Niemedyczne forum zdrowia
16-12-2017, 06:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miód  (Przeczytany 93986 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.447

WWW
« : 12-04-2007, 11:32 »

Skład chemiczny miodu
W zasadzie trudno wymienić, czego w miodzie nie ma. Oczywiście skład miodu w dużym stopniu zależy od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. W różnych typach i odmianach miodu odkryto ponad 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych, a zatem nie sposób wymienić ich wszystkich. Niemniej jednak warto wymienić kilka najistotniejszych.
Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią cukry (węglowodany) – średnio 80%. Przeważają cukry proste: glukoza 30% i fruktoza 40%, a reszta to dwucukry: sacharoza i maltoza oraz wielocukry, m.in.: trehaloza, izomaltoza, melibioza i gencjobioza. Ponadto w miodach spadziowych znajduje się do 30% trójcukru melecytozy (dzięki czemu miód spadziowy jest mniej słodki od cukrów nektarowych).
http://www.pozytki.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=2151&category=21
Ważną grupę związków miodu stanowią kwasy organiczne decydujące o jego smaku, głownie kwasy: glukonowy, jabłkowy, cytrynowy mlekowy, bursztynowy, winowy, szczawiowy, masłowy, propionowy, mrówkowy, octowy, benzoesowy i pirogronowy.
Do istotnych związków miodu zaliczyć należy także enzymy pochodzące z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół:
– inwertaza – powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy,
– amylazy (α-amylaza i β-amylaza) powodują rozpad skrobi do maltozy,
– oksydaza glukozy – powoduje utlenianie glukozy do kwasu glukonowego (w reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru – związek o silnych właściwościach bakterio- i grzybobójczych).
W składzie miodu spotyka się także związki flawonoidowe, głównie: kemferol, kwercetynę, apigeninę, hesperetynę, a także antocyjany, leukoantocyjany i katechiny.
W zależności od rodzaju, miody zawierają różne, najczęściej niewielkie ilości witamin, głównie β-karoten, który decyduje o barwie miodu. Wyjątkiem jest miód gryczany, który zawiera spore ilości witaminy C (20mg/g).
W skład miodu wchodzi około 0,3% biopierwiastków, m.in.: potasu, fosfor, magnez, wapń, żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk, mangan, kobalt, molibden, chrom, a także i jod.
W miodzie zazwyczaj spotyka się domieszki, głównie wosk, pyłek kwiatowy i mleczko pszczele.
Należy wspomnieć o możliwości występowania w niektórych miodach także substancji toksycznych, głównie hioscyjaminy i skopolaminy (nektar z bielunia i lulka czarnego), atropiny (nektar z pokrzyku), digitoksyny (nektar z naparstnicy żółtej) oraz akonityny (pyłek kwiatowy z tojadu). Jednak zatrucia występują niezmiernie rzadko, po spożyciu dużych ilości miodu zawierającego wymienione substancje.


Miód jako składnik koktajlu z błonnikiem
Miód jest od wieków używany w leczeniu wielu chorób, o czym można przeczytać w wielu publikacjach, na przykład na tej stronie:
http://www.teletronik.com.pl/jaszczyk/leki.htm
Nam jednak chodzi o profilaktykę, a nie leczenie chorób miodem. Miód, prócz rozlicznych zalet, ma pewną wadę, gdyż 70% jego objętości to cukry proste – glukoza i fruktoza, które bardzo szybko, w postaci niezmienionej, wchłaniają się z przewodu pokarmowego.
Oczywiście miód, w przeciwieństwie do oczyszczonego cukru białego, zawiera w swym składzie wszystkie substancje potrzebne do wydalenia produktów przemiany materii powstających w procesie metabolizmu tych cukrów, i z tej strony spożywanie miodu nie naraża naszego zdrowia na szwank. Jednak gwałtowny wzrost stężenia cukru w krwi prowokuje trzustkę do wyrzucenia dużej ilości insuliny. W następstwie takiej reakcji, w niedługim czasie po spożyciu miodu następuje spadek cukru w krwi. U chorych takie wahnięcie poziomu cukru w krwi wywołuje hipoglikemię, natomiast u zdrowych powoduje nadmierną eksploatację trzustki, stając się jednym z przyczynków powstania cukrzycy w przyszłości. Tak oto, dbając o doraźne wzmocnienie odporności poprzez systematyczne spożywanie miodu – nadwyrężamy swoją trzustkę i sami sobie szykujemy cukrzycę.
Inaczej rzecz ma się w przypadku obecności błonnika, który po pierwsze opóźnia przechodzenie miodu z żołądka do dwunastnicy, czyli opóźnia dotarcie miodu do strefy wchłania, a po drugie, działając jako gąbka, opóźnia wchłanianie miodu, dzięki czemu poziom glukozy w krwi wzrasta powoli; łagodnie. W tej sytuacji stosowanie miodu jako składnika koktajlu z błonnikiem ma sens w profilaktyce zdrowia, przy czym unikamy skutków ubocznych związanych z gwałtownym wzrostem poziomu cukru w krwi.
Warto przy okazji zwrócić uwagę, że miód, wsród licznych własciwości leczniczych, ma istotne znaczenie w likwidowaniu w przewodzie pokarmowym i organizmie patologicznych bakterii i pasożytów, w tym grzybów z rodzaju Candida, czym podnosi walory zdrowotne koktajlu.
« Ostatnia zmiana: 17-12-2009, 11:44 wysłane przez Zibi » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 570

« Odpowiedz #1 : 17-11-2007, 22:55 »

No to teraz mnie Pan załamał. Czyli wniosek z tego, że miód można spożywać tylko z innymi artykułami zawierającymi błonnik? Czyli używanie miodu jako cukru do słodzenia odpada?.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.447

WWW
« Odpowiedz #2 : 26-11-2007, 22:05 »

Dla chorych - tak. Chociaż nie mogę zaprzeczyć, że znam osoby, które wiele chorób wyleczyły właśnie miodem. Sam, gdy nie chciały mi się wchłonąć powiększone, przekrwione migdałki, wyleczyłem je pijąc gorącą herbatę posłodzoną miodem. Herbata musi być gorąca, niemalże wrzątek, a pić ją należy siorbiąc. Doradzałem tę metodę także innym. Jednym pomogło, innym nie. Obecni używam miodu spadziowego do słodzenia kawy. Bardzo smaczna!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
lacky27
« Odpowiedz #3 : 24-02-2008, 00:27 »

Uzupełnienie informacji o miodzie

Wskazówki, co robić, aby być pewnym, że się kupiło dobry miód.

Każdy miód się krystalizuje wcześniej czy później. Najszybciej krystalizuje się miód rzepakowy a najdłużej miód akacjowy. Miody krystalizują się szybciej, jeżeli zawierają więcej glukozy a wolniej, jeżeli zawierają więcej dekstryn (wielocukrów powstających z rozkładu skrobi). Dlatego większość dobrych kupowanych miodów po paru miesiącach od zakończenia zbiorów powinna być skrystalizowana. Przy skupie miodu poszczególne rodzaje miodu od różnych pszczelarzy zlewa się razem i podgrzewa, aby uzyskać tzw. ustandaryzowany produkt. Efektem podgrzewania jest rozkład części enzymów oraz osłabienie amylazy i innych. Takie miody długo pozostają w stanie nieskrystalizowanym, ale mają znaczne osłabione działanie biologiczne. Każdy miód zebrany z innego miejsca ma swój niepowtarzalny smak, który się traci po zmieszaniu. To tak jakby zmieszać różne wina winogronowe z różnych miejsc i sprzedawać je pod jedną nazwą.

Miód kupowany na targowiskach (od pszczelarzy) może być sfałszowany w następny sposób:
1.   Aby uzyskać lepszy wygląd miodu jest on podgrzewany, aby się nie krystalizował. A to wiadomo, czym skutkuje.
2.   Cześć pszczelarzy, aby zwiększyć ilość miodu (szczególnie w czasie kiedy pogoda nie sprzyja zbiorom) wspomagają pszczoły, tzw. syropem cukrowym. Polega to na tym, że w dużym pojemniku w wodzie rozpuszcza się cukier, aby uzyskać syrop cukrowy. Taki pojemnik stawiają pszczelarze przed ulami a pszczoły zamiast zbierać nektar zbierają syrop cukrowy i przerabiają go na pseudo miód. Taki miód ma ładny wygląd i jest tani. Dlatego tani miód na targowisku nie oznacza dobrego miodu. Niestety jest to częsty proceder.

Taki zafałszowany miód można sprawdzić wykonując test. Do szklanki z chłodną wodą wlać miód. Czysty miód rozpuszcza się powoli i spływa nieprzerwanym strumieniem. Natomiast miód z dodatkiem syropu nie spływa równo i szybciej rozpuszcza się w wodzie.

Niektórzy pszczelarze produkując miody prowadząc dekrystalizację (blokowanie krystalizacji) za pomocą urządzeń zwanych cieplarkami, które kontrolują, aby miód się nie przegrzał. Taki miód zachowuje swoje dobre właściwości biologiczne. Niestety z punktu widzenia kupującego miód przegrzany od nieprzegrzanego nie jest do rozpoznania. Miód przegrzany spełnia już tylko funkcje słodzika bez innych czynników.
Dlatego miód powinno się kupować głównie u sprawdzonych pszczelarzy.

W nowym temacie opisze jeszcze dlaczego jeden propolis działa a drugi nie działa. I jak się sprawdza działanie propolisu.
Zapisane
Andrzejkowy
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 77
MO: 01.03.2006
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 253

« Odpowiedz #4 : 31-03-2008, 14:36 »

Jaki może być jeszcze miód;
http://www.miodymanuka.pl/?gclid=CJyJlPW3t5ICFQsXQgod_x0XKw
Zapisane

pozdrowienia andrzejkowy
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #5 : 02-04-2008, 09:45 »

Ja  kiedy przemarznę ( staram się do tego nie dopuścić , ale czasem się zdarzy) piję herbatę z cytryną i miodem , choć jestem w pierwszym etapie diety. Poza tym nie jem słodyczy od 10 lat (nie lubię ) i uważam ,że taka lecznicza dawka więcej może mi pomóc niż   zaszkodzić.
U mnie skuteczność takiej herbatki jest bardzo wysoka.
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 570

« Odpowiedz #6 : 02-04-2008, 10:16 »

Mistrzu mam pytanie co do koktajlu, tylko proszę mnie nie zrozumieć, że go krytykuję tylko taka analiza przyszła mi do głowy. Jeżeli błonnik zawarty w koktajlu nie pozwala zbyt wielkiej ilości cukru jaki jest w miodzie dostać sie do organizmu tzn., że duża jego ilość idzie dalej czyli do jelita grubego, a tam czeka candidia która się żywi cukrem. Więc czy to nie tak, że tym samym podkarmiamy drożdżaka, który u zdrowych nie zdąży rozwinąć się do grzyba bo zabraknie pokarmu drożdżakowi, ale u chorych spowoduje postęp grzybicy?
Zapisane
hajdi
« Odpowiedz #7 : 02-04-2008, 10:37 »

Cytat od: "piotrb111"
Jeżeli błonnik zawarty w koktajlu nie pozwala zbyt wielkiej ilości cukru jaki jest w miodzie dostać sie do organizmu tzn., że duża jego ilość idzie dalej czyli do jelita grubego, a tam czeka candidia która się żywi cukrem.

Piotrze,
na pewno to wiesz, ale gdzieś Ci uleciało, że błonnik spowalnia wchłanianie a nie zatrzymuje. Cukier nie dostaje sie gwałtownie do krwiobiegu przez początkowy odcinek jelita cienkiego, ale stopniowo na całej jego długości.
Zapisane
Meg
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06-11-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 10

« Odpowiedz #8 : 05-04-2008, 21:00 »

W sprawie miodu mam takie pytanie- dlaczego po spożyciu miodu bolą  żylaki na łydkach i hemoroidy ? Wiem od kilku osób, że podobnie reagują na miód.

Dodano
Przepraszam, ale nie otrzymałam odpowiedzi na swoje pytanie i nie wiem czy jest zadane w niewłaściwym dziale czy wogóle jest niewłaściwe- może ktoś mi odpowie?
Zapisane
Amdea
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 21-03-2008
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 217

« Odpowiedz #9 : 05-04-2008, 22:08 »

Tu jest ciekawa strona o masażu miodem - http://www.naturoterapia.net/?o=4 i jest tam taka uwaga: "Żylaki są PRZECIWWSKAZANIEM do wykonania masażu!"
Niestety, autorka strony nie napisała dlaczego.
Zapisane
Einstein
« Odpowiedz #10 : 24-07-2008, 13:16 »

A co sądzicie o spożywaniu miodu z tłuszczem zamiast z błonnikiem? Np z oliwą? Czy tłuszcz też zmiejszy IG miodu?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.447

WWW
« Odpowiedz #11 : 24-07-2008, 13:23 »

Cytat od: "Meg"
dlaczego po spożyciu miodu bolą żylaki na łydkach i hemoroidy?
Miód zawiera lektyny pokarmowe, o wiele bardziej aktywne od innych, np. glutenu, i w przypadku dziurawych jelit podobne objawy mogą występować, jak również rozmaite objawy alergiczne.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Czarnula
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-04-2008, syn i mąż 07-04-2008
Skąd: Śląsk,
Wiadomości: 141

« Odpowiedz #12 : 13-11-2008, 09:18 »

Mój syn ma problem z piciem gorzkiej herbaty. Czy byłoby wielkim przestępstwem, gdybym do herbaty (1-2 x dziennie ) dodała pół łyżeczki miodu do herbaty? Syn ma kandydozę, wiele objawów już ustąpiło.

Zapisane

Moje skarby:
syn ur. 2002 r
córka ur. 2007 r
Asicyna
« Odpowiedz #13 : 20-01-2009, 15:25 »

Ja osobiście bardzo wierzę w miód i jego wyjątkowe właściwości. Od dwóch lat piję co rano miód - 1 łyżeczkę zalaną letnią wodą. Rano wkrapiam do tego cytrynę i - nie choruję nawet na katar! To niesamowite, jak miodek potrafi podnieść odporność. Jednak na wiosnę ruszam z MO i odstawię miód, żeby nie mieszać dwóch różnych metod.
Zapisane
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 570

« Odpowiedz #14 : 20-01-2009, 16:36 »

Asicyna nie wiem czy czytałaś wypowiedź Mistrza na temat miodu. Spożywanie go bez błonnika źle oddziałuje na trzustkę, ponieważ zawarta w miodzie glukoza wymusza na trzustce generowanie dużej ilości insuliny.
Tym sposobem możesz nabawić się cukrzycy.
Zapisane
Olimpia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: MO od 2008 do 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 391

« Odpowiedz #15 : 20-01-2009, 18:16 »

I jeszcze jedno: to nie dobrze, ze zabrakło kataru. Organizm powinien się oczyszczać sukcesywnie z nagromadzonych toksyn. A swoją drogą to ciekawe, że miód tak działa, że brakuje oczyszczania Smutny
« Ostatnia zmiana: 22-08-2011, 19:12 wysłane przez Heniek » Zapisane
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 570

« Odpowiedz #16 : 20-01-2009, 20:36 »

No podejrzenia o to, że miód blokuje objawy to już przesada, ale być może ilość cukru zawarta w miodzie dość mocno je blokuje, kto to może wiedzieć. Chyba jedynie Mistrz może rzucić jakąś ciekawostką?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.447

WWW
« Odpowiedz #17 : 20-01-2009, 23:55 »

Cytat
Organizm powinien się oczyszczać sukcesywnie z nagromadzonych toksyn.
A jak, to najlepiej jak on sam zadecyduje...
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.447

WWW
« Odpowiedz #18 : 03-03-2009, 11:00 »

Na naszym forum pokutuje mit rzekomej szkodliwości miodu, na poparcie którego nie ma absolutnie żadnych argumentów. Jako forum edukacyjne, musimy rozprawić się z wszelkimi mitami, zwłaszcza tymi, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zaniechanie stosowania miodu uważam za mit szczególnie szkodliwy, zwłaszcza dla chorych. Dziwne, że hołdujący temu idiotycznemu mitowi nie przedstawiają żadnych argumentów na poparcie negatywnego wpływu miodu na nasze zdrowie, podczas gdy argumentów za prozdrowotnym wpływem miodu na nasz organizm jest bez liku. Co z wami nie tak, ludzie!? Czyżby choroba odebrała Wam zdrowy rozsądek?

Oto tylko jeden z wielu argumentów uzasadniających potrzebę powszechnego stosowania miodu, zwłaszcza w naszych czasach, a szczególnie w chorobie:
Cytat
Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu są znane już od bardzo dawna - dodawany do napojów i potraw wzmacnia organizm poprawiając naturalną odporność na choroby i infekcje. Zalecany jest szczególnie w stanach wyczerpania, osłabienia po operacjach, kuracjach antybiotykowych. Zwiększa ilość czerwonych krwinek, przyspiesza rekonwalescencję, usuwa zmęczenie. Miód wzmaga także działanie wszystkich naturalnych środków przeciw przeziębieniowych.
Źródło: http://www.odzywianie.info.pl/Miod-rodzaje-i-wlasciwosci.html
« Ostatnia zmiana: 03-03-2009, 11:04 wysłane przez Mistrz » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
WaldekB
« Odpowiedz #19 : 03-06-2009, 16:58 »

Na naszym forum pokutuje mit rzekomej szkodliwości miodu, na poparcie którego nie ma absolutnie żadnych argumentów. Jako forum edukacyjne, musimy rozprawić się z wszelkimi mitami, zwłaszcza tymi, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zaniechanie stosowania miodu uważam za mit szczególnie szkodliwy, zwłaszcza dla chorych. Dziwne, że hołdujący temu idiotycznemu mitowi nie przedstawiają żadnych argumentów na poparcie negatywnego wpływu miodu na nasze zdrowie, podczas gdy argumentów za prozdrowotnym wpływem miodu na nasz organizm jest bez liku. Co z wami nie tak, ludzie!?
Źródło: http://www.odzywianie.info.pl/Miod-rodzaje-i-wlasciwosci.html

Myślę, że zafałszowany miód z tak zwanej masówki może być jak najbardziej szkodliwy. Może ów mit szkodliwości miodu tu ma swoje korzenie. I popatrzmy jak ludzie jedzą ten przegrzany miód? Z jakimś syfnym chlebem oczywiście. Albo dodając do gorącej herbaty, gorącego posiłku. Wiadomo że gorąco niszczy to co w miodzie cenne.

Natomiast plaster surowego nierozgrzewanego miodu razem z pierzgą to jest coś!
« Ostatnia zmiana: 07-06-2009, 21:20 wysłane przez Pablo » Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!