Może kogoś zainteresuje chleb ryżowo-owsiany. Od pewnego czasu gości w naszym domu i wszystkim smakuje.
Można go trochę modyfikować. Ja zamiast mąki gryczanej dodaję żytnią lub kokosową.
Piekę na termoobiegu z grzałką dolną i nie muszę dopiekać spodu. Zamiast odtłuszczonego lnu daję zmielone siemienię i jest ok.
Początek trochę kosztuje, ale myślę, że warto wypróbować.
https://bezbez.pl/przepisy/chleby-i-wypieki/chleby-i-bulki/bezglutenowy-chleb-ryzowo-owsiany-weganski/Chleb SKŁADNIKI:
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. bezglutenowej mąki owsianej
½ szkl. mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
½ szkl. mąki gryczanej
3 łyżki łusek babki jajowatej
1 łyżka mielonego (najlepiej odtłuszczonego) siemienia lnianego
2 ½ łyżeczki suszonych drożdży
3 łyżki oleju np. z pestek winogron + 1 na koniec wyrabiania
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru kokosowego lub dowolnego słodu
2 ¼-2 2/3 szkl. cieplej wody
mak i sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsyp wszystkie suche składniki: mąki, babkę, siemię, przyprawy i drożdże. Dokładnie wymieszaj całość.
Dodaj 3 łyżki oleju i około połowę ilości bardzo ciepłej, ale nie gorącej, wody. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką lub mikserem z hakiem.
Dodawaj stopniowo resztę wody, pilnując konsystencji ciasta. W miarę wyrabiania masa powinna gęstnieć, robić się puszysta i elastyczna. Ciasto powinno być gęste i klejące, luźniejsze niż tradycyjne ciasto na chleb, nie da się go zagniatać dłońmi. Nie może być też za luźne lub płynne.
Wyrabiaj ciasto kilka minut, a na koniec polej łyżką oleju i obtocz w nim masę, żeby odkleiła się od ścianek miski.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 min.
Keksówkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj olejem, żeby mieć pewność , że chlebek nie będzie przywierać.
Ja użyłam mniejszej keksówki około 12x25 cm i chlebek wyszedł bardzo wysoki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przemieszaj je i odgazuj z nadmiaru powietrza. Przełóż masę do keksówki, posyp ziarnami i lekko je dociśnij. Przykryj chleb ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na jakieś 20 min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Gdy chlebek wyraźnie urośnie wstaw go do piekarnika i piecz z termoobiegiem około 40 min. Po tym czasie wyjmij chlebek z foremki, ułóż na blasze piekarnika spodem do góry i podpiecz jeszcze około 10 min.
Gotowy chlebek pozostaw do ostudzenia i dopiero przystąp do pokrojenia.
Pierwszego dnia chlebek ma mięciutki środek i bardzo chrupiącą skórkę. Dość długo zachowuje świeżość. Można go również pokroić na kromki i zamrozić.