confession
|
|
« : 01-11-2008, 05:25 » |
|
Czy koktajl (wariant nie cytrynowy) zrobiony z samej wody i zmielonych nasion ma też takie właściwości jak ten z innymi dodatkami? Nie smakuje mi koktajl ani z jabłkami, ani z gruszkami, słodziłem do smaku fruktozą, ale to nie dodawało... Na warzywne nie mam pomysłu, nie mam pojęcia, jakie warzywo mogę dodać... Pewnie to przez te nasiona dyni, no ale mam paczkę kilogramową, więc chce ją zużyć. Tyle się ich naszukałem... Na słonecznik pewnie poświęcę drugi tyle czasu. Ah i mam pytanie odbiegające od tematu: czy są jakieś przeciwwskazania dot. nasion z hipermarketu? Bo tylko tam je znalazłem. Koktajl wypijam duszkiem z zakrytym nosem, a potem przegryzam np. jabłkiem. I jeszcze jedno: można do niego dodać np. cynamon?
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-01-2016, 12:40 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Olimpia
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: MO od 2008 do 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 391
|
|
« Odpowiedz #1 : 02-11-2008, 19:42 » |
|
Koktajl wypijam duszkiem z zakrytym nosem, a potem przegryzam np. jabłkiem. Biedactwo.Nie męcz się tak.Ja zanim przekonałam się i polubiłam mineło sporo czasu.Bardzo lubię grejfruty i dołączam do koktajlu.W moim przypadku nie ma większego wyboru z powodu grzybków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Castor
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 10-06-2008
Skąd: Dolny Śląsk
Wiadomości: 7
|
|
« Odpowiedz #2 : 12-11-2008, 21:32 » |
|
Witajcie! Nareszcie zaiwestowałem w blender i dam odpocząc mikserowi. Co do rodzaju koktajli to wykonuje je z 3,4 rodzaji warzyw. np: 2cm, korzenia marchewki, selera, pietruszki, czarnej rzepy, lub kawałek brokuła, klalfiora, cwiartkę pomidora, 1cm niedużego buraka cwikłowego. Do tego dorzucam łodyżkę koperku, selera lub pietruszki. Miksuję dodaję zmielone nasiona i wcinam ze smakiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Żabka
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2006
Skąd: Gryfino k/Szczecina
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #3 : 13-11-2008, 09:00 » |
|
No właśnie, a czy blender jest w stanie zmiksować twarde części warzyw? Chciałam też robić koktajl z warzyw, ale bałam się połamać nożyka.
|
|
|
Zapisane
|
To jak traktujesz kota, decyduje o Twoim miejscu w niebie. Gdyby tak skrzyżować człowieka z kotem, człowiek by wiele zyskał, kot tylko ucierpiał. Nawet najmniejszy kotek, to żywe arcydzieło.
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #4 : 13-11-2008, 09:58 » |
|
Pewnie zależy to od marki blendera. W moim Braunie w jednym z pojemników rozdrabniam pokrojone warzywa, a potem dodaję je do pojemnika koktajlowego i mieszam końcówką do koktajli z wodą i zmielonymi uprzednio w młynku ziarnami.
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #5 : 13-11-2008, 20:56 » |
|
Również myślałam nad koktajlem z buraka ,pietruchy czy marchwi.Nie mam takiego miksera do zmielenia takich twardych warzyw, więc utrę je na tarce, dodam do blendera z wodą, zmielonymi nasionami i śmietaną. Wszystko wymieszam.
Dodano Zjadłam buraczany koktajl. Jest paskudny. Niestety zimą z koktajlem będzie problem, zwłaszcza ,że zrezygnowałam z owoców.Niewiele warzyw do wyboru.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agna
Offline
Płeć:
MO: 17-07-2007
Wiedza:
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 290
|
|
« Odpowiedz #6 : 14-11-2008, 14:45 » |
|
Z burakiem surowym jest rzeczywiście "kiepski" w smaku. Mnie też nie bardzo smakował z samym ogórkiem gruntowym. Ja do koktajli wykorzystuje warzywa, które zostają mi ze śniadania lub obiadu (nawet ugotowane). Właściwie w koktajlu błonnikowym chodzi o zmielone pestki lnu, dyni i ostropestu, a warzywo i woda to dodatki smakowe. Wyjątek stanowi cytryna. Można by było te ziarna zmielone dodać do sałatek, ale to już nie byłby koktajl.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #7 : 14-11-2008, 16:41 » |
|
Z burakiem surowym jest rzeczywiście "kiepski" w smaku. Mi smakuje. warzywo i woda to dodatki smakowe. Niezupełnie. Chodzi o błonnik, witaminy, mikroelementy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #8 : 14-11-2008, 16:48 » |
|
Piotrze, doprawiasz ten koktajl czymś? Szkoda tych buraków, co kupiłam ,ale nawet po posoleniu koktajl był mdły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #9 : 14-11-2008, 18:46 » |
|
Ja dodaję siemię lniane, ale możesz dodać dla smaku marchew lub jabłko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #10 : 14-11-2008, 18:55 » |
|
Marchew ok,ale co siemie daje? Siemie zawsze dodaje do koktajli, jest bezsmakowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #11 : 14-11-2008, 20:16 » |
|
Siemię lniane jakiś tam smak też ma. Spróbuj może jeszcze połączyć z selerem. Jaki miałyście kolor moczu po tym koktajlu z burakiem. U mnie ani śladu czerwonego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #12 : 14-11-2008, 20:52 » |
|
U mnie tez nie było śladu czerwonego. Jednak ten koktajl pije się na czczo i następnie nie je się pare godzin. Ja po nim jadłam kolację.Właściwie do testu buraczanego pije się sam sok a nie koktajl.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marlenka
Offline
Płeć:
Wiek: 57
MO: 12-08-2007
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 335
|
|
« Odpowiedz #13 : 15-11-2008, 10:01 » |
|
Myślę, że to dobry pomysł: Ja do koktajli wykorzystuje warzywa, które zostają mi ze śniadania lub obiadu (nawet ugotowane).
Bardzo wygodne, od dziś stosuję. Może te warzywa poddane wcześniej obróbce nie będą miały już wszystkich wartości, ale zawsze coś zostanie. A najważniejsze, przegonię lenia, bo bedę miała już półprodukt, który żal będzie wyrzucić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|