Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 10:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Anatomia, trawienie, jelita  (Przeczytany 9567 razy)
reva272
« : 15-08-2008, 22:16 »

Ciekawa stronka - szczególnie dla początkujących.

http://www.hydrokolonoterapia.com/articles/anatomia_i_funkcje_jelita_grubego

Nie chodzi o hydrokolonoterapię, lecz o skrótowo i przejrzyście przedstawiony proces trawienia.
Zwróćcie uwagę na schematy, a jelito... disgust
« Ostatnia zmiana: 30-01-2011, 15:22 wysłane przez Solan » Zapisane
Evaa8
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #1 : 20-08-2008, 09:41 »

Ciekawy link - dziękuję smile.
« Ostatnia zmiana: 30-01-2011, 15:22 wysłane przez Solan » Zapisane

evaa
"Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #2 : 20-08-2008, 09:53 »

Tak, ciekawy link, aczkolwiek tendencyjny, bowiem ja nie przyjmuję do wiadomości, ze jelito jest najważniejszym organem organizmu. To bzdura na użytek hydrokolonoterapii. Warto zwrócić uwagę, że stolec zawiera aż 15% substancji nieorganicznych - głównie wapń i fosforany. Jak myślicie, skąd w stolcu aż tyle nieorganicznego wapnia?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
joskola
« Odpowiedz #3 : 20-08-2008, 10:45 »

Pewnie Danonki i inne "dobrodziejstwa" współczesnego przetwórstwa mlecznego są źródłem tego wapnia w stolcu, a ciekawe ile się go odkłada w naszych organizmach...
Zapisane
Grażyna
« Odpowiedz #4 : 20-08-2008, 21:09 »

Cytat od: Mistrz
Jak myślicie, skąd w stolcu aż tyle nieorganicznego wapnia?

Dostarczamy organizmowi wapń w postaci nieorganicznej, nieprzydatnej dla organizmu, jedząc produkty wysoko przetworzone (rafinacja i obróbka termiczna). Po drugie z powodu złego stanu przewodu pokarmowego wapń, nawet organiczny, przyswajalny, nie zostaje wchłonięty.
Jednocześnie zakwaszenie i toksemia organizmu zwiększa zapotrzebowanie na wapń nieorganiczny. Nadmiarowi wydalanego w stolcu wapnia towarzyszy faktyczny jego niedobór w organizmie, stąd zły stan zębów i kości.
Fosforany pochodzą z produktów mlecznych i mięsa - wchłaniają się gorzej, jeśli w jelitach odczyn jest kwaśny.

Myślę jednak, że Mistrz nie na darmo zadał to pytanie...
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!