Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #20 : 21-01-2011, 07:41 » |
|
Perfecto!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #21 : 21-01-2011, 07:45 » |
|
Wielkie dzięki za pomoc! Aktualne dane o właściwościach olejów i innych składników mikstury oczyszczającej zamieściłem na portalu: http://www.bioslone.pl/node/346
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Slawekgo
Offline
Płeć:
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349
|
|
« Odpowiedz #22 : 21-01-2011, 09:37 » |
|
Można jeszcze dodać, że głębokość wprowadzania środków gojących jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości kinematycznej zastosowanego oleju.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #23 : 21-01-2011, 09:51 » |
|
Można jeszcze dodać, że głębokość wprowadzania środków gojących jest odwrotnie proporcjonalna do lepkości kinematycznej zastosowanego oleju.
Moim zdaniem to tylko zagmatwa i tak już zagmatwaną sprawę.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #24 : 21-01-2011, 10:24 » |
|
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz Urbanowicz
|
|
« Odpowiedz #25 : 21-01-2011, 10:30 » |
|
Przy jakim rodzaju powierzchni zostały wyznaczone wartości kinematyczne przykładowych olei?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #26 : 21-01-2011, 11:14 » |
|
Przy jakim rodzaju powierzchni zostały wyznaczone wartości kinematyczne przykładowych olei? Rodzaj powierzchni nie ma znaczenia. Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia. Tarcie wewnętrzne - opór powstający między elementami jednego ośrodka. Tarcie wewnętrzne definiuje się przede wszystkim dla płynów i jest ono wówczas utożsamiane z lepkością. Opory tarcia wewnętrznego wynikają z istnienia sił kohezji i zależą od swobody przemieszczania się cząsteczek. Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do przekazywania pędu pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami. Różnice w prędkościach warstw są charakteryzowane w modelu laminarnym przez szybkość ścinania. Przekazywanie pędu zachodzi dzięki pojawieniu się na granicy tych warstw naprężeń ścinających. Wspomniane warstwy są pojęciem hipotetycznym, w rzeczywistości zmiana prędkości zachodzi w sposób ciągły, a naprężenia można określić w każdym punkcie płynu. Model laminarny lepkości zawodzi też przy przepływie turbulentnym, powstającym np. na granicy płynu i ścianek naczynia. Dla przepływu turbulentnego jak dotąd nie istnieją dobre modele teoretyczne. http://wapedia.mobi/pl/Lepko%C5%9B%C4%87Można przyjąć, że olej w przewodzie pokarmowym porusza się w sposób laminarny (a nie turbulentny). Żeby to oszacować można posłużyć się liczbą Reynoldsa http://wapedia.mobi/pl/Liczba_Reynoldsa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz Urbanowicz
|
|
« Odpowiedz #27 : 21-01-2011, 11:22 » |
|
Lepkość (tarcie wewnętrzne) - właściwość płynów i plastycznych ciał stałych charakteryzująca ich opór wewnętrzny przeciw płynięciu. Lepkością nie jest opór przeciw płynięciu powstający na granicy płynu i ścianek naczynia. I wszystko jasne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #28 : 21-01-2011, 13:23 » |
|
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Też o tym myślałem...
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Slawekgo
Offline
Płeć:
MO: 03-04-2009
Wiedza:
Skąd: Poznań
Wiadomości: 349
|
|
« Odpowiedz #29 : 21-01-2011, 14:48 » |
|
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko.
Też o tym myślałem... Mikstura temperaturowo bardziej związana jest z pomieszczeniem, w którym oczekuje na poranne spożycie niż z temperaturą ciała. Dopiero po spożyciu progresywnie ogrzewa się co pośrednio wpływa na jej zasięg. Przyjmowane wartości lepkości kinematycznej mogą być więc tylko orientacyjne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #30 : 22-01-2011, 00:29 » |
|
Całkowity błąd pomiaru lepkości jest wypadkową błędów cząstkowych wszystkich zmiennych czynników podczas takiego pomiaru. Teorię (wzór) rzadko potwierdza doświadczenie - nawet w warunkach laboratoryjnych. Błędem pomiaru obarczony jest już sam przyrząd (wiskozymetr, czy urządzenie ultradźwiekowe np.). Rzeczywisty skład naturalnego oleju (pewnie nawet syntetycznego także) jest inny w każdej badanej próbce ze względu na obecność różnych zanieczyszczeń i m.in. także wody. Znaczenie ma stabilizacja temperatury, w której dokonuje się pomiaru. Należy pamiętać przy pomiarze lepkości o zjawisku asocjacji cząsteczek obecnych w badanej mieszaninie rzeczywistej i ich polaryzacji, dyfuzji i dyspersji. Jak najbardziej, więc, można mówić tylko o orientacyjnych wartościach poszczególnych olejów. Lepkości konkretnego oleju w naczyniu z Miksturą, a tej samej MO w naszym organizmie - to już zupełnie inne wartości, nie tylko ze względu na temperaturę, ale także ze względu właśnie na jego różną asocjację z różnymi cząsteczkami związków obecnych w naszym przewodzie pokarmowym np. kwasów, alkoholi i wody. Olej w MO, a później w przewodzie pokarmowym, wchodzi w skład mieszaniny wielu cieczy asocjujących. Myślę, że najbardziej obrazowe i miarodajne jest doświadczenie Mistrza ze spływaniem olejów po szybie. Wystarczy wiedzieć, że związane jest to z lepkością, a jej badania ... są tak samo dokładne jak wszystkie inne.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-01-2011, 00:49 wysłane przez KaZof »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #31 : 22-01-2011, 09:41 » |
|
Nam chodziło tylko o porównanie własności fizycznych czterech wybranych olejów. A zatem świadomie - o uproszczenie zagadnienia. Wiem, że można je skomplikować... i dojść do wniosku, że już nic sensownego nie można na ten temat powiedzieć. Zastanawiałem się czy błędy pomiarowe, o których pisze KaZof, uzasadniają tak duży rozrzut wyników w przypadku oleju lnianego: 47-59 cSt (20 st.C).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #32 : 22-01-2011, 10:05 » |
|
Zastanawiałem się czy błędy pomiarowe, o których pisze KaZof, uzasadniają tak duży rozrzut wyników w przypadku oleju lnianego: 47-59 cSt (20 st.C).
Przy pomiarach lepkości, nawet olejów syntetycznych, otrzymuje się naprawdę duże rozbieżności. Wpływ znaczący to nieustabilizowana temperatura i poziom wilgotności. Śladowe ilości wody (silnego dipola) ogromnie zmieniają właściwości fizyczne oleju, który wchodzi już wtedy w skład mieszaniny cieczy asocjujących. Każda butelka oleju np. lnianego praktycznie zawiera inny olej. Każde dodatkowe zanieczyszczenie, to nowa cząsteczka i nowy dipol - które zmieniają właściwości m.in. lepkość.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-01-2011, 10:14 wysłane przez KaZof »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #33 : 22-01-2011, 13:26 » |
|
Nam nie chodzi o dzielenie włosa na czworo, a jedynie zasygnalizowanie różnicy lepkości olejów. Zastanawiam się tylko, czy by nie było sensowniej zaokrąglić owe dane i przedstawić następująco:
* z oliwek – 90 mm2/s * z kukurydzy – 70 mm2/s * z pestek winogron – 65 mm2/s * lnianego – 50 mm2/s
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #34 : 22-01-2011, 13:29 » |
|
Najprościej dodać przedrostek: "około", czyli "~".
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #35 : 22-01-2011, 13:31 » |
|
Mnie się najbardziej podoba przedrostek: "na oko", czyli "pi razy dźwi".
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #36 : 22-01-2011, 13:34 » |
|
"Pi razy drzwi" jest w porządku .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
warczp
|
|
« Odpowiedz #37 : 08-06-2011, 12:01 » |
|
Lepkość kinematyczna (szybkość pokrywania powierzchni) olejów używanych do mikstury oczyszczającej, przy temperaturze 20 °C wynosi: (...) Spoglądam na olej z zupełnie innej strony - zajmuję się olejami smarnymi (przemysłowymi). Sądzę jednak, że pojęcie lepkości oleju powinno być jednolite we wszystkich przypadkach. Takie określenie lepkości kinematycznej, jako "szybkość pokrywania powierzchni" zaskoczyło mnie ogromnie !! Gdzie podają takie określenie? Czy może Ktoś dokonywał pomiarów w jakim czasie pokryta olejem zostanie określona powierzchnia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
warczp
|
|
« Odpowiedz #38 : 09-06-2011, 09:34 » |
|
Szkoda, że nie mamy pełnych danych dla temperatury 37 °C. Wtedy wyglądałoby jeszcze bardziej elegancko. Lepkość kinematyczna (kinetyczna) [1 cSt = 10-6 m2/s]: Olej z oliwek – 91,5 (20 st.C); 43,2 (37,8 st.C); 24,1 (54,4 st.C) Olej kukurydziany – 72 (20 st.C); 28,7 (54,4 st.C) Olej z pestek winogron – 65 (20 st.C); 52,5 (25 st.C) Olej lniany – 47-59 (20 st.C); 30,5 (37,8 st.C); 24,7 (40 st.C); 19 (54,4 st.C) Z powyższych danych moją wątpliwość budzi lepkość oleju lnianego 24.7cSt/40°C. Odbiega ona bardzo mocno od pozostałych i dla tego pomijam ją. Biorąc pozostałe dane (w 20°C i 54.4°C, a dla oleju winogronowego w 25°C) wyliczyłem lepkości w 37.8°C: Olej z oliwek – 42.7 cSt (powyżej jest podane 43.2 cSt) Olej kukurydziany – 43.1 cSt Olej z pestek winogron – 32.2 cSt Olej lniany – 28.3 do 31.0 cSt (powyżej jest podane 30.5 cSt)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
PawelM
Offline
Płeć:
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165
|
|
« Odpowiedz #39 : 09-06-2011, 09:44 » |
|
Czy miało by sens spożywanie dwóch rodzai olejów w miksturze 50/50?
|
|
|
Zapisane
|
Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
|
|
|
|