Gluten- o czym tak naprawdę mowa?
Co tak właściwie kryje się pod pojęciem glutenu? Otóż jest to mieszanina białek roślinnych zawierających prolaminy występujących naturalnie w ziarnach takich zbóż jak pszenica (gliadyna), żyto (sekalina) oraz jęczmień (hordeina). Znajduje się we wszelkich przetworach oraz produktach zawierających te zboża. Nadaje on elastyczność oraz lepkość ciastom co można łatwo zaobserwować podczas zagniatania mąki pszennej z wodą.
Oprócz zbóż będących źródłem tej substancji na diecie bezglutenowej zabrania się również spożywania tzw. „zwykłego owsa” oraz wszystkich produktów z jego dodatkiem. Dlaczego? Owies co prawda nie zawiera typowych białek tworzących gluten, lecz może być nimi silnie zanieczyszczony, na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu, przechowywania czy produkcji przetworów zbożowych takich jak mąka, kasz, płatki czy otręby.
http://poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/owies-a-dieta-bezglutenowa.html