Chcę poruszyć problem, który mnie zadziwia swoją absurdalnością - powszechna ignorancja w sprawach dotyczących żywienia dzieci, kobiet w ciąży, młodzieży i dorosłych.
Ostatnio Mistrz na forum profilaktycznym zamieścił zasady diety w kandydozie
http://bioslone.pl/forum/index.php?PHPSESSID=bcacf3f960b007643a8e3d9808eeb968&topic=269.0Stale piszemy o odżywianiu i radzimy odżywiać się racjonalnie, ale nie wszyscy wiedzą, co jest racjonalne. Kilka razy daliśmy na forum odpór szkodliwym teoriom na temat żywienia pozbawiającego organizm podstawowych składników odżywczych, np. wegetariańskiego.
W literaturze roi się od książek na temat diet. Niektóre nawet są ciekawie napisane, atrakcyjnie wydane i zawierają wiele pożytecznych przepisów. Okazuje się jednak, że mają swoje wady, bo albo są adresowane do jakiejś konkretnej grupy ludzi albo opierają się na wzorcach dalekich od tradycyjnej polskiej kuchni. Albo każą w nich liczyć kalorie albo straszą cholesterolem.
Na naszym forum, wbrew temu, co się pisze na temat racjonalnego odżywiania, w dziale kulinarnym (i kosmetycznym) co rusz ktoś zamieszcza przepis a to na ciasto/ ciasteczka, z marchewki, z bananów, a to na placuszki/ racuszki - wspólną cechą przepisów jest skład oparty na zbożach, ziarnach i roślinach. Kilka wątków przepisów na pasztety, ale wszystkie - bezmięsne! Kilkanaście przepisów opartych na płatkach owsianych, które nie są podstawą zdrowego odżywiania, zwłaszcza w kandydozie. Takie przepisy oczywiście nie są niczym złym, ale można je traktować raczej jako ciekawostkę, a nam trzeba - podstaw.
Apeluję więc do Państwa o zamieszczanie przepisów na dobre, sprawdzone potrawy zgodne z polską tradycją, możliwościami zakupu polskich surowców i zgodnością z głoszonymi na forum zasadami.
Potrzebujemy przepisów na tak podstawowe potrawy, jak:
- prawdziwy bigos na kwaszonej kapuście z mięsem, kiełbasą, grzybami (nie mylić z kapustą)
- gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym albo grzybowym
- pasztety mięsne
- rolady, zrazy z mięsa z kaszą gryczaną i grzybami
- galarety z nóżek z dodatkiem golonki
- klopsy z mięsa, kotlety mielone i pieczeń rzymska
- ozory, wątróbka, cynaderki i inne podroby
- kotlety i klopsiki mięsne, antrykoty, rumsztyki i medaliony
- ryby gotowane, smażone, pieczone, kotlety z ryb, ryby "po grecku" i w galarecie
- drób z chowu gospodarskiego
- wyrób wędlin.Przepisy zamieszczamy w dziale
--> http://mikstura.kei.pl/forum/index.php?board=7.0