Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #20 : 09-03-2009, 12:45 » |
|
Tym niemniej najlepszy, bo najzdrowszy, najsmaczniejszy, także najtańszy jest chrzan w korzeniu. Należy go obrać, a następnie nożem zeskrobywać wiórki w ilości potrzebnej do jednego posiłku. Resztę wstawiamy do lodówki. Uskrobane wiórki wystarczy tylko posolić i za kilka minut już nadają się jako dodatek do potraw - mięsa, jaj na twardo, a także jako dodatek do kanapki. Są wyśmienite, chociaż kręcą w nosie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-03-2009, 01:41 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Piotrb111
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569
|
|
« Odpowiedz #21 : 10-03-2009, 00:18 » |
|
To dlaczego Pan nie je takiego tylko idzie kupić ten konserwowany? Z wygody?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #22 : 10-03-2009, 01:03 » |
|
To dlaczego Pan nie je takiego tylko idzie kupić ten konserwowany? Z wygody?
A co to Pana obchodzi?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #23 : 31-03-2009, 12:09 » |
|
Tym niemniej najlepszy, bo najzdrowszy, najsmaczniejszy, także najtańszy jest chrzan w korzeniu. Należy go obrać, a następnie nożem zeskrobywać wiórki w ilości potrzebnej do jednego posiłku. Resztę wstawiamy do lodówki.
Dokładnie ja tak robię - będąc na wsi wykopuję sporo korzeni chrzanu i mam na jakiś czas. No i za darmo :]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« Odpowiedz #24 : 31-03-2009, 12:34 » |
|
Ja rowniez zasadzilam w swoim ogrodku juz trzy lata temu chrzan ale nie bardzo wiem kiedy go wykopac. Ktos mi mowil ze im starszy tym lepszy ale w praktyce to naprawde tego nie wiem. Moze mi poradzicie? Ps. Tomurbanowicz- Czy mozesz mi napisac jak go przygotowujesz? Wiem ze trzeba ścierac, ale nie wiem co dalej? Chodzi mi o dluzsze przechowywanie chrzanu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-03-2009, 13:26 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #25 : 31-03-2009, 12:38 » |
|
Ps. Tomurbanowicz- Czy mozesz mi napisac jak go przygotowujesz? Wiem ze trzeba zcierac, ale nie wiem co dalej?
Ja po utarciu dodaje soku z cytryny z dodatkiem miodu - proporcje "na oko" tak żeby nie był zbyt suchy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-03-2009, 12:40 wysłane przez Tomurbanowicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« Odpowiedz #26 : 31-03-2009, 12:48 » |
|
To na oko mnie martwi. A w jakich proporcjach? Mw pol na pol? I czy zamykasz to w sloikach? Sorry, byc moze elementarne pytania ale z chrzanem mam zero praktyki!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #27 : 31-03-2009, 12:50 » |
|
Na przykład na słoiczek taki musztardowy sok ze średniej cytryny mieszam z łyżeczką miodu. Najlepiej poeksperymentować samemu Zamykam słoiczek i do lodówki - długo takiego słoiczka chrzanu u mnie nie ma
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-03-2009, 12:53 wysłane przez Tomurbanowicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« Odpowiedz #28 : 31-03-2009, 12:53 » |
|
Ok. Postaram sie. Tylko musze najpierw sprawdzic czy moj juz sie nadaje. I jeszcze jedno: Jak dlugo moge przechowywac taki chrzan?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #29 : 31-03-2009, 12:54 » |
|
A czemu ma się nie nadawać? Ja wykopuję pierwszy lepszy jaki spotkam na łące/polu i nie wnikam ile rósł. A przechowywać... Czy chodzi o ten wykopany czy utarty?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« Odpowiedz #30 : 31-03-2009, 12:57 » |
|
Utarty oczywiscie! Nie pamietam dobrze ale ktos z rodziny mi mowil ze najlepiej jak dojrzewa przez najmniej 5 lat. Ale jutro wykopie (dzisiaj leje u nas) i sprawdze. Dziekuje za rady.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tomurbanowicz
|
|
« Odpowiedz #31 : 31-03-2009, 12:58 » |
|
Nie pamietam dobrze ale ktos z rodziny mi mowil ze najlepiej jak dojrzewa przez najmniej 5 lat.
To już chyba onanizm chrzanowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« Odpowiedz #32 : 31-03-2009, 13:00 » |
|
Ok. Dotarlo!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|