Jerry
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209
|
|
« Odpowiedz #20 : 15-02-2010, 19:13 » |
|
Zależy do jakiej knajpki pójdziesz . W Hiszpańskiej podadzą Ci omleta, a nie placka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerry
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209
|
|
« Odpowiedz #21 : 16-02-2010, 10:48 » |
|
Zuza, czy zamiast smalcu można dodać oliwę z oliwek?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #22 : 16-02-2010, 13:35 » |
|
Ja robię ze smalcem, a Kris na oliwie z oliwek. Próbowałem jego tortilli, dobra, tyle że oliwa z oliwek to tłuszcz nienasycony.
|
|
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #23 : 16-02-2010, 18:25 » |
|
Robiłam tylko ze smalcem, ale szukałam przepisu w internecie i widzę, że ludzie dają i olej i masło. Ale ciasto ze smalcem tak ładnie pachniało przy wyrabianiu, że na razie nie będę dawała innego tłuszczu. Fajnie by było, gdyby ktoś miał sprawdzony przepis i się podzielił, bo nie wiem co by tu dodać lub odjąć, żeby te placki na drugi dzień były jeszcze elastyczne. Moje nie były
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerry
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209
|
|
« Odpowiedz #24 : 16-02-2010, 20:19 » |
|
Zuza, takie rzeczy są możliwe chyba tylko w kupnych tortillach nafaszerowanych chemią . Jak czytałam skład na opakowaniach, to zrezygnowałam z zakupu. Może lepiej robić mniejsze porcje. Tak, aby starczały na jeden raz?
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-02-2010, 08:05 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #25 : 17-02-2010, 08:05 » |
|
Czy ktoś może wkleić tutaj zdjęcie zrobionej przez siebie tortilli?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerry
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209
|
|
« Odpowiedz #26 : 17-02-2010, 08:58 » |
|
Fotki robionej przeze mnie nie mam, ale tortilla hiszpańska wygląda tak: http://mediterraneo.blox.pl/2008/08/Tortilla-gorska-Tortilla-serrana.htmlTu jest co prawda przepis na górską - z kiełbaską. Grubość tortilli zależy oczywiście od tego, ile się doda składników i na jakiej patelni się smaży.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
olisha
|
|
« Odpowiedz #27 : 17-02-2010, 23:02 » |
|
Zrobiłaś mi niesamowitego "smaka" tym zdjęciem, a nie mam czasu jutro rano na eksperymenty w kuchni, ale już chyba wiem co będzie w piątek na drugie śniadanie .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerry
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209
|
|
« Odpowiedz #28 : 18-02-2010, 08:36 » |
|
Sama jadłam tortillę przez cały okrągły tydzień - tak ją lubię. Można kombinować ze składnikami. W zasadzie to właśnie w Hiszpanii tak mi zasmakowała i tam ją pierwszy raz posmakowałam. Ale dziś będzie pasta jajeczna dla urozmaicenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #29 : 18-02-2010, 09:30 » |
|
Zrobiłam tortillę wczoraj. Niestety, mam patelnię do kitu, bo nawet dusząc na małym ogniu, od góry nie ścięła się dobrze, a już od spodu zaczęła się mocno brązowić. Nawet nie chciała się odkleić. Przykryłam ją pokrywką i wszystko się dobrze skończyło. Smakowało, ale zrobiłam nieco inaczej - podgotowałam ziemniaki w łupince, zamiast dawać surowe. Dodałam kiełbasy, podsmażonej z cebulą, czosnkiem i papryką. Na wierzch sypnęłam żółtym serem (dawno nie jadłam). Do tego sos jogurtowo - czosnkowy. Bardzo dobre i idealne dla głodomorów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #30 : 18-02-2010, 09:42 » |
|
I trzeba mieć zdrowie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerry
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209
|
|
« Odpowiedz #31 : 18-02-2010, 09:42 » |
|
Ja robię na małej patelni (tak na 2-3 jajka) i pod koniec na minutę obracam tortillę, aby podsmażyła się z drugiej strony. I też najpierw podgoto(wy)wuję ziemniaki w łupinkach. Potem je obieram i kroję na małe kawałki i wrzucam do masy jajecznej. A następnie wylewam na patelnię.
Oj, Jerry, taki krótki post i tyle byczków. "podgotowuję" //Grażyna
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-02-2010, 09:45 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Szpilka
Offline
Płeć:
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171
|
|
« Odpowiedz #32 : 18-02-2010, 09:57 » |
|
I trzeba mieć zdrowie To znaczy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Martka
|
|
« Odpowiedz #33 : 18-02-2010, 11:50 » |
|
Co do tortilli kukurydzianej i kwestii tego czy na drugi dzień będzie elastyczna to może to jest tak jak ze zwykłymi naleśnikami? Jeśli chcemy by były elastyczne trzeba po usmażeniu pozostawić je pod przykryciem. Ale nie wiem czy na pewno to wystarczy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #34 : 18-02-2010, 12:43 » |
|
Nie wystarczy. Moje były szczelnie owinięte workiem foliowym i nic to nie dało.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
|
« Odpowiedz #35 : 18-02-2010, 12:49 » |
|
Ja przechowuję naleśniki do drugiego dnia w lodówce, na talerzu, przykryte drugim talerzem tej samej wielkości a na drugi dzień cały ten sztapel naleśników wrzucam na patelnię i na maleńkim płomieniu odgrzewam pod pokrywką. Są jak świeżo usmażone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #36 : 18-02-2010, 12:54 » |
|
Naleśniki - to znaczy, chodzi Ci o pszenne czy kukurydziane? Bo pszenne to są elastyczne długo i też wiem jak je odświeżyć, tylko że na razie nie używam mąki pszennej, a tortille kukurydziane to całkiem inne placki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #37 : 18-02-2010, 12:58 » |
|
I trzeba mieć zdrowie To znaczy? Kiedy ma się 30 parę lat to można to jeść, moja córka też tak jada, ale ja mając 58 lat nie mogę sobie pozwolić na takie danie. No może za kilka lat, kiedy MO zrobi u mnie porządki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #38 : 18-02-2010, 14:37 » |
|
Fiona, dzięki za patent, super zabrzmiało to "sztapel" .
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #39 : 18-02-2010, 17:38 » |
|
Fiona na drugi dzień rozładowuje sztapel i przewozi je pojedynczo sztaplarką na patelnię, a po usmażeniu znów ładuje po kilka na sztaplarkę i wiezie na talerz .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|