scorupion
|
|
« Odpowiedz #780 : 20-02-2016, 20:17 » |
|
Spróbujemy, przez te larwy nieraz zeżarłem koktajl z wkładką mięsną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #781 : 20-02-2016, 20:22 » |
|
przez te larwy nieraz zeżarłem koktajl z wkładką mięsną. Ja też, lecz pocieszam się, że to pyszne białko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #782 : 21-02-2016, 01:10 » |
|
Ja pisałem o tym problemie 2 lata temu na forum zdaje się. Zastosowałem chemię, czyli przylepiane papierki Raid'a, pomogło, ale walka trwała prawie rok czasu. Nie ma co się bawić z tym robaczkami jakimiś domowymi sposobami...
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-02-2016, 11:51 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #783 : 11-01-2017, 13:35 » |
|
Mimo tego, że mielę koktajl w młynku Bosch (próbowałem także w innych) najdrobniej i najdłużej jak to możliwe, to i tak podrażnia on mój końcowy odcinek przewodu pokarmowego przy wylocie. Niekiedy znajdują się tam ostre fragmenty ziaren. Co zrobić, by tak nie było? Bo czasem boli mnie przez to brzuch.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-01-2017, 14:39 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Robert17
Offline
Płeć:
Wiek: 30
MO: Obecnie nie piję
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #784 : 11-01-2017, 13:52 » |
|
Może spróbuj znaleźć jakieś sitko o odpowiednio grubych oczkach, żeby oddzielić te najgrubsze, a zazwyczaj zarazem najostrzejsze, kawałki ziaren.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #785 : 11-01-2017, 14:00 » |
|
Mam takie sitko, czasem go używam. Tyle że to nie do końca jest tak, że te najgrubsze są najostrzejsze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Robert17
Offline
Płeć:
Wiek: 30
MO: Obecnie nie piję
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #786 : 11-01-2017, 14:08 » |
|
W takim razie spróbuj pomanipulować składnikami. Może to kwestia tego, że któryś ze składników sam w sobie działa drażniąco na Twoje jelita i rozdrobnienie nie ma tutaj znaczenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
ArtComp
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 151
|
|
« Odpowiedz #788 : 11-01-2017, 14:56 » |
|
Wniosek jest taki, że żaden młynek ostrzowy/udarowy nie posieka na drobny pył nasion wraz z łupinami. Dokładnie tak jest. Mimo tego, że mielę koktajl [...], to i tak podrażnia on mój końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Spróbuj raz wsypać zmielone ziarna do moździerza i tam je dodatkowo trochę potłucz, porozgniataj. Wg mnie najbardziej dają Ci się we znaki fragmenty pestek słonecznika i/lub dyni (skłaniam się bardziej do pierwszego). Gdyby i to nie pomogło, najprościej będzie jak zmielisz tylko jeden rodzaj na raz i będziesz obserwować, po którym Ci się to tak dzieje. W ten sposób przynajmniej będziesz miał pewność i wiedzę, który ze składników KB daje Ci się we znaki. Albo zrób inny test i kup młynek żarnowy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #789 : 11-01-2017, 20:32 » |
|
Albo zrób inny test i kup młynek żarnowy msn-wink.
Młynek żarnowy nie jest rozwiązaniem, nasiona roślin oleistych zapychają żarna. Proponuję zrezygnować z nasion słonecznika. My dodajemy kawałek banana, wówczas koktajl jest łagodniejszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gałązka
Offline
Płeć:
MO: stosuję od 5.03.2017
Skąd: Sztokholm
Wiadomości: 15
|
|
« Odpowiedz #790 : 31-01-2017, 19:14 » |
|
Chciałabym zacząć stosować koktajl błonnikowy. Nie mieszkam w Polsce i jedyne nieobrane pestki słonecznika jakie mogę kupić. są przeznaczone dla ptaków Czy ktoś może mi doradzić czy mogę ich użyć?
|
|
« Ostatnia zmiana: 31-01-2017, 19:39 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #791 : 31-01-2017, 19:39 » |
|
Możesz ich użyć, jeśli kiełkują, tzn. nie są potraktowane chemią zapobiegającą kiełkowaniu. Kup małą ilość i sprawdź.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Gałązka
Offline
Płeć:
MO: stosuję od 5.03.2017
Skąd: Sztokholm
Wiadomości: 15
|
|
« Odpowiedz #792 : 31-01-2017, 19:44 » |
|
Dziękuję za odpowiedź (podobnie jest z kupnem pestek dyni z łupinką niestety), ale kupię i sprawdzę ich żywotność .
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-02-2017, 09:10 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #793 : 01-02-2017, 00:49 » |
|
Młynek żarnowy nie jest rozwiązaniem, nasiona roślin oleistych zapychają żarna.
Dokładnie tak. Gdybyśmy chcieli cokolwiek rozgnieść (zmielić) na bardzo drobne cząstki (pył, pastę), musielibyśmy zastosować tzw. mokry młynek. Pewniedawno temu były tylko takie młynki i takie żarna: granitowe walce wirujące na granitowym podłożu. Google: wet grinder.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-02-2017, 09:12 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Dyczkin
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Skąd: Polkowice
Wiadomości: 56
|
|
« Odpowiedz #794 : 08-05-2017, 17:29 » |
|
Dzisiaj zaszalałem: koktajl z dyni, siemienia lnianego, ostropestu, maku, orzecha włoskiego i grapefruita, do tego miód wrzosowy - pychotka. Mielę w takim komunistycznym młynku, nie mam problemu z igłami .
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-05-2017, 18:27 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #795 : 08-05-2017, 19:29 » |
|
Pamiętaj, zbyt dużo składników to też nie za dobrze.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Dyczkin
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Skąd: Polkowice
Wiadomości: 56
|
|
« Odpowiedz #796 : 08-05-2017, 19:51 » |
|
Nie za dobrze, ale w smaku czy działaniu? Bo ja na smak nie narzekam, tylko na zatwardzenie, dlatego też zwiększyłem ilość siemienia lnianego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-05-2017, 06:38 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukre
Offline
Płeć:
MO: 06-10-2012 (1.5 r.) 01-08-2016-15.01.2017; 01.08.2018-...? DP:_06-09-2012
Wiedza:
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #797 : 08-05-2017, 20:09 » |
|
ja na smak nie narzekam, tylko na zatwardzenie, dlatego też zwiększyłem ilość siemienia lnianego.
Pomogło?
|
|
|
Zapisane
|
"Normalność to iluzja. To, co jest normalne dla pająka... jest chaosem dla muchy..." M. Addams
|
|
|
Dyczkin
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Skąd: Polkowice
Wiadomości: 56
|
|
« Odpowiedz #798 : 08-05-2017, 20:55 » |
|
ja na smak nie narzekam, tylko na zatwardzenie, dlatego też zwiększyłem ilość siemienia lnianego.
Pomogło? Jeszcze nie. Mam wrażenie, że coś się przeciska przez jelita ku wyjściu i ciężko to idzie .
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-05-2017, 06:38 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukre
Offline
Płeć:
MO: 06-10-2012 (1.5 r.) 01-08-2016-15.01.2017; 01.08.2018-...? DP:_06-09-2012
Wiedza:
Wiadomości: 166
|
|
« Odpowiedz #799 : 08-05-2017, 21:56 » |
|
Cierpliwości, tylko nie ma co za dużo kombinować z ilością składników. Na zaparcia tak jak piszesz dobrze zwiększyć ilość siemienia, a przy zatwardzeniach warto też pić odpowiednią ilość wody nieprzegotowanej.
|
|
|
Zapisane
|
"Normalność to iluzja. To, co jest normalne dla pająka... jest chaosem dla muchy..." M. Addams
|
|
|
|