Elza12
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: mąż i syn - XI.2008 córka VII.2009 ja I.2010
Skąd: małopolska
Wiadomości: 166
|
|
« : 16-04-2009, 13:33 » |
|
Będąc na diecie I etapu polubiłam kasze gryczaną - wg przepisu Grażynki. Niestety, wszędzie w sklepach jest kasza gryczana prażona. Troche się jej boje bo nie wiem na czym jest prażona i po co? Wcześniej zdarzała sie w sklepach sporadycznie obok zwykłej kaszy a teraz odwrotnie...Może ktoś wie co to za nowy trend?
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-05-2009, 10:07 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.360
|
|
« Odpowiedz #1 : 16-04-2009, 17:12 » |
|
Prawdopodobnie kasza nie prażona skończyła się już i została tylko prażona. U mnie na rynku ludzie już wykupili nie prażoną. To co jest dobre szybciej się kończy po prostu i trzeba robić zapasy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #2 : 16-04-2009, 20:53 » |
|
Trochę OT, ale też propos kaszy gryczanej. Do sałatek, albo w ogóle do jedzenia na zimno polecam kaszę nie gotowaną, ale tylko namoczoną przez noc. Jest pyszna, bardzo aromatyczna i nie rozpada się
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kroko
|
|
« Odpowiedz #3 : 17-04-2009, 09:26 » |
|
Dla mnie surowa kasza gryczana jest paskudna. Jem tylko prażoną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #4 : 17-04-2009, 16:52 » |
|
Ciekawe podejście - niegotowana kasza na zimno. Chętnie skorzystam tego rozwiązania. Dotychczas to kasza gryczana (wg przepisu Grażyny) najbardziej mi smakowała i jest bardzo syta, natomiast kasza jaglana jakoś nie za bardzo mi podchodzi, czegoś jej brakuje, przynajmniej dla mnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #5 : 04-05-2009, 12:34 » |
|
Dla mnie jaglana jest extra, szczególnie gorąca z masełkiem. Co do gryczanej, nie udało mi się na razie zdobyć nieprażonej i w nie foliowym opakowaniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Balbina
Offline
Płeć:
MO: 2.11.2008
Skąd: Kraków
Wiadomości: 116
|
|
« Odpowiedz #6 : 05-05-2009, 12:30 » |
|
Wero ja kaszę gryczaną niepaloną najczęściej kupuję w Selgrosie na takim stoisku ze "zdrową żywnością" po 250g i nie jest w foliowym woreczku tylko takim szeleszczącym celofanie. Czasami udawało mi się kupić na targu, ale rzadko mają w sprzedaży codziennej. Nie wiem tylko czy masz gdzieś blisko Selgros?
|
|
|
Zapisane
|
"Jeżeli nie jesteś gotowy do zmiany swego życia, nie możesz oczekiwać pomocy" – Hipokrates
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #7 : 05-05-2009, 13:19 » |
|
Dzięki Balbinko za podpowiedź, wybiorę się do jakiegoś sklepu ze zdrową, ale wiem, że Mistrz tego nie pochwala. I ja również, gdyż przede wszystkim jest tam cholernie drogo. Ale sprawdzę. Niestety selgros daleko ode mnie, ale ja mieszkam w takim miejscu, że wszystko jest daleko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
LenaG
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 08-04-2008
Skąd: Łódź
Wiadomości: 184
|
|
« Odpowiedz #8 : 05-05-2009, 14:39 » |
|
Wero! Jestem gotowa zakupić u mnie na rynku dla Ciebie choćby i 5kg takiej kaszy i przesłać Ci pocztą. Mówię poważnie.
|
|
|
Zapisane
|
"Życie polega na wyborach między tym co dobre, a tym co łatwe" "ŻYCIE JEST BARDZO NIEBEZPIECZNYM ZAJĘCIEM. ŚMIERTELNOŚĆ SIĘGA STU PROCENT!"
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #10 : 05-05-2009, 18:33 » |
|
wybiorę się do jakiegoś sklepu ze zdrową, ale wiem, że Mistrz tego nie pochwala
Mistrz nie zabrania - nie pochwala tylko poszukiwania wściekle zdrowej żywności (z różnych eko- plantacji, z atestami, po wygórowanej cenie przy okazji). Mistrz po to poleca Miksturę oczyszczającą, abyśmy byli dostosowani do życia w warunkach, w jakich nam żyć przyszło. Jeżeli nie uda Ci się kupić w sobotę rano na targu, to szukaj w tych sklepach, a także na stoiskach "zdrowej żywności" w marketach - też Mistrz nie pochwala zaopatrywania się w marketach. Trzeba myśleć samodzielnie i podchodzić praktycznie do kwestii życia codziennego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Balbina
Offline
Płeć:
MO: 2.11.2008
Skąd: Kraków
Wiadomości: 116
|
|
« Odpowiedz #11 : 05-05-2009, 21:19 » |
|
Kazof, faktycznie jest w sprzedaży kasza gryczana krakowska, ale jest to forma bardzo rozdrobniona i mnie osobiście jakoś nie udało się ugotować jej na sypko tylko się rozkleiła.
|
|
|
Zapisane
|
"Jeżeli nie jesteś gotowy do zmiany swego życia, nie możesz oczekiwać pomocy" – Hipokrates
|
|
|
Balbina
Offline
Płeć:
MO: 2.11.2008
Skąd: Kraków
Wiadomości: 116
|
|
« Odpowiedz #12 : 05-05-2009, 21:23 » |
|
Jeżeli chodzi o sklepy ze zdrową żywnością to ja np. czasem wpadam do jednego z nich, ale nie w poszukiwaniu tzw. wściekle zdrowej żywności bo to nie jest najlepsze miejsce do tego. Ja lubię tam kupować tylko różne przyprawy bo mają duży wybór.
|
|
|
Zapisane
|
"Jeżeli nie jesteś gotowy do zmiany swego życia, nie możesz oczekiwać pomocy" – Hipokrates
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #13 : 06-05-2009, 09:26 » |
|
Dzięki Lenko, kochane dziewcze z Ciebie ) Ale dam radę sama gdzieś poszukać. Zobaczę dziś w Centrum H. w sklepie ze zdrową albo w sobotę pojadę na inny ryneczek )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
|
« Odpowiedz #14 : 06-05-2009, 10:32 » |
|
Ja niepalona kupuje na targowisku z " wora " na kilogramy. Rowniez moge podeslac, jezeli ktos ma klopot ja kupic. Place 6 zeta za kilogram
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #15 : 31-07-2009, 22:17 » |
|
W jaki sposób przygotowujecie kaszę kukurydzianą? Znalazłem wzmiankę o możliwości stosowania w Niezbędniku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #16 : 01-08-2009, 08:51 » |
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_kukurydzianaPoszperam, może uda się znaleźć jakiś odpowiedni przepis na potrawę, tak żeby nie przeszkadzał jej gorzkawy smak. Ale poza tym może się przydać jako zagęszczacz lub wypełniacz - do zup, kotletów, sosów (masa Polaków uwielbia zawiesiste sosy). Jednym ze sposobów na spożywanie ryżu jest właśnie gotowanie go razem z kaszą jaglana lub kukurydzianą w proporcji 1:1. Można to stosować jako dodatek do potraw warzywnych, a nawet jako swego rodzaju musli - dodatkiem miodu, owoców (jabłka, porzeczki, śliwki, borówki, jagody), orzechów (włoskich, lekko podprażonych i świeżo zmielonych) i świeżo łuskanych nasion słonecznika i dyni - trzeba taką kaszę z dodatkami 3-5 minut pogotować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|