Coraz więcej młodych ludzi ma problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Obserwuję to u moich znajomych. Mimo odstawienia całkowicie rafinowanego cukru, słodyczy, przy ograniczeniu owoców i przetworów, nadal borykają się ze zwiększonym stężeniem cukru we krwi. I nikt im nie mówi, że taki stan może wywołać również jedzenie zbóż, a głównie pszenicy. Nie mają pojęcia, że zboża tak gwałtownie wpływają na wzrost poziomu cukru w organizmie.
Co do szkodliwości glutenu, to obserwuję przeważnie takie reakcje: najpierw zdziwienie, potem niedowierzanie, następnie jakieś tam próby zgłębienia tematu, które zazwyczaj kończą się znalezieniem w necie informacji, że dieta bezglutenowa jest modą, fanaberią i wkrótce przeminie.
Temat traktowany po linii najmniejszego oporu. Pewnie z miłości do chleba i francuskich rogalików
Fajnie opisuje temat pszenicy pani Gurbacka (powołując się na Dr W. Davisa), który można znaleźć, wpisując w wyszukiwarkę: 5 groźnych dla zdrowia kłamstw.