Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Forum ogólne => Wątek zaczęty przez: Tomasz_Dangel 24-12-2010, 11:54



Tytuł: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 24-12-2010, 11:54
Gęstość [g/cm3]:
Olej z oliwek – 0,915 – 0,918
Olej kukurydziany – 0,921 – 0,925
Olej z pestek winogron – 0,9242 – 0,9248
Olej lniany – 0,926 – 0,936

Lepkość dynamiczna [1 cP = 1 mPa•s]:
Olej z oliwek – 84-85 (20 st.C)
Olej kukurydziany – 72 (20 st.C); 30 (60 st.C)
Olej z pestek winogron – 60 (20 st.C); 48,5 (25 st.C)
Olej lniany – 44-55 (20 st.C)

Lepkość kinematyczna (kinetyczna) [1 cSt = 10-6 m2/s]:
Olej z oliwek – 91,5 (20 st.C); 43,2 (37,8 st.C); 24,1 (54,4 st.C)
Olej kukurydziany – 72 (20 st.C); 28,7 (54,4 st.C)
Olej z pestek winogron – 65 (20 st.C); 52,5 (25 st.C)
Olej lniany – 47-59 (20 st.C); 30,5 (37,8 st.C); 24,7 (40 st.C); 19 (54,4 st.C)

http://www.csgnetwork.com/sgvisc.html
http://www.engineersedge.com/fluid_flow/fluid_data.htm
http://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/15/5/519/_pdf
http://www.pan-ol.lublin.pl/wydawnictwa/Motrol11c/Ignaciuk.pdf
http://www.hydramotion.com/Units_of_viscosity.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lepko%C5%9B%C4%87
http://pumplocker.com/images/lit/WEI1/FLUX-HIGH-VISCOSITY-B0000-VISC-CHART-1.PDF

Z powyższych danych wynika, że olej lniany ma mniejszą lepkość od oleju z pestek winogron.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 19-01-2011, 08:02
Panie Tomaszu, proszę o pomoc. Wikipedia podaje, że w układzie CGS jednostką lepkości kinematycznej jest stokesach: 1St = 1 cm2·s−1, Pan zaś podaje jednostkę 1 cSt = 10-6 m2/s. Jakoś nigdzie nie mogę się dopatrzyć, według jakiego układu miar jest ta jednostka, i jaka to jednostka. Dane są mi potrzebne w celu poprawienia nieszczęsnej gęstości w książce.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 19-01-2011, 08:15
Wtrącę się - znalazłem coś takiego:

stokes [St]; 1 St = 10^2 cSt = 10^-4 m2/s, czyli zamieniając na centymetry będzie: 1St = 1 cm^2/s (tak jak Pan podał).
centistokes [cSt]; 1 cSt = 1 mm2/s, czyli zamieniając na metry będzie: 10^-6 m2/s (tak jak podał Tomasz).

czyli wszystko się zgadza - inaczej podane jednostki: mm, cm i metr.

oraz informację:
Podstawową jednostką miary lepkości kinematycznej jest metr
kwadratowy na sekundę - 1m2/s, niekiedy jest stosowana tradycyjna jednostka lepkości kinema
tycznej. "UWAGA W Polsce jednostka lepkości kinematycznej stokes [St]
nie jest jednostką legalną."


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Rysiek 19-01-2011, 08:25
Jakoś nigdzie nie mogę się dopatrzyć, według jakiego układu miar jest ta jednostka, i jaka to jednostka.

Cytat od: http://www.warszawa.pl/Moto/800,6318,0,1,0,50-Lepko%C5%9B%C4%87_oleju.html
W układzie CGS, stosowaną jednostką lepkości kinematycznej jest stokes [St]. W praktyce używa się jednostki 100 razy mniejszej zwanej centystokesem [cSt]. Jednostką lepkości kinematycznej w układzie SI, jest metr kwadratowy na sekundę [m2/s]. W praktyce używa się jednostki 106 razy mniejszej [mm2/s].
Wzajemne relacje między tymi jednostkami są następujące:

1 St = 10–4m2/s
1 cSt = 1 mm2/s

Tylko we wzorze podanym przez pana Tomasza, mm2 jest zamieniony na m2, gdzie 1mm2 = 10^-6m2.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 19-01-2011, 09:55
1 St = 1 cm2 x s−1 = 10−4 m2 x s−1      http://pl.wikipedia.org/wiki/Stokes_(jednostka)

1 cSt = 0,01 St

1 cSt = 1 mm2 x s−1 = 10−6 m2 x s−1      http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity

http://www.convertworld.com/pl/lepkosc-kinematyczna/Centistokes.html

x - oznacza mnożenie (powinnna być kropka, ale jakoś nie wchodzi)


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 19-01-2011, 12:30
Czy tak jest dobrze?
Cytat
Lepkość kinematyczna oleju z oliwek w temperaturze 20 st. C wynosi 91,5 centistokesów.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Rysiek 19-01-2011, 12:52
Jeżeli już, to centystokesów, jak spolszczamy jednostkę to całkowicie. Podobnie jak "cm" - nie piszemy centimetry.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 19-01-2011, 12:59
Wartość 91,5 cSt (20 st.C) dla oleju z oliwek jest prawidłowa.
Źródło: http://www.engineersedge.com/fluid_flow/fluid_data.htm

Tak: stokes, centystokes
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stokes_(jednostka) (http://pl.wikipedia.org/wiki/Stokes_(jednostka))
http://achtel.com.pl/index.php?load=trybologia&litera=C

Poprawiłem link do Wikipedii, bo nie był klikalny // Heniek


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 19-01-2011, 20:56
A czy rzeczywiście centystokes można zastąpić wyrażeniem mm2/s? http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:jcaQa_ujPgIJ:www.vacuum-tech.pl/oleje.html+centystokesach&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 20-01-2011, 07:53
Tak, napisałem to powyżej: 1 cSt = 1 mm2 x s−1   
Proszę sprawdzić tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 20-01-2011, 09:38
Coś mi nie pasuje z tym s-1, dlatego zapytam jeszcze raz, czy taki opis lepkości olejów będzie dobry:

Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) olejów używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C wynosi:
   z oliwek – 91,5 mm2/s
   z kukurydzy – 72 mm2/s
   z pestek winogron – 65 mm2/s
   lnianego – 53 mm2/s  


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 20-01-2011, 09:39
s^-1 (s do potęgi -1), to jest inaczej 1/s - czyli "s" w mianowniku.
s-1 wynikło ze skopiowania ze strony gdzie "-1" to była potęga. W trybie tekstowym potęgę oznacza się przez "^".


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Rysiek 20-01-2011, 09:45
Cytat
Coś mi nie pasuje z tym s-1, dlatego zapytam jeszcze raz, czy taki opis lepkości olejów będzie dobry:

Będzie dobry, bo wartość pomnożoną przez s do potęgi -1 można zapisać dwojako: jako X razy s^-1 lub jako X razy 1/s, czyli X/s. Czyli można napisać tak jak Pan to zrobił

Cytat
Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C wynosi:
   z oliwek – 91,5 mm2/s
   z kukurydzy – 72 mm2/s
   z pestek winogron – 65 mm2/s
   lnianego – 53 mm2/s  

lub

   z oliwek – 91,5 mm2 x s^-1
   z kukurydzy – 72 mm2 x s^-1
   z pestek winogron – 65 mm2 x s^-1
   lnianego – 53 mm2 x s^-1  


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 20-01-2011, 09:46
Chodzi tylko o to, czy tak jest dobrze?

Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) olejów używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C wynosi:
   z oliwek – 91,5 mm2/s
   z kukurydzy – 72 mm2/s
   z pestek winogron – 65 mm2/s
   lnianego – 51 mm2/s


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 20-01-2011, 09:49
Będzie dobrze i czytelniej niż z "s^-1".


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 20-01-2011, 09:53
Będzie dobrze i czytelniej niż z "s^-1".
Dzięki! O to mi chodziło, żeby było czytelniej. W ogóle pisanie tekstów popularnonaukowych polega na przełożeniu pokręconego jazgotu naukowego na ludzki język. Wtedy nawet koło zębate okazuje się proste.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 20-01-2011, 09:54
Tylko jeszcze, żeby było całkiem dobrze, mm2 to jest mm^2 (mm do potęgi 2).


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 20-01-2011, 09:56
mm2 to jest mm^2 (mm do potęgi 2).
No tak, to jasne.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 20-01-2011, 12:01
Zastanawiam się dlaczego lepkość kinematyczna oleju lnianego w temp. 20 st.C ma taki duży rozrzut (na podstawie dwóch różnych źródeł; może jedno z tych źródeł podaje wartość nieprawidłową?).

Olej lniany – 47-59 (20 st.C)

Znalazłem tylko takie informacje:

Linseed oil - 51.09 cSt (20 st.C)
http://home.global.co.za/~fluid/GWIS%20Fluid_Viscosity_Table.htm

Lepkość w temp. 20st.C.(dPa.s)   około 0,50
http://www.olej.biz.pl/charakterystyka_produktow.php?site=130

współczynnik lepkości dynamicznej oleju lnianego - 44 10-3 Pa.s
fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~zmp/zaoczni/MP1/wyklad02.ppt   (slajd 13)

Cytat
lnianego – 53 mm2/s

Proponuję podać wartość: lnianego – 51 mm2/s


Przy okazji znalazłem ciekawe zestawienie różnych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych (niestety nie zawiera lepkości oleju lnianego)
http://www.is.pcz.czest.pl/hosting/kie/artykuly/Walisiewicz-Niedbalska%20Lipkowski%20Kijenski.pdf
tabela 3 str. 4



Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 20-01-2011, 21:55
Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) olejów używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C, wynosi:
–   z oliwek – 91,5 mm2/s
–   z kukurydzy – 72 mm2/s
–   z pestek winogron – 65 mm2/s
–   lnianego – 51 mm2/s


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 21-01-2011, 07:41
Perfecto!


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 21-01-2011, 07:45
Wielkie dzięki za pomoc!
Aktualne dane o właściwościach olejów i innych składników mikstury oczyszczającej zamieściłem na portalu: http://www.bioslone.pl/node/346


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Slawekgo 21-01-2011, 09:37
Można jeszcze dodać, że głębokość wprowadzania środków gojących jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości kinematycznej zastosowanego oleju.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 21-01-2011, 09:51
Można jeszcze dodać, że głębokość wprowadzania środków gojących jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości kinematycznej zastosowanego oleju.
Moim zdaniem to tylko zagmatwa i tak już zagmatwaną sprawę.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 21-01-2011, 10:24
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 21-01-2011, 10:30
Przy jakim rodzaju powierzchni zostały wyznaczone wartości kinematyczne przykładowych olei?


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 21-01-2011, 11:14
Cytat
Przy jakim rodzaju powierzchni zostały wyznaczone wartości kinematyczne przykładowych olei?

Rodzaj powierzchni nie ma znaczenia.

Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia.

Tarcie wewnętrzne - opór powstający między elementami jednego ośrodka. Tarcie wewnętrzne definiuje się przede wszystkim dla płynów i jest ono wówczas utożsamiane z lepkością. Opory tarcia wewnętrznego wynikają z istnienia sił kohezji i zależą od swobody przemieszczania się cząsteczek.

Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do przekazywania pędu pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami.

Różnice w prędkościach warstw są charakteryzowane w modelu laminarnym przez szybkość ścinania. Przekazywanie pędu zachodzi dzięki pojawieniu się na granicy tych warstw naprężeń ścinających. Wspomniane warstwy są pojęciem hipotetycznym, w rzeczywistości zmiana prędkości zachodzi w sposób ciągły, a naprężenia można określić w każdym punkcie płynu. Model laminarny lepkości zawodzi też przy przepływie turbulentnym, powstającym np. na granicy płynu i ścianek naczynia. Dla przepływu turbulentnego jak dotąd nie istnieją dobre modele teoretyczne.

http://wapedia.mobi/pl/Lepko%C5%9B%C4%87

Można przyjąć, że olej w przewodzie pokarmowym porusza się w sposób laminarny (a nie turbulentny).
Żeby to oszacować można posłużyć się liczbą Reynoldsa http://wapedia.mobi/pl/Liczba_Reynoldsa





Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 21-01-2011, 11:22
Cytat
Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia.
I wszystko jasne.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 21-01-2011, 13:23
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Też o tym myślałem...


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Slawekgo 21-01-2011, 14:48
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Też o tym myślałem...

Mikstura temperaturowo bardziej związana jest z pomieszczeniem, w którym oczekuje na poranne spożycie niż z temperaturą ciała. Dopiero po spożyciu progresywnie ogrzewa się co pośrednio wpływa na jej zasięg. Przyjmowane wartości lepkości kinematycznej mogą być więc tylko orientacyjne.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: KaZof 22-01-2011, 00:29
Całkowity błąd pomiaru lepkości jest wypadkową błędów cząstkowych wszystkich zmiennych  czynników podczas takiego pomiaru. Teorię (wzór) rzadko potwierdza doświadczenie - nawet w warunkach laboratoryjnych.
Błędem pomiaru obarczony jest już sam przyrząd (wiskozymetr, czy urządzenie ultradźwiekowe np.). Rzeczywisty skład naturalnego oleju (pewnie nawet syntetycznego także) jest inny w każdej badanej próbce ze względu na obecność różnych zanieczyszczeń i m.in. także wody.
Znaczenie ma stabilizacja temperatury, w której dokonuje się pomiaru.
Należy pamiętać przy pomiarze lepkości o zjawisku asocjacji cząsteczek obecnych w badanej mieszaninie rzeczywistej i ich polaryzacji, dyfuzji i dyspersji.
Jak najbardziej, więc, można mówić tylko o orientacyjnych wartościach poszczególnych olejów.
Lepkości konkretnego oleju w naczyniu z Miksturą, a tej samej MO w naszym organizmie - to już zupełnie inne wartości, nie tylko ze względu na temperaturę, ale także  ze względu właśnie na jego różną asocjację z różnymi cząsteczkami związków obecnych w naszym przewodzie pokarmowym np. kwasów, alkoholi i wody.
Olej w MO, a później w przewodzie pokarmowym, wchodzi w skład mieszaniny wielu cieczy asocjujących.
Myślę, że najbardziej obrazowe i miarodajne jest doświadczenie Mistrza ze spływaniem olejów po szybie. Wystarczy wiedzieć, że związane jest to z lepkością, a jej badania ... są tak samo dokładne jak wszystkie inne.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 22-01-2011, 09:41
Nam chodziło tylko o porównanie własności fizycznych czterech wybranych olejów.
A zatem świadomie - o uproszczenie zagadnienia.
Wiem, że można je skomplikować... i dojść do wniosku, że już nic sensownego nie można na ten temat powiedzieć.
Zastanawiałem się czy błędy pomiarowe, o których pisze KaZof, uzasadniają tak duży rozrzut wyników w przypadku oleju lnianego: 47-59 cSt (20 st.C).


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: KaZof 22-01-2011, 10:05
Zastanawiałem się czy błędy pomiarowe, o których pisze KaZof, uzasadniają tak duży rozrzut wyników w przypadku oleju lnianego: 47-59 cSt (20 st.C).
Przy pomiarach lepkości, nawet olejów syntetycznych, otrzymuje się naprawdę duże rozbieżności. Wpływ znaczący to nieustabilizowana temperatura i poziom wilgotności. Śladowe ilości wody (silnego dipola) ogromnie zmieniają właściwości fizyczne oleju, który wchodzi już wtedy w skład mieszaniny cieczy asocjujących.    
Każda butelka oleju np. lnianego praktycznie zawiera inny olej. Każde dodatkowe zanieczyszczenie, to nowa cząsteczka i nowy dipol - które zmieniają właściwości m.in. lepkość.


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 22-01-2011, 13:26
Nam nie chodzi o dzielenie włosa na czworo, a jedynie zasygnalizowanie różnicy lepkości olejów. Zastanawiam się tylko, czy by nie było sensowniej zaokrąglić owe dane i przedstawić następująco:

    * z oliwek – 90 mm2/s
    * z kukurydzy – 70 mm2/s
    * z pestek winogron – 65 mm2/s
    * lnianego – 50 mm2/s


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Antonio 22-01-2011, 13:29
Najprościej dodać przedrostek: "około", czyli "~".


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 22-01-2011, 13:31
Mnie się najbardziej podoba przedrostek: "na oko", czyli "pi razy dźwi".


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: Antonio 22-01-2011, 13:34
"Pi razy drzwi" jest w porządku :).


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: warczp 08-06-2011, 12:01
Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) olejów używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C wynosi: (...)

Spoglądam na olej z zupełnie innej strony - zajmuję się olejami smarnymi (przemysłowymi).
Sądzę jednak, że pojęcie lepkości oleju powinno być jednolite we wszystkich przypadkach.
Takie określenie lepkości kinematycznej, jako "szybkość pokrywania powierzchni" zaskoczyło mnie ogromnie !!
Gdzie podają takie określenie? Czy może Ktoś dokonywał pomiarów w jakim czasie pokryta olejem zostanie  określona powierzchnia?


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: warczp 09-06-2011, 09:34
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Lepkość kinematyczna (kinetyczna) [1 cSt = 10-6 m2/s]:
Olej z oliwek – 91,5 (20 st.C); 43,2 (37,8 st.C); 24,1 (54,4 st.C)
Olej kukurydziany – 72 (20 st.C); 28,7 (54,4 st.C)
Olej z pestek winogron – 65 (20 st.C); 52,5 (25 st.C)
Olej lniany – 47-59 (20 st.C); 30,5 (37,8 st.C); 24,7 (40 st.C); 19 (54,4 st.C)
Z powyższych danych moją wątpliwość budzi lepkość oleju lnianego 24.7cSt/40°C.
Odbiega ona bardzo mocno od pozostałych i dla tego pomijam ją.

Biorąc pozostałe dane (w 20°C i 54.4°C, a dla oleju winogronowego w 25°C) wyliczyłem lepkości w 37.8°C:
Olej z oliwek – 42.7 cSt (powyżej jest podane 43.2 cSt)
Olej kukurydziany – 43.1 cSt
Olej z pestek winogron – 32.2 cSt
Olej lniany – 28.3 do 31.0 cSt (powyżej jest podane 30.5 cSt)


Tytuł: Odp: Lepkość oleju
Wiadomość wysłana przez: PawelM 09-06-2011, 09:44
Czy miało by sens spożywanie dwóch rodzai olejów w miksturze 50/50?