Niemedyczne forum zdrowia
15-05-2024, 21:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zamiennik kanapek do pracy i do szkoły, czyli tortilla espaniola.  (Przeczytany 52938 razy)
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #20 : 15-02-2010, 19:13 »

Zależy do jakiej knajpki pójdziesz .smile W Hiszpańskiej podadzą Ci omleta, a nie placka.
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #21 : 16-02-2010, 10:48 »

Zuza, czy zamiast smalcu można dodać oliwę z oliwek?
Zapisane
Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302

WWW
« Odpowiedz #22 : 16-02-2010, 13:35 »

Ja robię ze smalcem, a Kris na oliwie z oliwek. Próbowałem jego tortilli, dobra, tyle że oliwa z oliwek to tłuszcz nienasycony.
Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #23 : 16-02-2010, 18:25 »

Robiłam tylko ze smalcem, ale szukałam przepisu w internecie i widzę, że ludzie dają i olej i masło. Ale ciasto ze smalcem tak ładnie pachniało przy wyrabianiu, że na razie nie będę dawała innego tłuszczu.
Fajnie by było, gdyby ktoś miał sprawdzony przepis i się podzielił, bo nie wiem co by tu dodać lub odjąć, żeby te placki na drugi dzień były jeszcze elastyczne. Moje nie były  confused
Zapisane

Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #24 : 16-02-2010, 20:19 »

Zuza, takie rzeczy są możliwe chyba tylko w kupnych tortillach nafaszerowanych chemią smile . Jak czytałam skład na opakowaniach, to zrezygnowałam z zakupu. Może lepiej robić mniejsze porcje. Tak, aby starczały na jeden raz?
« Ostatnia zmiana: 17-02-2010, 08:05 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Szpilka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171

« Odpowiedz #25 : 17-02-2010, 08:05 »

Czy ktoś może wkleić tutaj zdjęcie zrobionej przez siebie tortilli?
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #26 : 17-02-2010, 08:58 »

Fotki robionej przeze mnie nie mam, ale tortilla hiszpańska wygląda tak:
http://mediterraneo.blox.pl/2008/08/Tortilla-gorska-Tortilla-serrana.html
Tu jest co prawda przepis na górską - z kiełbaską.
Grubość tortilli zależy oczywiście od tego, ile się doda składników i na jakiej patelni się smaży.
Zapisane
olisha
« Odpowiedz #27 : 17-02-2010, 23:02 »

Zrobiłaś mi niesamowitego "smaka" tym zdjęciem, a nie mam czasu jutro rano na eksperymenty w kuchni, ale już chyba wiem co będzie w piątek na drugie śniadanie smile .
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #28 : 18-02-2010, 08:36 »

Sama jadłam tortillę przez cały okrągły tydzień - tak ją lubię. Można kombinować ze składnikami. W zasadzie to właśnie w Hiszpanii tak mi zasmakowała i tam ją pierwszy raz posmakowałam. Ale dziś będzie pasta jajeczna dla urozmaicenia. smile
Zapisane
Szpilka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171

« Odpowiedz #29 : 18-02-2010, 09:30 »

Zrobiłam tortillę wczoraj. Niestety, mam patelnię do kitu, bo nawet dusząc na małym ogniu, od góry nie ścięła się dobrze, a już od spodu zaczęła się mocno brązowić. Nawet nie chciała się odkleić. Przykryłam ją pokrywką i wszystko się dobrze skończyło. Smakowało, ale zrobiłam nieco inaczej - podgotowałam ziemniaki w łupince, zamiast dawać surowe. Dodałam kiełbasy, podsmażonej z cebulą, czosnkiem i papryką. Na wierzch sypnęłam żółtym serem (dawno nie jadłam). Do tego sos jogurtowo - czosnkowy. Bardzo dobre i idealne dla głodomorów. smile
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #30 : 18-02-2010, 09:42 »

I trzeba mieć zdrowie  eek
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #31 : 18-02-2010, 09:42 »

Ja robię na małej patelni (tak na 2-3 jajka) i pod koniec na minutę obracam tortillę, aby podsmażyła się z drugiej strony. I też najpierw podgoto(wy)wuję ziemniaki w łupinkach. Potem je obieram i kroję na małe kawałki i wrzucam do masy jajecznej. A następnie wylewam na patelnię.


Oj, Jerry, taki krótki post i tyle byczków. "podgotowuję" //Grażyna
« Ostatnia zmiana: 18-02-2010, 09:45 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Szpilka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171

« Odpowiedz #32 : 18-02-2010, 09:57 »

Cytat
I trzeba mieć zdrowie

To znaczy?
Zapisane
Martka
« Odpowiedz #33 : 18-02-2010, 11:50 »

Co do tortilli kukurydzianej i kwestii tego czy na drugi dzień będzie elastyczna to może to jest tak jak ze zwykłymi naleśnikami? Jeśli chcemy by były elastyczne trzeba po usmażeniu pozostawić je pod przykryciem. Ale nie wiem czy na pewno to wystarczy.
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #34 : 18-02-2010, 12:43 »

Nie wystarczy. Moje były szczelnie owinięte workiem foliowym i nic to nie dało.
Zapisane

fiona50
« Odpowiedz #35 : 18-02-2010, 12:49 »

Ja przechowuję naleśniki do drugiego dnia w lodówce, na talerzu, przykryte drugim talerzem tej samej wielkości a na drugi dzień cały ten sztapel naleśników wrzucam na patelnię i na maleńkim płomieniu odgrzewam pod pokrywką.
 Są jak świeżo usmażone   msn-wink
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #36 : 18-02-2010, 12:54 »

Naleśniki - to znaczy, chodzi Ci o pszenne czy kukurydziane? Bo pszenne to są elastyczne długo i też wiem jak je odświeżyć, tylko że na razie nie używam mąki pszennej, a tortille kukurydziane to całkiem inne placki.
Zapisane

Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #37 : 18-02-2010, 12:58 »

Cytat
I trzeba mieć zdrowie

To znaczy?
Kiedy ma się 30 parę lat to można to jeść, moja córka też tak jada, ale ja mając 58 lat nie mogę sobie pozwolić na takie danie. No może za kilka lat, kiedy MO zrobi u mnie porządki.
Zapisane
Chamomillka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691

« Odpowiedz #38 : 18-02-2010, 14:37 »

Fiona, dzięki za patent, super zabrzmiało to "sztapel"  biggrin.
Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
Grazyna
« Odpowiedz #39 : 18-02-2010, 17:38 »

Fiona na drugi dzień rozładowuje sztapel i przewozi je pojedynczo sztaplarką na patelnię, a po usmażeniu znów ładuje po kilka na sztaplarkę i wiezie na talerz smile.

Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!