Nieboraczek
|
|
« : 22-10-2014, 12:40 » |
|
Według wiarygodnego badania na myszach, gluten jest zdrowy dla ludzi: Źle się czujesz? Nie możesz spać, wciąż boli cię brzuch i głowa? To dlatego, że jesz pieczywo, makarony i ciastka, przekonują zwolennicy diety bezglutenowej i namawiają do zmiany menu. Ich zdaniem wystarczy odstawić produkty zawierające ten składnik, by nabrać energii, poczuć się zdrowym, a przede wszystkim nie mieć dolegliwości żołądkowych. Tak też do niedawna sądzili naukowcy. Dziś okazuje się jednak, że byli w błędzie. Gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego. A wyeliminowanie z codziennego menu produktów z pszenicy, jęczmienia i żyta wcale nie służy zdrowiu. Przynosi więcej szkody niż pożytku. W tym roku profesor opublikował wyniki tego badania. Wykazał, że gluten nie powodował żadnych problemów zdrowotnych. Badani, którym w tajemnicy podawano produkty z tym białkiem, nie mieli żadnych dolegliwości. Ci zaś, którzy w ogóle nie otrzymywali glutenu, ale byli informowani, że go dostają, mieli wzdęcia, bóle brzucha i problemy trawienne. http://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/promowane/glutenowe-oszustwo/ar-BB9ZA3P
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Madd
|
|
« Odpowiedz #1 : 23-10-2014, 21:33 » |
|
No ciekawe. Akurat dziś rozmawiałam z osobą która jest uczulona na gluten i jak tylko odrobinę coś z glutenem zje to jest kiepsko i jedzie wtedy do szpitala. Dokładnie sprawy nie znam, rozmowa chwilę trwała więc się nie będe na ten temat rozprawiać. Chodzi o to że ta osoba powiedziała, że ludzie zdrowi którzy z powodu mody czy zdrowia odstawią gluten źle się czują po tym. Nie dlatego że np (w dużym skrócie myślowym) organizm się przestawia, ale dlatego że organizmowi są zabrane pewne składniki odżywcze o które się domaga. Ja się pytam "jakie składniki odżywcze?" No bo jakie? trucizny chyba sie domaga.
Co do artykułu, to ciekawy. Nie sądziłam że przeczytam całość.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #2 : 24-10-2014, 18:57 » |
|
Ja się pytam "jakie składniki odżywcze? Między innymi chodzi o krzem, którego jest w zbożach sporo, oraz witaminy z grupy B. Dlatego ktoś, kto odstawia gluten powinien żywić się zgodnie z ZZO i pić herbatkę z wrzosu.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Domi5
Offline
Płeć:
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414
|
|
« Odpowiedz #3 : 28-10-2014, 01:58 » |
|
Herbata z wrzosu zawiera dużo krzemu, ale też działa leczniczo według informacji znalezionych w Internecie. Czy bezpiecznie wprowadzić do codziennej diety? Są inne źródła krzemu? http://www.doz.pl/czytelnia/a1669-Kwiaty_jesieni_8211_wrzos"Wrzos jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarski jest ziele (Herba Calunae) i kwiaty (Flos Callunae).Surowiec zawiera 7% garbników, flawonoidy (kwercytynę i mirycetynę), glikozyd fenolowy arbutynę, hydrochinon, olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz sole mineralne z dużą zawartością krzemionki i potasu.Preparaty z kwiatu wrzosu hamują rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, dzięki zawartemu w nich hydrochinonowi, pobudzają wydzielanie soków trawiennych działają rozkurczowo i moczopędnie. Wykazują działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwreumatyczne i uspokajające.Garbniki zawarte w roślinie wykorzystywane są do leczenia chorób układu pokarmowego, a w szczególności biegunek i stanów zapalnych.Wrzosy mają działanie moczopędne, stosowane są między innymi do leczenia kamienicy. Stosuje się je przy schorzeniach dróg moczowych, chorobach nerek i przewodu pokarmowego oraz pomocniczo przy chorobach reumatycznych, chorobach wątroby i bezsenności.Oprócz tego, na uwagę zasługują kwasy organiczne, wspomagające sekrecję śliny i soku żołądkowego oraz kierujące apetytem. Substancje gorzkie jakie zawiera wrzos usprawniają wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Wpływają na procesy trawienne i regulują apetyt. Wrzos bywa też stosowany w chorobach układu ruchu, jak np. bóle stawowe, gościec oraz dolegliwościach skórnych – z uwagi na zawartość potasu i krzemu, które wspomagają regenerację ciała."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #4 : 28-10-2014, 06:17 » |
|
Przecież nie pisałam, żeby pić tę herbatkę na okrągło. Można ją stosować np. dwa razy w tygodniu, na zmianę z pokrzywą i skrzypem. Z pewnością nie zaszkodzi. Owoce również zawierają sporo krzemu. Należy je jeść dobrze umyte, ze skórkami, a nawet z ogryzkiem (nasze lokalne i dojrzałe jabłka i gruszki). Są jeszcze źródła innego typu. Np. krzem organiczny w płynie lub żelu, do podawania przez skórę lub do picia. Jednak jest on dość drogi, a ponadto jak zwykle ważne są synergie i "towarzystwo" w postaci innych związków w pożywieniu oprócz związku krzemu. http://dlazdrowia.abc24.pl/default.asp?kat=49243&pro=655415Pisaliśmy już na Forum o diatomicie, czyli ziemi okrzemkowej, która również jest również źródłem krzemu, ale ma dodatkowo właściwości ścierne i adsorbuje w jelicie różne substancje.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-10-2014, 06:48 wysłane przez Asia61 »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
VVV
|
|
« Odpowiedz #5 : 28-10-2014, 08:11 » |
|
Są inne źródła krzemu? Z niewymienionych, a wartych podkreślenia: kas za gryczana, buraki, szpinak.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-10-2014, 08:35 wysłane przez VVV »
|
Zapisane
|
|
|
|
Baird
Offline
Płeć:
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459
|
|
« Odpowiedz #6 : 28-10-2014, 08:21 » |
|
kasa gryczana, buraki, szpinak. Baco, za co siedzicie? -Za kasę. -Pancerną? -Nie, grycaną.
|
|
|
Zapisane
|
Prawda czyni wolnym
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #7 : 28-10-2014, 08:44 » |
|
Chodzi o to że ta osoba powiedziała, że ludzie zdrowi którzy z powodu mody czy zdrowia odstawią gluten źle się czują po tym. Być może jak nałogowi alkoholicy po odstawieniu alkoholu, coś w rodzaju nałogu. Dlatego ktoś, kto odstawia gluten powinien żywić się zgodnie z ZZO i pić herbatkę z wrzosu. Po odstawieniu glutenu herbatkę z wrzosu? Nie wpadłbym na to i chyba się nie skuszę. Owoce również zawierają sporo krzemu. Należy je jeść dobrze umyte, ze skórkami, a nawet z ogryzkiem (nasze lokalne i dojrzałe jabłka i gruszki). Owoców beż żadnej szkody, a być może z dużym pożytkiem dla zdrowia, można się pozbyć z codziennego menu. Wbrew popularnym opiniom dosyć trudno się trawią, a korzyści niewiele. Ja się pytam "jakie składniki odżywcze?" No właśnie, jakie. Co tam jest wartościowego w oczyszczonym, chemicznie spreparowanym pieczywie. Kampania za zdrowym glutenem wygląda na akcję piekarzy, którym na łeb spadają zyski.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #8 : 28-10-2014, 08:53 » |
|
Chodzi o to że ta osoba powiedziała, że ludzie zdrowi którzy z powodu mody czy zdrowia odstawią gluten źle się czują po tym. Nie dlatego że np (w dużym skrócie myślowym) organizm się przestawia, ale dlatego że organizmowi są zabrane pewne składniki odżywcze o które się domaga. Ja się pytam "jakie składniki odżywcze?" A może chodzi o złe samopoczucie z powodu oczyszczania, na jakie organizm takiej osoby wreszcie może sobie pozwolić?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Madd
|
|
« Odpowiedz #9 : 02-11-2014, 19:34 » |
|
No właśnie podejrzewam, że to chodzi o złe samopoczucie spowodowane oczyszczaniem. Kupiłam tą książkę i jestem w połowie. Czytając mam wrażenie jakbym czytała jakąś fantastykę, jakbyśmy żyli w jakimś pszenniczym matrixie. Czytając takie rzeczy nie łykam wszystkiego "rany, no na 100% tak na pewno jest" ale dopuszczam możliwość że to może się zgadzać. Niestety, jak mówię najbliższym żeby chociaż przetestowali przez 4tyg. odstawienie glutenu to spotykam się z taką agresją... no szok po prostu. Najlepsze jak powiedziałam: - "To co, lepiej źle się czuć i biegać do lekarza po kolejne leki, tracić pieniądze na nie i zdrowie?" A co usłyszałam? - "A ile będę żyć - 5 lat? 10? I mam odmówić sobie przyjemność ze zjedzenia bułeczki?" - brak słów. Jeśli faktycznie pszenica jest tak zmodyfikowana genetycznie jak to opisuje autor w tej książce to ja tam nie widzę żadnego krzemu ani nic innego odżywczego. Ale o jaką "tę" książkę Pani kupiła i jest w połowie jej czytania?
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-11-2014, 20:23 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Madd
|
|
« Odpowiedz #10 : 02-11-2014, 22:28 » |
|
No to przepraszam, ale byłam pewna że w tym wątku był link do wywiadu z autorem książki "Dieta bez pszenicy" Davisa i o nią mi chodziło.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|