ixnay
|
|
« Odpowiedz #180 : 23-04-2010, 04:06 » |
|
1. W pierwszym etapie raczej nie, w ogóle to nie bardzo jest po co. Bezwartościowy zapychacz. 2. Kasza to naturalne jedzenie spożywane na terenach Polski od wieków, długo się wchłania, ma wartości odżywcze,kukurydza ma właściwości uczulające, a co do mąki to pierwsze słyszę. 3. W I etapie alkohol jest zabroniony.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lilijka
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: 22.09.2009
Wiadomości: 371
|
|
« Odpowiedz #181 : 23-04-2010, 06:31 » |
|
W I etapie alkohol jest zabroniony. A w którym etapie jest zalecany?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #182 : 23-04-2010, 07:45 » |
|
A w którym etapie jest zalecany? Przedzdrowotnym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #184 : 23-04-2010, 19:27 » |
|
Z kukurydzą sprawa jest o wiele prostsza, niż się wydaję. Otóż kaszę oraz mąkę kukurydzianą robi się z kukurydzy przemysłowej ("niskosłodkiej"), zaś kukurydza świeża oraz w puszkach to specjalna odmiana kukurydzy słodkiej. Ot, i cała afera kukurydziana.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #185 : 23-04-2010, 20:14 » |
|
2. Dlaczego kasza i mąka kukurydziana tak,
Kasza i mąka kukurydziana w I etapie DP tak bo są to produkty bezglutenowe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #186 : 23-04-2010, 20:29 » |
|
Dzięki za informację i przywołanie do prządku. Czy ktoś do gołąbków dodawał kaszy jaglanej lub gryczanej? Wiem, że można na samym mięsku, ale trochę wypełniacza chyba trzeba, bo inaczej mięsożercą jakimś będę przez te trzy tygodnie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-04-2010, 20:43 wysłane przez Bunia »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #187 : 23-04-2010, 20:35 » |
|
Mąkę kukurydzianą warto stosować do panierki.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #188 : 23-04-2010, 21:57 » |
|
Grażyna w wątku potrawy z kasz pisze, że w I etapie można jeść ryż gotowany z kaszą jaglaną. To można ten ryż czy nie można? (Za bardzo dociekliwa jestem? )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #189 : 25-04-2010, 14:16 » |
|
I wszystko jasne. Pięknie dzi ękuję. Tak dopytywa łam o ryż, bo córcia chuda za bardzo, a ja też niegruba. Dzisiaj pierwszy dzień DO, będę zaglądać, bo chyba potrzebuję wsparcia i waszej wiedzy. Ale nie można było od razu zapytać konkretnie? Ja tu jestem od domyślania się ? //Grażyna
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2010, 15:41 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #190 : 27-04-2010, 20:57 » |
|
Ups, no i wymsknął mi się błąd, sorki, podziwiam, Grażyno za czujność. Trzeci dzień diety. Rodzina dzielna bardzo, ja też, ale coś ciągle głodna jestem. Jem tłuściutko, warzywa i kasza jak należy. Musiałam jednak podjeść wafelka ryżowego z masełkiem, bo byłam jak otępiała. Rozumiem, że muszę upiec lambasy, by móc coś podjeść, gdy zrobię się bardzo głodna. Uwikłałam się w kawę i bez niej jest mi trudno. Mam pytanie, czy mogę sobie pozwolić od czasu do czasu na drugą parzoną bardzo, ale to bardzo słabiutką? Wiem, że to tylko trzy tygodnie, jednak człowiek słabą istotą jest. Już walczę z uzależnieniem od cukrów (czekoladki i takie tam), więc walka z dwoma nałogami jest ogromnie trudna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #191 : 28-04-2010, 10:11 » |
|
Bunia upiecz fajny pasztet, kup dobry salceson, upiecz jakieś mięso i jak jesteś głodna to nie zapychaj sie waflem tylko ukrój kawał mięcha, dodaj chrzanu lub jakiegoś ogórka kiszonego i jedz do syta. DP to nie głodówka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lilijka
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: 22.09.2009
Wiadomości: 371
|
|
« Odpowiedz #192 : 28-04-2010, 12:52 » |
|
Tak, Bunia. Nie o to chodzi, żebyś głodowała: jedz jak odczuwasz głód. Ważne, żebyś jadła to, co lubisz i jednocześnie jest korzystne dla organizmu. Tak jak radzi Iza, jest super. Oprócz tego możesz ugotować wcześniej parę jajek - zrobić w jakimś sosiku - i jak zgłodniejesz to podjadać. W dziale kulinarnym na pewno znajdziesz coś dla siebie (rób sobie wcześniej, żeby w sytuacji głodu już mieć a nie dopiero się za to zabierać).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #193 : 28-04-2010, 15:40 » |
|
Dzięki wielkie za rady. Z tym salcesonem to mnie trochę zaskoczyłyście. Myślałam, że gotowych wędlin ani trochę, no ale może salceson nie ma w sobie tyle świństw. O to chodzi z moim głodem, że zjadam dość sporo mięsa pod różną postacią, więc potrzebuję ....Boże, co ja za głupoty piszę, przecież to tylko trzy tygodnie minus cztery dni
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halisia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: 16-09-2008
Skąd: podlaskie
Wiadomości: 253
|
|
« Odpowiedz #194 : 28-04-2010, 20:54 » |
|
Dzięki wielkie za rady. Z tym salcesonem to mnie trochę zaskoczyłyście. Myślałam, że gotowych wędlin ani trochę, no ale może salceson nie ma w sobie tyle świństw. Moja przyjaciółka, która pracuje w zakładzie produkującym wędliny (ona konkretnie na garmażerce), zawsze mi mówi, że salceson, pasztetową, krupnioka mogę jeść spokojnie. Tutaj się nie dało "nacudować" tak, jak w przypadku innych wędlin. Kiedyś też pracowałam w tym zakładzie i tylko z niego kupowałam wędliny, ale to, co się teraz produkuje nie nadaje się zupełnie do jedzenia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-05-2010, 20:29 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #195 : 10-05-2010, 15:17 » |
|
Jeszcze tylko kilka dni I etapu DP. To wcale nie jest łatwe, nie z powodu słabego charakteru, lecz ze względu na toczące się wśród ludzi życie. Niespodziewane wizyty przyjaciół, jakieś tam spotkania towarzyskie, na których, uwierzcie mi, nie było nic, co jest dozwolone w I etapie itd. No, ale z malymi grzeszkami, zbliżam się do końcówki. Jeżeli się ktoś orientuje, powiedzcie mi, jak to jest z musztardą. W NZ przeczytałam, że musztardę można i nie ma żadnych dodatkowych zastrzeżeń, a na forum piszecie, że musztarda jest absolutnie zakazana?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-05-2010, 17:09 wysłane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #196 : 10-05-2010, 18:19 » |
|
http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna "Można też używać musztardę oraz ostre przyprawy, prócz sproszkowanej czerwonej papryki (np. przyprawy zwanej chili)". Mistrz napisał, że można, więc używałam. Oczywiście nie jadłam jej łyżkami .
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-05-2010, 18:27 wysłane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #197 : 11-05-2010, 19:26 » |
|
Dobrze, jak ktoś potwierdzi, że jednak czytam ze zrozumieniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #198 : 12-05-2010, 07:03 » |
|
Zastanawia mnie czy można w I etapie DP jeść gotowaną młodą kapustę ??
Bo surową pekińską i zwykła można, ale czy gotowaną też?
A co z bigosem który jeszcze pozostał ze Świąt?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #199 : 13-05-2010, 12:30 » |
|
Kotlety mielone zamiast bułki rozmoczonej mieszam z kaszą jaglaną. Padło pytanie czy to te kotlety co wtedy? Na początku omijał go, aż w końcu był pusty talerz Olimpio, czy jak dodajesz kaszy jaglanej do kotletów mielonych, to ją gotujesz lub jakoś namaczasz? Czy stosujesz taką "surową"?
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-05-2010, 13:40 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
|