Złogi fosforanowe odkładające się w organizmie w wyniki nadmiernego spożywania fosforanów stanowią mieszaninę trzech fosforanów:
- fosforan wapnia (CaHPO4 )
- fosforanu dwuwapniowy [Ca (HPO4 )2 ]
- fosforan trójwapniowy [Ca3 (HPO4 )2 ]
Tworzą się przez zjadanie nadmiernej ilości fosforanów związanych z wapniem.
Wniosek dla idioty będzie oczywisty: Nie jeść produktów zawierających wapń, ponieważ, jak czytamy we wstępie do omawianego artykułu: fosfor "Jako pierwiastek niemetaliczny znajduje się w naturze w postaci soli fosforanowych w prawie wszystkich produktach spożywczych...". A skoro tak, to jedynym wyjściem jest ograniczenie podaży wapnia, by nie tworzyły się toksyczne fosforany wapniowe.
Czyli zaleca pan ograniczyć podaż wapnia. To ciekawa teoria.
Tak zrozumiałeś odpowiedź Mistrza? To ciekawa interpretacja.