Kolejne mordercze pytanie w morderczy egzaminie na Eksperta Biosłone: Co to jest zdrowa żywność?
Tom 2 str. 80 Istota odżywiania
Wokół odżywiania narosło mnóstwo fikcyjnych teorii, mitów, a także zwyczajnych nieporozumień. Prawdę mówiąc, już chyba nikt nie wie, co jest zdrowe, a co niezdrowe, a ci, którym się wydaje, że wiedzą albo (częściej) wierzą w to, że wiedzą, zazwyczaj popełniają kardynalne błędy, uganiając się za jakąś (w ich mniemaniu) zdrową żywnością, której tak naprawdę nigdy nie było, nie ma i nie będzie. No bo co w żywności może być zdrowego? Nic. A jeśliby nawet taka żywność gdzieś się znalazła – zdrowa, nieskalana, to co z tego? Czy nasz przewód pokarmowy przerobi ją na coś innego niż kał, jak to zwykł robić z każdą żywnością?
Mówię Wam: pożywienie ma dostarczyć organizmowi potrzebne mu substancje odżywcze, tj.: tłuszcze, białka, węglowodany, witaminy, minerały i wodę. I tyle. Żadnych cudownych właściwości pożywienie nie ma, a w dzisiejszych czasach dobrze jest, jeśli przynajmniej pożywienie nam nie szkodzi, co już jest sukcesem nie lada.
W przeciwieństwie do naturalnych składników pożywienia, konserwanty* uszkadzają delikatny nabłonek jelitowy powodując powstawanie w nim nadżerek, czyli mikroskopijnej wielkości uszkodzeń, przez które w sposób niekontrolowany do organizmu przedostaje się zawartość przewodu pokarmowego, tj. części nie strawionego pokarmu, a także wszystkie wymienione toksyny. Wszystkie te substancje są oczywiście toksyczne i trzeba je wydalić. Mamy wówczas do wydalenia nie tylko substancje powstające w organizmie w naturalnych procesach życiowych, ale także te „nadprogramowe”, które przez nieszczelności jelit przedostały się do organizmu. A co się dzieje, gdy ilość toksyn przekroczy zdolności organizmu do ich wydalenia? Odpowiedź jest oczywista: chorujemy.
* nie tylko konserwanty, ale również inne sztuczne/chemiczne/toksyczne substancje znajdujące się w żywności, szczególnie przetworzonej
Należy starać się jeść żywność naturalną/organiczną/naturalnie bogatą w składniki odżywcze i starać się nie jeść przemysłowej/fabrycznie przetworzonej, żeby jak najmniej chemii/toksyn dostarczać organizmowi.
Zdrowej żywności nie ma.
Jest żywność (wszelkie produkty przeznaczone do jedzenia).
Jest układ pokarmowy, który zależnie od swojej kondycji może spowodować, że dana żywność będzie dla człowieka szkodliwa (niezdrowa) lub korzystna (zdrowa).
Jeśli zjemy coś „super zdrowego”, a nasz układ pokarmowy jest chory i nie potrafi tego odpowiednio strawić i wchłonąć, a na dodatek jest dziurawy i wpuszcza do środka co popadnie, to będzie to dla nas szkodliwe (niekorzystnie wpłynie na nasze zdrowie, czyli będzie niezdrowe).
Jeśli natomiast zjemy coś „normalnego”, a nasz układ pokarmowy jest zdrowy i potrafi to odpowiednio strawić i wchłonąć, a na dodatek jest szczelny, to będzie to dla nas korzystne (przyczyni się do utrzymania zdrowia, czyli będzie zdrowe).