Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« : 16-01-2008, 10:19 » |
|
Wypróbowałem już wiele najrozmaitszych patelni i prawdziwy smak potraw można uzyskać jedynie na emaliowanej. Reszta zmienia smak potraw na specyficzny posmak metalu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-06-2011, 00:55 wysłane przez Heniek »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
żmijka
|
|
« Odpowiedz #1 : 16-01-2008, 18:42 » |
|
Chyba zasługuje patelnia na oddzielny temat, więc wydzielam. prawdziwy smak potraw można uzyskać jedynie na emaliowanej. I gdzie się to cudo kupiło, Mistrzu ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #2 : 16-01-2008, 22:20 » |
|
Emaliowana patelnię kupiłem w Kauflandzie. Z przykrywką kosztowała niecałe 40 zł.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
łucja
|
|
« Odpowiedz #3 : 13-04-2008, 19:32 » |
|
a co z patelniami z powłoką teflonową?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Julia Ciesielska
|
|
« Odpowiedz #4 : 17-04-2008, 13:14 » |
|
no własnie-bo niby na teflonie sie nie przypala,ale byle jaka rysa i podobno sie już nie nadaje do użytku,bo teflonowa powierzchnia po naruszeniu zaczyna wydzielać toksyczne związki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #5 : 17-04-2008, 17:02 » |
|
teflonowa powierzchnia po naruszeniu zaczyna wydzielać toksyczne związki... odsłania się po prostu aluminium, z którego przeważnie jest wykonana ...
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #6 : 17-04-2008, 19:20 » |
|
Teflonowe związki - rzekomo pozostają w organizmie, nawet ok. 5 lat? I nie wiadomo czy organizm - gdyby mógł - to pozbyłby się ich... Podobnie jak z antybiotykami, które bardzo długo utrzymują się w organizmie, w postaci różnych dziwnych związków.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-10-2011, 11:57 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #8 : 15-05-2008, 12:15 » |
|
Mysle,ze emaliowane sa najlepsze, tylko trzeba uzywac drewnianych lyzek itp jak do wszystkiego zreszta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #9 : 15-05-2008, 12:19 » |
|
No ja wiem. ale czy może być ta "stalowa emailowana" czy szukać dalej? Przecież i dla innnych to jest, beda sobie mogli potem kupić z tego samego sklepu!
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #10 : 15-05-2008, 12:26 » |
|
Mysle,ze emaliowane sa najlepsze, tylko trzeba uzywac drewnianych lyzek itp jak do wszystkiego zreszta. W żadnym wypadku. Tak postępujemy w przypadku patelni teflonowych. Z emaliowanymi nie trzeba się "pieścić". Jedynie nie można ich tłuc młotkiem, bo emalia odpadnie.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #11 : 15-05-2008, 12:28 » |
|
No dobrze Czy 'stalowa emailowana" w pierwszym linku jest ok?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #12 : 15-05-2008, 12:28 » |
|
Jedynie nie można ich tłuc młotkiem, bo emalia odpadnie. tego nie wzielam pod uwage... a ja tam i tak uzywam drewnianych lopatek do mieszaniaa itp chociazby ze wzgledu na moje uszy, ktore niezbyt sie czuja przyjemnie slyszac tarcie widelca o patelnie/garnek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #13 : 18-06-2008, 18:56 » |
|
Ale przy naruszeniu, bo odsłania się aluminium, a nie tak, że smażysz i jest be. Choć, oczywiście, nie wiemy jak w rzeczywistości wpływa sam tefon ( bez uszkodzeń) na potrawy. Może be, ale czy aż "toksyczny"? Myślę jednak, że nie ma co się przerażać tylko dbać, a emailowaną kupić i używać:) Ja próbowałam ostatnio podgrzać kotlet w garnku bo ani Kauflandu nie mam, ani patelni. Kurcze, przypalił się. Patelnie są internecie też i tam chyba je zakupię.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Muzyk
Offline
Płeć:
MO: 17.04.2009
Wiadomości: 55
|
|
« Odpowiedz #14 : 16-06-2009, 08:10 » |
|
Witam. Czy ma ktoś na namiary na dobrą emaliowaną patelnię? Domyślam się ze na takiej patelni bez solidnej porcji tłuszczu nic się nie usmaży bez przypalenia. Czy smażąc np na teflonowej bez użycia tłuszczu potrawa nagrzeje się do wyższej temperatury niż na patelni takiej samej ale z użyciem tłuszczu? Do smażenia domyślam się, ze tylko tłuszcz zwierzęcy - stały się nadaje: smalec ; a jak z masłem? . Dziękuje za porady. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #15 : 11-10-2009, 10:54 » |
|
Od niedawna używam patelni emaliowanej: http://www.stank.abc24.pl/default.asp?kat=52057&pro=360546i właściwie wszystko bardzo do niej przywiera. Jak do tej pory największy problem miałem ze smażeniem kotletów - tak przywierają, że po odwróceniu są w kawałkach. Jajka też nieźle przywierają. Jak sobie radzicie z wyeliminowaniem czy znacznym zmniejszeniem przywierania podczas smażenia na patelni emaliowanej? A może z moją patelnią jest coś nie tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nikena
|
|
« Odpowiedz #16 : 15-10-2009, 10:44 » |
|
Szukam patelni dobrej do pieczenia już jakiś czas. Teflonowe nie przywierają, ale więcej zalet nie posiadają. Mam starą patelnie emaliowaną, ale wszytko do niej przywiera i fatalnie się piecze. Joker mam taki sam problem z patelnią jak Ty. Może ktoś zna sposób jak piec na takiej patelni, żeby nie odrywać mięska czy jajka po kawałku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Oak
Stały bywalec
Offline
Płeć:
MO: 01-09-2008
Wiadomości: 151
|
|
« Odpowiedz #17 : 15-10-2009, 14:55 » |
|
A czemu tak wystrzegacie się patelni teflonowej ?? Jeśli używa się zgodnie z przeznaczeniem (czyt dba o powlokę, używa drewnianych łopatek) to taka patelnia posłuży długo i jest całkiem bezpieczna w stosowaniu.
|
|
|
Zapisane
|
Sztuka Zycia polega na tym By umierac Młodo... ale tak pozno jak to tylko mozliwe ...
|
|
|
Oliwka
Offline
Płeć:
MO: 01-08-2005
Skąd: Polska
Wiadomości: 94
|
|
« Odpowiedz #18 : 15-10-2009, 15:51 » |
|
Czytałam, że pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają się rakotwórcze związki, bardzo szkodliwe dla zdrowia. Mam taki sam dylemat jeśli chodzi o patelnię, ale w sklepach widzę tylko teflonowe.Kiedyś były inne, nawet dobrze nie wiem z jakiego materiału, a też na nich nic nie przywierało.
|
|
|
Zapisane
|
nie można przyrody inaczej zwyciężyć niż przez to, że się jej słucha
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #19 : 15-10-2009, 19:44 » |
|
Znalazłem rozwiązanie na przywieranie podczas smażenia na patelni emaliowanej, jak zarazie przetestowałem je na kotletach mielonych - sprawdziło się świetnie. Do tłuszczu, na którym smażymy, należny dodać szczyptę soli, poczekać, aby się rozpuściła - to właściwie wszystko, dalej smażymy jak wcześniej z tą różnicą, że nic nie przywiera.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-10-2009, 19:47 wysłane przez Joker »
|
Zapisane
|
|
|
|
|