Niemedyczne forum zdrowia
22-05-2024, 13:28 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pumpernikiel  (Przeczytany 9354 razy)
punita@interia.pl
« : 14-03-2011, 20:28 »

Mam takie pytanie czy chleb pumpernikiel jest zdrowy, bezglutenowy?
« Ostatnia zmiana: 14-03-2011, 22:32 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #1 : 14-03-2011, 20:34 »

Przecież to jest chleb pieczony z mąki.
Zapisane

punita@interia.pl
« Odpowiedz #2 : 14-03-2011, 21:36 »

Więc każdy chleb jest taki sam? Czy któryś jest godny polecenia?
Zapisane
Sobol
« Odpowiedz #3 : 14-03-2011, 21:40 »

Bez chleba da się żyć.  smile
Zapisane
punita@interia.pl
« Odpowiedz #4 : 14-03-2011, 21:49 »

Pewnie tak, lecz  z czym jeść np. jajecznicę, czym zastąpić chleb w kanapkach?
« Ostatnia zmiana: 14-03-2011, 22:33 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #5 : 14-03-2011, 22:03 »

Jajecznicę najlepiej jeść ze smakiem msn-wink,  a kanapki nie są obowiązkowe msn-wink.
Nie martw się, nie tak trudno zmienić przyzwyczajenia, najtrudniej poprzestawiać sobie w głowie msn-wink.
Pomyśl, że urodziłeś się np. w Chinach. Tam nie jedzą kanapek. Pewnie nie wyobrażają sobie dnia bez ryżu msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 14-03-2011, 22:32 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Lilijka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: 22.09.2009
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #6 : 14-03-2011, 22:46 »

Taaak smile, już się przyzwyczaiłam do litościwych spojrzeń, gdy oznajmiam, że nie jem mąki smile; powtarzają się okrzyki: ojej, nie możesz chleba (ciemnego też nie?? to już dopiero dziwactwo!), ojej, nie możesz makaronu etc. Kiedyś starałam się tłumaczyć, że to nie o to chodzi, że "nie mogę"; jest tyle niesamowitych smaków na ziemi, po co się regularnie sklejać i wypełniać czymś, co nic dobrego nie wnosi a może szkodzić? Kanapki na śniadanie, kanapki na kolację - to tylko mocno ugruntowane przyzwyczajenia. Z moim organizmem było tak, że jak tylko dałam mu szansę (odstawiłam gluten), to bardzo szybko mi podziękował odkrywając przede mną nową paletę bardziej wyrazistych smaków smile. Nie tęsknię za chlebem do jajecznicy, bo do niej można dodać tyle wspaniałych i wartościowych składników, że po prostu szkoda żucia (i życia) na ten cały gluten, nie? smile
Zapisane
Myrna
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 52
MO: 02-02-2011, DP, KB
Wiadomości: 45

"W zdrowym ciele zdrowy duch"

« Odpowiedz #7 : 17-03-2011, 18:42 »

Kończy mi się robić zakwas kukurydziano-ryżowy na chleb gryczany. Bez glutenu. Autorski wynalazek eksperyment smile
« Ostatnia zmiana: 17-03-2011, 18:43 wysłane przez Myrna » Zapisane

Przepraszam nie mam polskich znakow.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!