Sylwan
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 9 września 2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 306
|
|
« : 07-11-2014, 09:55 » |
|
Co uważacie na temat tych kasz? Są bezglutenowe, mają sporo białka i witamin. (tak można wyczytać w internecie). Jak odnosi się do tych kasz Biosłone? Wiem, że kasze są ogólnie nie polecane, ale w niektórych przypadkach jedzenie ich jest uzasadnione.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #1 : 07-11-2014, 12:14 » |
|
Po amarantusie bolały mnie jelita.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #2 : 07-11-2014, 12:27 » |
|
Co uważacie na temat tych kasz? Komosa jest bardzo wartościowa ale ja mam po niej brzuch jak balon. Z tego co zrozumiałam i przeczytałam na Biosłone, to nie należy wydziwiać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Namidairo
|
|
« Odpowiedz #3 : 07-11-2014, 14:07 » |
|
Bardzo dobre i zdrowe kasze zawierające mnóstwo witamin i minerałów, oraz pełnowartościowe białko i niski indeks glikemiczny. Jem je codziennie razem z kaszą jaglaną i gryczaną. Jak odnosi się do tych kasz Biosłone? Biosłone uważa je za truciznę i najgorsze co może być, tylko dlatego, że nie występują w Polsce, natomiast poleca gotowane ziemniaki i biały ryż co jest dla mnie niezrozumiałe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #4 : 07-11-2014, 14:10 » |
|
Doradzam zmianę forum na bogatsze w witaminy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #5 : 07-11-2014, 14:22 » |
|
Bardzo dobre i zdrowe kasze zawierające mnóstwo witamin i minerałów, oraz pełnowartościowe białko i niski indeks glikemiczny. Jem je codziennie razem z kaszą jaglaną i gryczaną. Jak odnosi się do tych kasz Biosłone? Biosłone uważa je za truciznę i najgorsze co może być, tylko dlatego, że nie występują w Polsce, natomiast poleca gotowane ziemniaki i biały ryż co jest dla mnie niezrozumiałe. Ponieważ opisywane są jako "dużo zawierające", próbowałam je jeść, bez wcześniejszego uprzedzania jelit: "uwaga, to nie rośnie w Polsce". Mimo to, bolały. Komosę w różnych kolorach próbowałam. Nie pisałam tego wcześniej, bo ogółu to nie dotyczy, ale nasilała mi spastykę. Też nie uprzedzałam nóg...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Namidairo
|
|
« Odpowiedz #6 : 07-11-2014, 15:34 » |
|
Każdemu może zaszkodzić coś innego. Ja np nie mogę jeść kukurydzy, nasion strączkowych, papryki i pomidora, ale wcale nie uważam tych rzeczy za truciznę bo wiem, że innym nie szkodzą. Komosa jest jak najbardziej w porządku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-11-2014, 15:42 wysłane przez Namidairo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Nieboraczek
|
|
« Odpowiedz #7 : 07-11-2014, 17:10 » |
|
Dlatego też nie napisałam, że są szkodzące. Odpowiedziałam na pytanie swoim doświadczeniem. Ja też nie mogę jeść pomidora i nie uważam go za truciznę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #8 : 07-11-2014, 20:11 » |
|
Bardzo dobre i zdrowe kasze zawierające mnóstwo witamin i minerałów, oraz pełnowartościowe białko
I mnóstwo bzdur. Jak odnosi się do tych kasz Biosłone? Biosłone uważa je za truciznę i najgorsze co może być, tylko dlatego, że nie występują w Polsce, natomiast poleca gotowane ziemniaki i biały ryż co jest dla mnie niezrozumiałe. Dla mnie niezrozumiałe jest takie wykręcanie faktów. Biosłone nie poleca białego ryżu, kolorowego zresztą też.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Sylwan
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 9 września 2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 306
|
|
« Odpowiedz #9 : 08-11-2014, 09:55 » |
|
Mnie tam przykładowo amarantus smakuje. Fajny kisielek się robi. Żelaza i magnezu ma dużo, to istotne.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-11-2014, 11:09 wysłane przez Nieboraczek »
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #10 : 08-11-2014, 13:18 » |
|
Żelaza i magnezu ma dużo, to istotne.
Dlaczego twoim zdaniem to jest istotne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #11 : 08-11-2014, 13:32 » |
|
Żelaza i magnezu ma dużo, to istotne. Wartościowe żelazo, masz w mięsie, podrobach. I wcale go tak dużo nie potrzebujemy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sylwan
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 9 września 2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 306
|
|
« Odpowiedz #12 : 09-11-2014, 06:30 » |
|
Przy krwawieniach miałem trochę za mało żelaza, głównie biorę je z mięsa, ale co szkodzi dodać z innego posiłku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-11-2014, 10:46 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #13 : 09-11-2014, 11:22 » |
|
Oczywiście, że nic nie szkodzi, zwłaszcza, że jeśli Ci smakuje. Mnie to nie smakuje i we Włoszech komosa jest dosyć droga, więc ja, nie wydziwiam. Tłumaczę sobie, że to węglowodany jak wszystkie inne. A i pamiętaj, że trzeba ją dokładnie płukać przed ugotowaniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|