Tytuł: Przetwarzanie żywności Wiadomość wysłana przez: Mistrz 18-10-2014, 10:55 Na portalu ukazał się nowy artykuł: http://portal.bioslone.pl/przetwarzanie_zywnosci
Tytuł: Odp: Przetwarzanie żywności Wiadomość wysłana przez: Zosia_ 18-10-2014, 22:27 Brakuje mi jeszcze produktów z kategorii takich, które udają naturalne, wypierając je. Np żywność GMO.
I całkiem sztucznych, udających naturalne, np celuloza zabarwiona i sztucznie dosmaczona, aromatyzowana, udająca poziomki czy inne owoce w jogurtach, deserach. Nie wiem tez do jakiej kategorii wrzucić produkty, które nie sa naturalne, nawet naturalnych nie udają i nie są żywnością, ale często ją zastępują. Np cola, wszelkie power drinki, napoje "izotoniczne" itp. Chyba wszystko to wrzuciłabym do kategorii "śmieci i oszustwa". Tytuł: Odp: Przetwarzanie żywności Wiadomość wysłana przez: VVV 18-10-2014, 23:35 Pasteryzacja, suszenie, mrożenie, liofilizacja.
Promieniowanie nadfioletowe, promieniowanie jonizujące. Marynowanie, peklowanie, cukrzenie, solenie. Kwaszenie (kiszenie). Mam przykrą świadomość, że np. brokuły mrożone są mniej schemizowane niż te świeże leżące na stoisku w supermarkecie. Analogicznie koncentrat pomidorowy może zawierać mniej chemii niż upiększane i konserwowane do leżakowania całe pomidory. Rozumiem, że (domowego) kiszenia kapusty i solonych śledzi nie potępiamy, gotowe śledzie w kwaśnej zalewie, można (lub nie) przeczytać na słoiku, zawierają aspartam. Luźne myśli, istotne lub nie. Tytuł: Odp: Przetwarzanie żywności Wiadomość wysłana przez: Darko 19-10-2020, 07:18 Jak zakonserwować żywność?
1. Skoro pasteryzacja jest szkodliwa to może użyć takich samych środków konserwujących co są w soku z aloesu? Benzoesan sodu i sorbinian potasu w ilości 0,2% na kg, zalewa+warzywa/owoce (tylko w jakich proporcjach)? 2. Mięso można tyndalizować? 3. Kasze można wsypać do pojemnika i wpuścić CO2? Czy może zrobić się kwaśne? Tytuł: Odp: Przetwarzanie żywności Wiadomość wysłana przez: Skorupion 19-10-2020, 07:52 Rozsądny chłop jesteś, dobrze kombinujesz, bo prawdopodobieństwo zawieruchy rośnie. Niby nadal jest małe, ale sytuacja zmienia się dynamicznie.
|