Elza12
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: mąż i syn - XI.2008 córka VII.2009 ja I.2010
Skąd: małopolska
Wiadomości: 166
|
|
« : 16-04-2009, 13:42 » |
|
Moje 6 letnie dziecko bardzo lubi kawe zbożową. Nie znalazłam nic na jej temat na forum a jestem ciekawa co o niej sądzicie.Teraz podchodze z rezerwą do produktów polecanych jako zdrowe więc wole zapytać...Widziałam też kiedyś w bio-sklepie kawe z żołędzi. Może ktoś pił i się wypowie na jej temat? A co z mlekiem do kawki zbożowej? Mąż i syn piją samą ale ja lubie z mleczkiem...Oczywiscie nie za często.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2010, 11:19 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
ankalimae
|
|
« Odpowiedz #1 : 16-04-2009, 19:45 » |
|
Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że sama kawa zbożowa, nie ma w sobie nic złego a wręcz przeciwnie. W kawie zbożowej znajduje się inulina, która bardzo korzystnie wpływa na jelita. Co do mleka, zależy od organizmu. Mistrz nie poleca mleka pasteryzowanego, ale dieta zależy w dużej mierze od stanu zdrowia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #2 : 16-04-2009, 20:37 » |
|
Elza - a może lepiej ze śmietanką? Kremówka jest przede wszstkim źródłem tłuszczu, a nie kazeiny więc jak najbardziej nadaje się do użytku. Ja też pijam kawę zbożową i kakao z dodatkiem śmietanki i są naprawdę pyszne!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #3 : 17-04-2009, 17:48 » |
|
Gdzieś na forum była zachwalana kawa z żołędzi. Ja ją kupiłam i muszę powiedzieć, że mnie osobiście nie smakuje. Szkoda było miją wyrzucić, więc ją wypiłam, ale po niej i tak musiałam się się napić zwykłej kawy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #4 : 02-12-2011, 21:08 » |
|
Wznowię temat - zapytam, może głupio - ale czy kawa zbożowa jest w porządku jeśli weźmiemy pod uwagę to że zawiera słód jęczmienny? Czy to nie gluten? Jeśli coś pomyliłam to mnie poprawcie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #5 : 03-12-2011, 09:35 » |
|
Wznowię temat - zapytam, może głupio - ale czy kawa zbożowa jest w porządku jeśli weźmiemy pod uwagę to że zawiera słód jęczmienny? Czy to nie gluten? Jeśli coś pomyliłam to mnie poprawcie.
Kawa zbożowa jest produktem glutenowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #6 : 03-12-2011, 11:00 » |
|
Jednak zboże używane do produkcji kawy jest poddane działaniu wysokiej temperatury, w której, jak wiadomo, związki organiczne rozpadają się na nieorganiczne. Dowodem degradacji glutenu zawartego w kawie zbożowej jest fakt, że się nie klei, a zatem nie wykazuje specyficznych cech lektyny pokarmowej.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #7 : 03-12-2011, 13:35 » |
|
A w chlebie się nie rozpadają?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #8 : 03-12-2011, 14:02 » |
|
W pieczywie gluten utlenia się - wietrzeje. Od dawien dawna wiedziano, że czerstwy chleb jest zdrowszy od świeżego. Suchary, czyli czerstwe białe pieczywo, zalecano podczas rekonwalescencji po przebytych operacjach albo ciężkich chorobach zakaźnych. Niemniej jednak jest to tylko mniejsze zło.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Stopa
|
|
« Odpowiedz #9 : 09-12-2011, 13:48 » |
|
To dla jasności - czy kawę zbożową można stosować w którymkolwiek etapie DP czy dopiero po wyzdrowieniu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Oceanik
|
|
« Odpowiedz #10 : 29-06-2017, 17:11 » |
|
Czy to mniejsze zło odnosi się tylko do czerstwego chleba, czy także do kawy zbożowej ?
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-06-2017, 19:55 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
|