eryba
|
|
« Odpowiedz #40 : 21-04-2010, 10:51 » |
|
Też mam ten problem. O tej porze nawet marchewki nie są już tak smaczne . Teraz najczęściej robię do obiadu surówkę z kiszonek kapusty z cebulą i marchewką. Szykuję też surówkę z pekińskiej kapusty z dodatkiem ogórka kiszonego i marchewki. A jakie warzywa są teraz najbardziej wartościowe?
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-04-2010, 06:46 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Jagoda47
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2004
Skąd: opolskie
Wiadomości: 59
|
|
« Odpowiedz #41 : 23-04-2010, 07:19 » |
|
A ja w niedzielę zrobiłam surówkę z surowych warzyw i bardzo wszystkim smakowała: - seler, kawałek pora, jedno jabłko, marchewka, mała cebulka, kilka ogórków i pietruszka, wszystko wymieszałam i dodałam śmietanę z małą ilością majonezu czosnkowego (ale można bez) i była pyszna.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-04-2010, 09:19 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #42 : 19-06-2010, 12:31 » |
|
Zrobiłam dzisiaj surówkę z białej kapusty wg przepisu ze strony; www. joga-joga.pl.Wspaniała. Inne przepisy, tam zamieszczone, też interesujące: http://www.joga-joga.pl/pl22/kuchniaGallery/8Zajrzyjcie też do działu sałatek:
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-06-2010, 13:27 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #43 : 19-06-2010, 13:19 » |
|
Ja na razie jem to co zrobiłam jesienią do słoika: kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem; buraczki; ogórki kiszone. Jem takie prosto ze słoika lub dodaję dodatki np. do buraków dodaję trochę chrzanu, jabłko i cebulkę pokrajaną w kostkę itp. Wszystko wg pomysłu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Myrna
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 52
MO: 02-02-2011, DP, KB
Wiadomości: 45
"W zdrowym ciele zdrowy duch"
|
|
« Odpowiedz #44 : 17-02-2011, 04:19 » |
|
Moja ulubiona surowka jest z czarnej rzepy, brukwi i pora. Do tego sok z cytryny, oliwa z oliwek, sol i pieprz. Na drugim miejscu jest surowka z czerwonej kapusty z marchewka i cebula.
|
|
|
Zapisane
|
Przepraszam nie mam polskich znakow.
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #45 : 13-04-2011, 18:11 » |
|
BIAŁE SURÓWKI- kalarepa lub surowy kalafior lub biała rzodkiewka (nie mylić z rzodkwią), - koniecznie i nieodwołalnie świeży koperek, - niepasteryzowana śmietanka (z olejem absolutnie nie smakuje tak dobrze), - sól. Uwielbiam
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #46 : 13-04-2011, 19:40 » |
|
No, ale co Ty robisz z tym kalafiorem? Na tarce trzesz czy rozdzielasz różyczki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #47 : 13-04-2011, 19:48 » |
|
Same różyczki oddzielam palcami na mniejsze cząstki i wrzucam z pozostałymi składnikami do malaksera. Surówka jest mocno rozdrobniona - ale nie na papkę.
MARCHEW Z CHRZANEM
- kilka marchewek, - łyżka chrzanu ze słoiczka, - olej (jaki kto lubi), - sól, pieprz i miód.
Wszystko wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na najmniejszej prędkości przez ok. 1/2 min. Jeśli komuś zależy na niskim indeksie glikemicznym (w ramach oszczędzania trzustki): dodatek chrzanu obniża bardzo wysoki indeks marchewki i tworzy ciekawą kompozycję smakową.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-04-2011, 19:59 wysłane przez Mayko »
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #48 : 13-04-2011, 20:05 » |
|
Mayko, czy malakser ( jaki polecasz?) dobrze rozdrobni marchewkę, czy lepiej ją starkować?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #49 : 13-04-2011, 20:10 » |
|
Generalnie - rzecz gustu. Ja wolę malakser. Marchewkę po obraniu kroisz w kawałki ok 1-2 cm i wrzucasz do malaksera. W zależności od upodobań możesz rozdrobnić mniej lub bardziej. Pasków nie uzyskasz. Ja lubię konsystencję "kaszy jaglanej". Co do malaksera - ja mam robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania: http://www.123klik.pl/philips-robot-philips-hr-7775-00,id-118493Ale na rynku jest taki wybór dobrej jakości sprzętu, że chyba nie ma to wielkiego znaczenia jaki model kupisz. Marzy mi się Thermomix ze względu na trwałość - ech...
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-04-2011, 20:14 wysłane przez Mayko »
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #50 : 13-04-2011, 20:53 » |
|
Zawsze jest to jakaś alternatywa dla nielubiących tarkować warzyw
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #51 : 08-05-2011, 18:38 » |
|
BIAŁE SURÓWKI- kalarepa lub surowy kalafior lub biała rzodkiewka (nie mylić z rzodkwią), - koniecznie i nieodwołalnie świeży koperek, - niepasteryzowana śmietanka (z olejem absolutnie nie smakuje tak dobrze), - sól. Uwielbiam Ja z kolei od kilku dni wpadłem w trans podobnej surówki: - surowy kalafior - czerwona cebula - pomidor - kiszony ogórek (ostatnio mi się skończyły - wiec czasem dodaje świeży zamiast pomidora) - szczypiorek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #52 : 08-05-2011, 19:04 » |
|
Podaję sprawdzony przepis na pyszny sos do karkówki z grilla lub surówki: - 1 serek pleśniowy typu brie - utrzeć na tarce - 1 szklanka śmietany kwaśnej - 2 łyżki jogurtu naturalnego - pieprz biały - sól - szczypta cukru Składniki wymieszać, przyprawić, podawać sos w sosjerce, udekorować orzechami. Sos komponuje się dobrze z sałatą, ogórkiem, papryką, rzodkiewką i pomidorem.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-05-2011, 22:44 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #53 : 10-05-2011, 15:07 » |
|
- kiszony ogórek (ostatnio mi się skończyły - wiec czasem dodaje świeży zamiast pomidora) Ciekawy przepis - też spróbuję. Świeżego ogórka bym jednak nie dawała - zabija witaminę C w zestawie, z którym go podajemy. Najlepiej zjeść go samego lub pod postacią mizerii.
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Alinka12
|
|
« Odpowiedz #54 : 11-05-2011, 07:19 » |
|
Ja często do pracy robię sobie sałatkę według poniższego przepisu: kapusta pekińska, cebulka, ogórek kiszony, kukurydza, majonez, pieprz. Można rónież dodać podsmażoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Pycha!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Timbuktu
Offline
Płeć:
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225
Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!
|
|
« Odpowiedz #55 : 30-05-2011, 20:03 » |
|
Czy całe liście sałaty zwykłej, sałaty lodowej i ogórek na jednym talerzu też można nazwać surówką?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #56 : 30-05-2011, 20:11 » |
|
Można. Bo to surowizna . Ogórek chyba nie z Hiszpanii?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Timbuktu
Offline
Płeć:
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225
Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!
|
|
« Odpowiedz #57 : 30-05-2011, 21:08 » |
|
Chyba nie z Hiszpanii, jeszcze nie mam biegunkę z krwią
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alinka12
|
|
« Odpowiedz #58 : 31-05-2011, 09:31 » |
|
Podaję przepis na pyszną sałtkę, super do grila i nie tylko: surowego kalafiora dzielimy na bardzo drobne różyczki, ogórek zielony w kosteczkę, pomidory obrane ze skórki w kosteczkę, pieprz do smaku, sporo papryki jaką kto lubi: ostra lub słodka,majonez z ketchupem pół na pół. Smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Alinka12
|
|
« Odpowiedz #59 : 31-05-2011, 09:35 » |
|
Ogóreczki oczywiście od sprawdzonego rolnika!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|