Barszcz czerwony z koperkiem i kluseczkami z mielonych pestek słonecznika i dyni zaprawiany sokiem z kiszonych buraków
- około 8-10 buraczków obieramy kroimy w talarki
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki (niekoniecznie)
Obrane i pokrojone warzywa skrapiamy w dużym garnku oliwą z oliwek i energicznie mieszając lekko podsmażamy. Następnie dodajemy drobno siekany pęczek koperku i 1-2 ząbki czosnku (czosnek tylko wówczas, gdy od porodu minęło kilka tygodni lub miesięcy, a układ pokarmowy naszego malucha jest dość sprawny, by z nim sobie poradzić). Zalewamy zimną wodą i solimy wg uznania. Dodajemy niewielką ilość natki pietruszki, owoców jałowca, odrobinę cukru trzcinowego, liść laurowy, majeranek i gotujemy, aż buraczki będą miękkie. Po ugotowaniu dodajemy sok z kiszonych buraków w ilości wg uznania (jeżeli mamy podejrzenie, że nasz osesek zareaguje w niewłaściwy sposób na produkty kiszone dodajemy niewielkie ilość lub rezygnujemy z zakwaszania na jakiś czas).
Podajemy z kluseczkami.
Kluseczki z mielonych pestek słonecznika i dyniKluski komponujemy wg potrzeb z następujących składników:
- świeżo zmielone nasiona słonecznika lub/i dyni
- mąka gryczana (stosunkowo niewielka ilość, ponieważ zaletą klusek jest to, że zrobione są z nasion mąka jest tylko niewielkim dodatkiem)
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
- niewielka ilość wody (tak aby uzyskać konsystencję nadającą się nałożenia i gotowania w wodzie).
Wyrabiamy na ciasto i formujemy kluseczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia kluseczek.
Gruszki w sosie waniliowymGruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lekko gotujemy w wodzie z cynamonem i goździkami (możemy dodać cukier trzcinowy).
Przygotowujemy około 2 szklanek mleka migdałowego (szklankę wcześniej namoczonych obranych migdałów gotujemy w 2-3 szklankach wody, blendujemy i przecedzamy przez sito).
W połowie szklanki mleka migdałowego rozprowadzamy 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Pozostałe mleko gotujemy z przeciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę ze skrobią i energicznie, dokładnie rozprowadzamy dając sosowi zgęstnieć. Jeżeli mamy ochotę i spożywamy jajka możemy 1 żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami miodu i niewielką ilością sosu i dobrze wymieszane wlać do całości, zamieszać. Klarownym sosem zalewamy wyjęte z wody lekko podgotowane gruszki. Możemy posypać prażonymi migdałami
Kompot z jabłek10-15 smacznych jabłek np. rubinoli kroimy na ćwiartki (jeżeli od porodu minęło więcej niż 5-6 tygodni możemy pozostawić skórki), zalewamy w dużym garnku wodą. Dodajemy 2-3 całe goździki, 4-5 kardamonów, cukier trzcinowy wg uznania. Gotujemy, następnie zdejmujemy z ognia nim jabłka się rozpadną.
cdn... a w nim między innymi:
Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem z tartych buraków
Ryż brązowy z jabłkiem i migdałami.
Sos dyniowy z nasionami, natką pietruszki i kaszą gryczaną.
Sos marchwiowo - pomidorowy z ciecierzycą, koperkiem i sezamem (po 5-6 miesiącu).
Zupa z czerwonej fasoli podawana z kaszą gryczaną, natką pietruszki i prażonym słonecznikiem (dobra w ciąży i po 6 miesiącu karmienia piersią oraz u dzieci z dobrze rozwiniętym układem pokarmowym).
Brokuły pieczone w sosie słonecznikowym.
Ziemniaki zapiekane w mundurkach z przyprawami.
Sos dnia dzisiejszego.
Placki gryczane z masłem sezamowym.
Kuleczki kokosowe.