Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #40 : 13-06-2008, 10:47 » |
|
Rozumiem, że kotleta, rybę, smażymy na smalcu? już trochę tu jestem, a nadal byłam przekonana, ze na oliwie z oliwek
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #41 : 13-06-2008, 10:51 » |
|
Ja się już z tego wyleczyłem, ale czasami ludzie się sami domagają dokładności aptekarsko-księgowej...
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-10-2011, 17:17 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #42 : 13-06-2008, 10:52 » |
|
Emisia, która mieszka w Italii, pewnie to potwierdzi. Zapewne, ale jakim sposobem mieliby to potwierdzić mieszkający w Polsce? Ja tego nie potwierdzam.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #43 : 13-06-2008, 10:52 » |
|
BIEDRONKA Tak smażymy na smalcu, naleśniki też lub na słoninie, którą smarujemy patelnię. Ryba jest super z piekarnika bez tłuszczu pieczona w żaroodpornym naczynku i posypana żywymi ziołami(z miętą bomba) i na to kawałek masła.
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #44 : 13-06-2008, 10:57 » |
|
Ja sobie robię tak, że smażę kotleta na oliwie z oliwek ( tak jak nauczyłam się w domu rodzinnym), potem go myję ( tak jak się nie nauczyłam, ale jak nie umyję to mi ta oliwa szkodzi), biorę wielką patelnię, wrzucam warzywa, leję solidną ilość wody, troszkę oliwy z oliwek i to gotuję tak z 7-10 minut no ale rzeczywiście to potrawa... dla chorych, chyba. I wrzucam zioła, ale to dla smaku. A tu wychodzi, że na oliwie nie powinno się... najlepiej na smalcu, tak?
Dodano
Editho, dziękuję, długa droga jeszcze przede mną.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #45 : 13-06-2008, 10:58 » |
|
Generalna zasada jest taka, że smażymy na tłuszczach stałych, czyli nasyconych. A wyjątki oczywiście są, ale tylko po to, by potwierdzić regułę. Dodano( tak jak nauczyłam się w domu rodzinnym) ... gdzie unikano cholesterolu. Znam to!
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #46 : 13-06-2008, 11:03 » |
|
Zastanawiałam się, skąd u mnie te dolegliwości po olwie, skoro oliwa z oliwek jest taka "super zdrowa do smażenia". Ach, te mity! No to teraz już wiem. Ale są jeszcze tempertury smażenia, coś słyszałam....ale bardzo słabo. Że coś się do jakiejś temp smaży na oliwie, do innej na smalcu, do innej na maśle. Ktoś wie? Może to ładnie podsumować?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #47 : 13-06-2008, 11:07 » |
|
Może to ładnie podsumować? Jasne - nie utrudniać sobie życia! Ja na przykład, gdy kupuję mięso, patrzę, czy jest tłuste, czy chude. I nawet do głowy mi nie przyjdzie, jaki w nim jest stosunek B:T. Wam też to radzę!
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #48 : 13-06-2008, 11:07 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-12-2009, 17:42 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #49 : 13-06-2008, 11:17 » |
|
Mistrzu miałam na myśli podsumować, o tak :
To może ja to zrobię, a najwyżej ktoś, kto wie, mnie poprawi.
Oliwę z oliwek, jak już ktoś chce, można stosować z wodą do krótkiego duszenia. (tak do 10 minut) ale generalnie lepiej nie Smażymy na smalcu, a potem go wylewamy. Na maśle smażymy np jajecznicę, czyli krótko i na raczej niskich temp. Zibi, dzięki Nie widziałam tego w ogóle. Bylam przekonana do tej pory, że smaży się na tej oliwie z oliwek
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #50 : 13-06-2008, 11:21 » |
|
Grażynko, ja osobiście lubię podsumowania, potem nie ma jakiś niedomówień. Ok, wiec oliwe z oliwek do duszenia mrozonek można stosować.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #51 : 13-06-2008, 11:24 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #52 : 13-06-2008, 11:24 » |
|
A może jednak nie można. Dlaczego z wodą? Bo jak nie dodawałam wody to było mi niedobrze. W rezultacie to jest więcej wody i odrobina oliwy. I ja to potem wylewam! I teraz nie wiem czy dlatego, ze oliwa jest "be", czy też ze mną było źle, czy też jedno i drugie. Wiadomo, ze w skrajnosci wpadać nie można, ale chcialabym wiedziec, czy oliwa staje się szkodliwa przy krótkim gotowaniu ( takim właśnie duszeniu). Czy też "no, jest troche szkodliwa, ale nie popadajny w skrajności". Jak się wie, wtedy można podejmować dobre decyzje.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #53 : 13-06-2008, 11:28 » |
|
OK Zibi. Teraz uciekam, potem z chęcią przeczytam DodanoFakt, off topic się zrobił, ale widać potrzebny. Tematy zawsze można odzielić, a wiedza sama do głowy nie wpadnie. I tym razem nie ja go zrobiłam hihi
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #54 : 13-06-2008, 11:30 » |
|
Mistrzu, to jakie jeść mięso - tłuste czy chude. To zależy, co kto lubi. Wieprzowinę niektórzy wykluczają ze względu na genetyczne podobieństwo świni do człowieka. Czy może odwrotnie?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #55 : 13-06-2008, 11:46 » |
|
A świeczka Grażynko dla klimatu Konkretnie ten "wkład" co się świeci 4 godz i wkładam do świecznika z soli.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #56 : 13-06-2008, 11:55 » |
|
Grażyna napisał/a: Wieprzowinę niektórzy wykluczają ze względu na genetyczne podobieństwo świni do człowieka. Czy może odwrotnie? Zgadza się, Mistrzu, jak np. miłośnicy pewnej diety wysokotłuszczowej .
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-10-2011, 17:16 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #57 : 13-06-2008, 11:58 » |
|
Podsumowując, warto przypomnieć, że my mieszkamy w Polsce. To po pierwsze, a po drugie - według moich obliczeń - by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na NNKT wystarczy wypić jeden koktajl z błonnikiem dziennie. Po trzecie, olej dodajemy do potraw, by poprawić wchłanianie i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. I tyle.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #58 : 13-06-2008, 12:07 » |
|
Grażyna napisał/a: Mistrzu, to jakie jeść mięso - tłuste czy chude. To zależy, co kto lubi. A dla miłośników teorii biochemicznych, zaznaczam, że chude mięso - bardziej zakwasza, ale mogą być pewne odstępstwa, jak przy każdej teorii. W chorobie częściowo można się z tym zgodzić, ale w zdrowiu, teoria ta - jest w dalekiej opozycji z praktyką.
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-10-2011, 17:14 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #59 : 13-06-2008, 12:12 » |
|
Link zapodany przez Kati81 http://konkursy.gastrona.pl/art/article_3874.phpUwagę zwraca ostatnie miejsce z cezurą „unikać”, a jest to wychwalana... Extra Vergine. Nie dajmy się zwariować!
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|