże piwowarskie mają o wiele więcej wartości odżywczych. Nie wiem tylko gdzie je można kupić. W aptekach dostępny jest preparat Lewitan, ale z tego co słyszałem taniej wychodzi kupić takie drożdże sobie gdzieś i takie właśnie stosować.
« Ostatnia zmiana: 27-01-2012, 11:21 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Tomasz
Agata
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540

« Odpowiedz #47 : 27-01-2012, 14:11 »

Musisz zapytać tam, gdzie robią piwo. We Wrocławiu w Piwnicy Świdnickiej na pewno mają. Wiem, że po znajomości można było kupić te drożdże, ale czy tak każdemu z ulicy sprzedają, to nie wiem. Kiedyś dawno pracował tam mój kolega i proponował mi te drożdże, ale ja jakoś się nie skusiłam.
Zapisane
Luki27
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292

« Odpowiedz #48 : 16-08-2012, 21:16 »

Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości, czy osoby z kandydozą mogą spożywać drożdże, to polecam: http://www.academicjournals.org/ijmms/PDF/Pdf2011/March/Premanathan%20et%20al.pdf

Ja teraz przymierzam się do chleba na mące jaglanej:
http://www.bajaderki.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=21:chleb-gryczano-jaglany&catid=10:chleby-i-zakwasy-bezglutenowe&Itemid=32
Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #49 : 17-08-2012, 12:51 »

Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości, czy osoby z kandydozą mogą spożywać drożdże, to polecam: http://www.academicjournals.org/ijmms/PDF/Pdf2011/March/Premanathan%20et%20al.pdf
A mógłbyś w skrócie napisać, o czym jest ten artykuł dla tych co nie panimaju po angielskiemu?
« Ostatnia zmiana: 17-08-2012, 16:38 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Luki27
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292

« Odpowiedz #50 : 08-09-2012, 00:21 »

Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości, czy osoby z kandydozą mogą spożywać drożdże, to polecam: http://www.academicjournals.org/ijmms/PDF/Pdf2011/March/Premanathan%20et%20al.pdf
A mógłbyś w skrócie napisać, o czym jest ten artykuł dla tych co nie panimaju po angielskiemu?

Przeprowadzono badanie, w którym chorym na kandydozę jamy ustnej podawano jako lek drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae). U wszystkich pacjentów choroba cofnęła się po 2-3 dniach, podczas gdy w grupie kontrolnej (placebo) trwała co najmniej 12 dni.

Na podobnej zasadzie działa np. Enterol.

Zauważyłem również, że służy mi piwo, ale takie prawdziwe, z minibrowaru, z żywymi drożdżami.
Piwo ze sklepu służy tylko mojej candidzie.
« Ostatnia zmiana: 08-09-2012, 00:23 wysłane przez Luki27 » Zapisane
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #51 : 18-07-2013, 11:52 »

Ja już mam totalny mętlik w głowie, jeśli chodzi o te drożdże. Chciałem tylko zapytać czy na drożdżach piekarniczych mogę upiec sobie chleb gryczany w pierwszym etapie DP? Różne są artykuły na ten temat, wszędzie piszą co innego. Raz, że drożdże piekarnicze zapobiegają rozmnażaniu się grzybów, dwa, że ułatwiają ich rozrost. Po której stronie w końcu leży prawda…    
« Ostatnia zmiana: 18-07-2013, 13:19 wysłane przez Agata » Zapisane
Luki27
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292

« Odpowiedz #52 : 18-07-2013, 12:51 »

Zrób taki chleb i zobacz jak się po nim czujesz.
Zapisane
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 716

« Odpowiedz #53 : 18-07-2013, 12:57 »

Strach przed drożdżami piekarskimi powstał z powodu analogii z drożdżycą w organizmie, która powstaje z drożdży, ale to tylko analogia słów. Drożdże mają witaminy, nie są szkodliwe. Zarówno piekarnicze jak i piwowarskie.

http://www.polskatimes.pl/artykul/493466,drozdze-cenne-zrodlo-witamin,id,t.html?cookie=1
« Ostatnia zmiana: 18-07-2013, 20:24 wysłane przez Whena » Zapisane

Kos
« Odpowiedz #54 : 30-09-2017, 17:53 »

Chyba najlepszy i najprostszy przepis, na chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej:

http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2017/03/chleb-z-kaszy-gryczanej-niepalonej.html

Piekłem go ostatnio kilka razy i jest naprawdę bardzo smaczny - ba! smakuje lepiej od zwykłego chleba. W dodatku, nie trzeba ciasta wyrabiać rękoma, a po upieczeniu zachowuje świeżość nawet cały tydzień smile

Polecam.
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!