Niemedyczne forum zdrowia
19-03-2024, 02:59 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mit br±zowego ry¿u  (Przeczytany 20324 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« : 16-01-2009, 13:27 »

Warto przeczytaæ ten artyku³ nades³any przez Gra¿ynê: http://www.google.pl/search?q=Wsp%C3%B3%C5%82czesne+badania+na+temat+wp%C5%82ywu+fruktozy+i+cukru+na+zdrowie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Moj± uwagê zwróci³ poni¿szy fragment, który cytujê:
Cytat
Norman Swan: Tak siê czêsto zastanawiam, wiem o tych wszystkich rzeczach na temat przetworzonych produktów i zwi±zanym z z nimi  demonicznym przemy¶le spo¿ywczym, ale niech mi pan wyt³umaczy zagadkê, dlaczego Azjaci s± szczupli, lub te¿ byli tradycyjnie szczupli przez wieki jedz±c przetworzony ry¿, przecie¿ oni jedz± bia³y ry¿, oni nie lubi± ry¿u br±zowego i ja wcale nie mam im tego za z³e.
Robert Lustig: Nie ma problemu, mogê to ³atwo wyja¶niæ. Spójrzmy na dietê Atkinsa: dieta Atkinsa nie ma wêglowodanów, ma du¿o t³uszczu i dzia³a. Dieta japoñska, du¿o wêglowodanów, bez t³uszczu i te¿ dzia³a. Gdy po³±czymy te diety to dostajemy co¶ co siê nazywa McDonaldem i co po prostu dzia³a ¼le. Powstaje wiêc pytanie, co to takiego jest w diecie japoñskiej, ¿e pomimo, i¿ spo¿ywaj± oni bia³y ry¿, to  jest z nimi dobrze? Odpowiedz na to jest prosta: fruktoza, poniewa¿ fruktoza to tak naprawdê nie wêglowodan. Je¶li przyjrzymy siê jej metabolizmowi to nasza w±troba przetwarza fruktozê tak ja t³uszcz: nie powoduje ona wydzielania insuliny, tak jak i t³uszcz. Ona powoduje t± de novo lipogenezê.
Norman Swan: Produkcje t³uszczu.
Robert Lustig: Produkcjê t³uszczu wewn±trz w±troby, odk³adanie siê t³uszczu w w±trobie, dok³adnie tak samo, co czyni alkohol, i alkohol jest jak t³uszcz. Tak wiêc mamy tutaj do czynienia z wêglowodanem, który dzia³a podobnie jak t³uszcz; je¶li wiêc nie jeste¶my na diecie japoñskiej to co jemy? Chipsy, batoniki, precelki (snackwell), a co oni robi±? Oni dodali do nich cukru, bowiem bez niego by³yby one niesmaczne; tak wiêc niskot³uszczowa dieta nie jest diet± niskot³uszczow±; dieta niskot³uszczowa zawieraj±ca fruktozê jest w rzeczywisto¶ci diet± wysokot³uszczowa i ten fakt wyja¶nia wszystko. Japoñczycy jedz± co prawda du¿o bia³ego ry¿u, ale oni jeszcze do tego spo¿ywaj± du¿e ilo¶ci b³onnika w postaci warzyw i nie jedz± fruktozy.
W diecie japoñskiej nie by³o fruktozy, ale jest ona w obecnych czasach i to jest w³a¶nie powodem dlaczego liczba dzieci oty³ych w Japonii wzros³a dwukrotnie w ostatnich dziesiêciu latach, podczas gdy liczba oty³ych w¶ród doros³ych pozosta³a bez zmian.
Norman Swan: I jakie s± tego powody?
Robert Lustig: Takie, ¿e doro¶li ¿ywi± siê tradycyjnie, a dzieci tak jak my w Ameryce.
Azjaci s± szczupli, lub te¿ byli tradycyjnie szczupli przez wieki jedz±c przetworzony ry¿, przecie¿ oni jedz± bia³y ry¿... Ten daj±cy do my¶lenia fragment podkre¶li³em.
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
hajdi
« Odpowiedz #1 : 16-01-2009, 13:39 »

Cytat
W diecie japoñskiej nie by³o fruktozy, ale jest ona w obecnych czasach
W czym jest obecna ta fruktoza, której ci Japoñczycy nie jedz±?
Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 31-05-2008
Sk±d: St±d
Wiadomo¶ci: 1.810

« Odpowiedz #2 : 16-01-2009, 13:54 »

W chipsach, batonikach, precelkach, bo

Cytat
Oni dodali do nich cukru, bowiem bez niego by³yby one niesmaczne
Zapisane

hajdi
« Odpowiedz #3 : 16-01-2009, 14:24 »

To rafinowany cukier zaliczamy do fruktozy?
Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 31-05-2008
Sk±d: St±d
Wiadomo¶ci: 1.810

« Odpowiedz #4 : 16-01-2009, 14:36 »

Ale mo¿e oni w³a¶nie t± fruktoz± pos³odzili te wafelki, ¿e niby zdrowiej? Gra¿yna pisa³a, ¿e nawet do pieczywa jest dodawana, wiêc mo¿e to w³a¶nie w tym kontek¶cie by³o u¿yte s³owo cukier.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2009, 14:39 wys³ane przez Rysiek » Zapisane

Chamomillka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08-10-2007
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 691

« Odpowiedz #5 : 16-01-2009, 14:42 »

W s³odyczach obecnie niewiele jest cukru, tylko przewa¿aj± w³a¶nie owe s³odziki. Dlatego  wszystkie te wynalazki typu batoniki itp. s± tak potwornie s³odkie  confused.
Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
hajdi
« Odpowiedz #6 : 16-01-2009, 15:33 »

OK, przeczyta³em ca³y artyku³ i teraz siê rozja¶ni³o.
Ta rafinowana fruktoza, to po prostu jeszcze jeden s³odzik.
Prawda jest taka, ¿e osoby, które unikaj± tych ¶mieci nie maj± problemu z sacharozami, fruktozami i innymi aspartamami. Po prostu: ¶mieci to ¶mieci.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #7 : 16-01-2009, 16:57 »

Cytat
Mistrz zwróci³ uwagê na ry¿ br±zowy i bia³y, który u Japoñczyków wcale nie powoduje oty³o¶ci
Zwróci³em uwagê na ry¿ br±zowy, którego Japoñczycy nie jedz±, tylko my, og³upieni jakimi¶ teoriami nie z tej ziemi.
Na jeszcze jedna rzecz nale¿y zwróciæ uwagê, a mianowicie ¿e fruktoza jest po prostu konserwantem i choæby z tego wzglêdu jest ³adowana gdzie siê da.
Cytat
Po prostu: ¶mieci to ¶mieci.
I tego nale¿y siê trzymaæ, a nie dywagowaæ, czy jaki¶ napój ma za ma³o fruktozy, za du¿o czy w sam raz. A jakie to ma znaczenie, skoro to ¶mieæ?

Dodano: 16-01-2009, 19:37
Tu warto gwoli formalno¶ci i sprawiedliwo¶ci dodaæ, ¿e fruktoza, tak samo jak glukoza czy sacharoza s± ca³kiem porz±dnymi cukrami, ale... gdy wystêpuj± w naturze, g³ównie w owocach i miodzie. Natomiast gdy s± z tych naturalnych produktów ro¶linnych wyekstrahowane, czyli wyzbyte z wszystkich innych substancji wystêpuj±cych w naturze - staj± siê po prostu toksynami pochodzenia naturalnego, tak samo jak wyekstrahowane witaminy, minera³y i pozosta³e lekarstwa pochodzenia naturalnego, zwane zwodniczo suplementami.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2009, 19:37 wys³ane przez Mistrz » Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Grzegorz
« Odpowiedz #8 : 22-01-2009, 00:23 »

A czy w tym wszystkim nie chodzi o to, ¿e ry¿ br±zowy ma wiêcej b³onnika i dlatego jest bardziej polecany?
Zapisane
Zbigniew Osiewa³a (Zibi)
« Odpowiedz #9 : 22-01-2009, 10:27 »

Oczywi¶cie, ¿e o to chodzi.

W czasie II Wojny ¦wiatowej, Amerykanie bêd±cy w niewoli u Japoñczyków, dostawali do jedzenia ry¿ pastewny z du¿± zawarto¶ci± b³onnika, i prawie na nic nie chorowali. Za¶ Japoñczycy jedli ten ry¿ oczyszczony i mieli tendencje do owrzodzeñ ¿o³±dka.

Tylko teraz nale¿y sobie zadaæ pytanie, czy ten ry¿ br±zowy posiada ³uskê i czy jest napromieniowany? Na dzikim ry¿u - wyra¼nie widaæ ³uskê, ale kto zagwarantuje, ¿e wszystkie ziarna z krajów orientalnych nie s± konserwowane poprzez napromieniowanie. Czy nie lepiej spo¿ywaæ nasze kasze?
« Ostatnia zmiana: 17-11-2011, 14:00 wys³ane przez Zibi » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #10 : 22-01-2009, 10:39 »

Cytat
czy nie lepiej spo¿ywaæ nasze kasze?
Lepiej! Wci±¿ twierdzê, ¿e ry¿ to dziadostwo - jaki by nie by³.

Swoje zdanie w tej kwestii przedstawi³em http://bioslone.pl/forum/index.php?topic=225.new#newtutaj
« Ostatnia zmiana: 17-11-2011, 14:01 wys³ane przez Zibi » Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Grzegorz
« Odpowiedz #11 : 22-01-2009, 20:21 »

Czyli wszystko jasne, a ja te¿ wolê kaszê smile
Zapisane
gumppek
« Odpowiedz #12 : 19-03-2009, 21:53 »

Oto sk³ad ry¿u i kaszy – gotowanych bez soli
                                            ry¿, bia³y          ry¿, br±zowy   kasza, gryczana
Energia            119 kcal             107 kcal               63 kcal
Bia³ko            2.36 g      2.13 g      2.6 g
T³uszcze         0.28 g      0.57 g      0.51 g
Wêglowodany         25.93 g      22.98 g      13.2 g
Indeks glikemiczny      80      65      54
Tryptofan         0.03 g      0.03 g      0.04 g
Treonina         0.08 g      0.08 g      0.1 g
Izoleucyna         0.12 g      0.1 g      0.13 g
Leucyna                    0.18 g      0.18 g      0.19 g
Lizyna            0.07 g      0.08 g      0.16 g
Metionina         0.07 g      0.05 g      0.05 g
Fenyloalanina         0.12 g      0.12 g      0.1 g
Walina            0.15 g      0.15 g      0.14 g
Kw. t³. nasycone                 0.06 g      0.15 g      0.09 g
Kw. t³. jednonienasycone              0.07 g      0.16 g      0.17 g
Kw. t³. wielonienasycone              0.1 g      0.22 g      0.18 g
B³onnik            0.69 g      4.46 g      1.11 g
Woda            71.43 g      74.32 g      83.69 g
Wapñ            3.33 mg              9.4 mg      7.37 mg
¯elazo            0.19 mg              0.37 mg              0.65 mg
Magnez                     5.82 mg   32.81 mg   36.02 mg
Fosfor            47.09 mg   70.68 mg   72.11 mg
Potas            31.52 mg   74.29 mg   87.21 mg
Sód            1.12 mg               2.42 mg   1.3 mg
Cynk            0.73 mg               0.45 mg   0.63 mg
Mied¼            0.05 mg               0.05 mg   0.07 mg
Mangan                     0.41 mg    0.68 mg   0.36 mg
Selen            3.48 mcg         0.41 mcg
Witamina E         0.11 mg                    0.05 mg
Witamina B1         0.01 mg                0.11 mg   0.07 mg
Witamina B2         0.01 mg                0.01 mg   0.01 mg
Witamina B3         0.19 mg               1.41 mg   0.26 mg
Witamina B5         0.14 mg               0.38 mg   0.07 mg
Witamina B6         0.09 mg               0.14 mg   0.1 mg
Kwas Foliowy         2.8 mcg_DFE   3.88 mcg_DFE   12.89 mcg_DFE

Zaznaczyæ nale¿y, i¿ kasza gryczana nie ma hipotetycznie glutenu, choæ jak wyczyta³em na forach po¶wiêconych celiakli, Ze czêsto jest nim zanieczyszczona. Ale to ju¿ wina pewnie m³ynarzy. Swoj± drog± ry¿ br±zowy nie jest jednak taki sam jak inny ry¿ br±zowy. To samo dotyczy kaszy. Tu istotnym jest gdzie rós³ i jak by³ uprawiany. Dotyczy to tak¿e tatarki.
Ja osobi¶cie jem kaszê graczan±. O jêczmiennej i jaglanej opinie s± ró¿ne. Jedni zachwalaj± inni nie polecaj±. Ry¿u nie jem lub jem sporadycznie, choæ by³y czasy, ¿e lubi³em go. I to super niezdrowo z kurczakiem i marchewk±. Ale to by³o tak dawno, ¿e ju¿ nie pamiêtam. To by³ przysmak "studenckiej sto³ówki". Ale wtedy to ró¿ne rzeczy smakowa³y. Czyli jak to powiedzia³  Faure prawda musi byæ uszminkowana, inaczej nikt w ni± nie uwierzy.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #13 : 20-03-2009, 01:09 »

Cytat
Oto sk³ad ry¿u i kaszy – gotowanych bez soli
Co za g³upek je ry¿ albo kaszê bez soli?
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #14 : 20-03-2009, 01:12 »

Cytat
Swoj± drog± ry¿ br±zowy nie jest jednak taki sam jak inny ry¿ br±zowy.
Jakie to odkrywcze...
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
ewabrak
« Odpowiedz #15 : 30-08-2009, 21:42 »

Cytat od: Mistrz
Ja nie mam mo¿liwo¶ci sprawdziæ si³y kie³kowania ry¿y br±zowego, gdy¿ go po prostu nie kupujê, tak samo jak bia³ego, ale gdyby kto¶ chcia³ siê pokusiæ o eksperyment z kie³kowanie ry¿u, to proszê, by podzieli³ siê z nami wynikiem tego eksperymentu.

No wiêc pokusi³am siê, bo od pewnego czasu mam okropny apetyt na br±zowy ry¿ z mas³em (na kasze zreszt± te¿) i sama by³am ciekawa co wyjdzie z tego eksperymentu.
Wrzuci³am do s³oika z wod± 10 ziaren ry¿u (firma Sonko) i na drugi dzieñ dos³ownie wszystkie wykie³kowa³y.
Czyli chyba nie jest najgorzej z tym ry¿em?..
Zapisane
Ceo
Czêsty go¶æ
**


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 20.07.2009.
Wiadomo¶ci: 91

« Odpowiedz #16 : 31-08-2009, 21:48 »

Czyli wynika z tego, ¿e ry¿ br±zowy nie jest napromieniowany i mo¿na go spokojnie je¶æ, jako "lepszy" od bia³ego?
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!