MohSETH
Offline
P³eæ:
Wiek: 40
MO: 21-10-2008
Sk±d: Legnica
Wiadomo¶ci: 215
|
|
« : 03-12-2008, 22:54 » |
|
Witajcie Staram siê byæ na diecie od dnia rozpoczêcia picia MO. Jedno mi nie wychodzi... Powstrzymanie siê od s³odyczy. Ca³e ¿ycie ob¿era³em siê wszystkimi mo¿liwymi s³odyczami... Potrafi³em zje¶æ 2 tabliczki czekolady na raz... O dziwo nie mam ani grama nadwagi, ale pomó¿cie mi... W jaki sposób rzuciæ ten cholerny na³óg? Prawie 2 miesi±ce na diecie zosta³y zniszczone chwil± przyjemno¶ci... Mo¿ecie mi zaproponowaæ co¶ w zamian gdy dopadnie mnie g³ód na s³odkie? Orzeszków ju¿ próbowa³em... Bez rezultatów... a mo¿e raz na 2 miesi±ce co¶ s³odkiego nie zaszkodzi? Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-12-2008, 11:55 wys³ane przez Gra¿yna »
|
Zapisane
|
|
|
|
reva272
|
|
« Odpowiedz #1 : 03-12-2008, 23:19 » |
|
Ja wtedy pogryzam orzechy lub suszone morele. Znalazłam na stronie dr Janusa przepis na takie "przypadki" jak Ty http://www.drjanus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-w-leczeniu-grzybicywklejam: "Zamiast słodyczy Kiedy nie możesz powstrzymać się przed zjedzeniem słodyczy, to zrób sobie kogel - mogel. Składniki: 3 jaja, jeden cały banan, 3 - 4 łyżki stołowe oleju z siemienia lnianego lub oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia na zimno, 4 łyżki nasion siemienia lnianego. Przygotowanie: Mieszankę zmiksować i wypić. Dzięki kogel - moglowi można uzyskać dwie korzyści: dostarczyć dużo energii oraz zaspokoić chęć spożywania cukru. Olej zapobiegnie wchłonięciu zbyt dużej ilości glukozy po strawieniu banana. Proszę jednak przygotowywać sobie tę mieszankę niezbyt często, raczej w sytuacjach wyjątkowych." ----------------- możesz też dodatkowo przyjmować 1-2 tabletek/dzień chromu (np. Wallmark) -to też powinno ograniczyć apetyt na słodycze.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-12-2008, 23:30 wys³ane przez reva272 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gra¿yna
|
|
« Odpowiedz #2 : 04-12-2008, 00:01 » |
|
Suplementacja chromu nie jest obojêtna dla zdrowia, je¶li siêgaæ po ten sposób, to ograniczyæ siê do 1 tabletki. Najlepsz± metod± ograniczenia apetytu na s³odycze jest zadbanie o dostarczenie organizmowi tych sk³adników, na które ma on zapotrzebowanie. Nie jest to ³atwe, bo jak przewidzieæ, czego organizmowi trzeba. Najtrudniejsze w dzisiejszych, pospiesznych czasach, jest zwolnienie tempa jedzenia, po to, by móc siê nim delektowaæ - je¶æ wolno, wgryzaj±c siê i wsmakowuj±c w ka¿dy prze¿uty kês. Jemy zbyt szybko i co za tym idzie, za du¿o, a niedobory mimo to utrzymuj± siê, gdy¿ nie zawsze jemy to, co trzeba. Pokutuje w¶ród "grzybiarzy" opinia, ¿e nale¿y je¶æ "jak najmniej" wêglowodanów, a to jest nieporozumienie. Trzeba je¶æ wêglowodany w postaci produktów jak najmniej przetworzonych, czyli zrezygnowaæ z cukru (rafinada) i bia³ej m±ki (czysta skrobia). Nie nale¿y zapominaæ, ¿e wêglowodany (zwane inaczej cukrami lub cukrowcami, albo sacharydami; dziel± siê na cukry proste=jednocukry=monosacharydy, oligosacharydy maj±ce od 2 do 10 cukrów prostych w sk³adzie oraz polisacharydy, czyli wielocukry) s± tak¿e niezbêdne dla organizmu, który siê o nie upomni zwiêkszonym zapotrzebowaniem. http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodany#Disacharydy) Komponowanie posi³ków w taki sposób, aby w ka¿dym znalaz³y siê wêglowodany w postaci warzyw, kasz, a tak¿e niewielkiej ilo¶ci owoców, zapobiegnie niezdrowemu apetytowi na s³odycze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rysiek
Offline
P³eæ:
MO: 31-05-2008
Sk±d: St±d
Wiadomo¶ci: 1.810
|
|
« Odpowiedz #3 : 04-12-2008, 07:50 » |
|
Ca³e ¿ycie ob¿era³em siê wszystkimi mo¿liwymi s³odyczami... Potrafi³em zje¶æ 2 tabliczki czekolady na raz... O dziwo nie mam ani grama nadwagi, Oj, jak dobrze ja to znam, w moim przypadku niejednokrotnie dwie czekolady to by³o za ma³o Ale odstawi³em bezproblemowo z dnia na dzieñ, na pocz±tku by³o ciê¿ko, bo nigdy sobie nie odmawia³em dowolnych ilo¶ci s³odyczy ale da³em radê. Co ciekawe jak chcia³o,czy czasmi nadal chce, ale ju¿ rzadko, mi siê co¶ s³odkiego to jem sobie kawa³ek mas³a i chêæ na s³odycze przechodzi. Oprócz tego raz na kilka miesiêcy (czê¶ciej nie muszê) kupujê sobie czekoladê 85% i jak ju¿ naprawdê mam chêæ na s³odycze to jem dwa kawa³ki tej czekolady, jest tak gorzka, ¿e od razu przechodzi mi chêæ na dalsze jej jedzenie
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-12-2008, 12:49 wys³ane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gra¿yna
|
|
« Odpowiedz #4 : 04-12-2008, 11:36 » |
|
U¶mia³am siê z Twojego, Ry¶ku, postu, bo ze mn± jest tak samo - odstawienie, czasami kawa³eczek mas³a albo prawdziwa gorzka. I jak to jest, ¿e Ty nadal szczup³y, a ja nadal zbyt okr±g³a. MohSETH, a jak Twoja sylwetka, spalasz chocia¿ te czekolady? Zamieñ je na pestki z dyni. (Fajne s± literówki, ale lepiej, ¿e wysz³a "czekalada", ni¿ np. "czekulada") - Ju¿ poprawi³em //Rysiek
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-12-2008, 12:50 wys³ane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lady
Offline
P³eæ:
MO: 12-12-2007
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 374
|
|
« Odpowiedz #5 : 04-12-2008, 11:46 » |
|
Ja pojadam gorzk± czekoladê, dobre s± te¿ gêste koktajle owocowe. Po nich zmniejszaj± siê "chêtki". Generalnie to nie przestrzegam ¶cis³ej diety przeciwgrzybiczej tylko staram siê zdrowo jadaæ, ale na przyjêciach to czêsto zgrzeszê Mam taki jeden patent na s³odkie jadam chleb turecki z piekarni Grzybki (Warszawa). Sama nie wiem co w nim jest ale na pewno jest mnóstwo bakalii z b³onnikiem do tego mase³ko i wszystkie s³odycze ¶wiata mog± siê schowaæ. Sprawdzi³am na ich stronie ten chlebek jest ¿ytni bez cukru tylko z bakaliami, maj± te¿ inne chleby zdrowotne.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-12-2008, 11:52 wys³ane przez Lady »
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
MohSETH
Offline
P³eæ:
Wiek: 40
MO: 21-10-2008
Sk±d: Legnica
Wiadomo¶ci: 215
|
|
« Odpowiedz #6 : 04-12-2008, 16:00 » |
|
Gra¿ynko sylwetkê mam ok. Od zawsze p³ywa³em i od pó³ roku je¿d¿ê na rowerze (To w ramach walki ze stresem). Zjad³em pumpernikiel... i jako¶ przesz³o... Gra¿ynko 2 tabliczki to ja zjada³em kiedy¶... Teraz rezygnujê... Mam 196 cm i wa¿ê 84 kg...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gra¿yna
|
|
« Odpowiedz #7 : 05-12-2008, 00:08 » |
|
Suuuper masz wymiary. Ja rozumiem, ¿e ju¿ nie grzeszysz, ale mo¿e siê to zdarzyæ, je¶li przesadzisz z unikaniem wêglowodanów nale¿nych z racji wieku, trybu ¿ycia, aktywno¶ci fizycznej i umys³owej. Moim zamiarem by³o tylko ostrze¿enie, ¿eby nie pomijaæ w jad³ospisie dobrych (czyli niskoprzetworzonych) cukrów. Lady wspomina o koktajlu - to jest wspania³y wynalazek i Mistrz nie na darmo go poleca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
carola
|
|
« Odpowiedz #8 : 05-12-2008, 19:32 » |
|
Gra¿ynko, czy przy tzw.II etapie leczenia candidy mo¿na naprawdê je¶æ cukier? dr Janus raczej tego nie poleca..a ja czasem mam tak± ochotê np. na gorzk± czekoladê!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gra¿yna
|
|
« Odpowiedz #9 : 05-12-2008, 20:42 » |
|
Cukier, jako produkt rafinowany, nie jest zdrowy. Sk³ada siê niemal w ca³o¶ci z sacharozy. Historia spo¿ycia cukru to mniej, ni¿ 200 lat http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_buraczanyPodobnie, jak rafinowany olej czy bia³a m±ka - zdrowemu nie zaszkodzi, chory powinien ich unikaæ. Stosowanie produktów rafinowanych na tyle siê jednak upowszechni³o, ¿e trudno nam je ca³kiem wykluczyæ. Nale¿y je stosowaæ z du¿ym umiarem i to wszystko. Wpadanie w skrajno¶æ mo¿e groziæ ob³êdem. Carolo, przeczytaj post Mistrza z wczorajszego dnia, z 10:29. Chcia³abym jeszcze dodaæ kilka s³ów na temat przepisu dr Janusa. Dlaczego nie nale¿y tej mieszanki zbyt czêsto stosowaæ? Po pierwsze, trzeba tê bombê energetyczn± jako¶ zmetabolizowaæ. Po drugie, jest to po³±czenie du¿ej ilo¶ci wêglowodanów z du¿± ilo¶ci± bia³ka, a wiêc - zwykle przez Doktora nie polecane. (?) Po trzecie, tak¿e z powodu zawarto¶ci w niej surowego bia³ka, a w nim - awidyny. Wi±¿±c biotynê (wit.H), stymuluj±c± namna¿anie bakterii, awidyna chroni jaja przed zaka¿eniem. Spo¿ywanie du¿ej ilo¶ci surowego bia³ka jaj mo¿e doprowadziæ do niedoboru biotyny w organizmie. Tak wiêc lepiej jadaæ odpowiedni± ilo¶æ wêglowodanów w ka¿dym posi³ku oraz w³±czyæ na sta³e koktajle z b³onnikiem, które mo¿na komponowaæ z ró¿nych produktów, tak¿e wzbogacaæ ¿ó³tkami, olejem lub ¶mietan±. Gorzka czekolada oraz kakao od czasu do czasu, byle nie w du¿ych ilo¶ciach - tak¿e.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-12-2008, 20:45 wys³ane przez Gra¿yna »
|
Zapisane
|
|
|
|
carola
|
|
« Odpowiedz #10 : 05-12-2008, 21:20 » |
|
Od Gra¿yna Wpadanie w skrajno¶æ mo¿e groziæ ob³êdem. To naprawdziwsza prawda, ja chyba nieststy wpad³am, nawet do takiego stopnia ¿e z nienawi¶ci± patrzê na ludzi objadaj±cych siê s³odyczami (a u mnie w pracy to bardzo powszechne). Jak siê otrz±snê z amoku to t³umaczê sobie ¿e s± inne przyjemno¶ci w ¿yciu. Ale nie jest to proste bo przez wiele lat jada³am s³odycze niemal codziennie, na poprawê nastroju, na smutki.. Pisz±c o mieszance, masz na my¶li czekoladê? Ta rozkosz dla podniebienia (ostatni s³odycz jaki konsumowa³am to by³o w lutym 2008-tort truflowy.... )) Co do czekolady zrozumia³am ¿e 1x raz na tydzieñ mo¿na, ale dobrej jako¶ci. od Gra¿yna w³±czyæ na sta³e koktajle z b³onnikiem, które mo¿na komponowaæ z ró¿nych produktów Koktaile zaczê³am piæ parê dni temu, z cytryny. Chyba nie powinnam nic wiêcej dodawaæ na samym pocz±tku. Zaczê³am od 1 sztuki i prawdê mówi±c nie wiem kiedy wypic drugi? rano wypijam MO i lecê do pracy, chyba tylko wtedy mog³abym zmie¶ciæ drugi. Zaintrygowa³o mnie kakao, przecie¿ dodanie odrobiny do pieczonego jab³ka to jak snikers! serdeczne dziêki za roziwanie w±tpliwosci i pozdrawiam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gra¿yna
|
|
« Odpowiedz #11 : 06-12-2008, 00:04 » |
|
Pisz±c o mieszance, masz na my¶li czekoladê? Mieszanka z postu Revy! Tak to jest, jak siê nie czyta wcze¶niejszych postów, tylko ostatni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|