Poniżej zamieszczam fragment
atrykułu, gdzie są opisane najbardziej popularne kategorie masła - ekstra oraz śmietankowego:
Masło ekstra powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej. Masło to z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany zawiera maksymalnie 0,6% laktozy i uważane jest za zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Masło to pakowane jest w metalizowany pergamin. Masło śmietankowe powstaje z nieukwaszonej śmietanki i zawiera około 2-3% laktozy i pakowane jest najczęściej - z małymi wyjątkami - w nadrukowany pergamin.
Podstawowa informacja dla wszystkich jest taka, że masło wytwarzane jest z mleka lub niektórych produktów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu. Według wytycznych UE w tej kategorii można wyróżnić produkty takie jak: masło, masło o zawartości 3 tłuszczu, masło półtłuste oraz tłuszcz mleczny do smarowania.
Według przyjętej nomenklatury: Masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Do produkcji takiego produktu dopuszcza się stosowanie innych niezbędnych substancji, jednak nie mogą być one stosowane w celu zastąpienia składników mleka.
Masło o zawartości 3/4 tłuszczu to produkt o zmniejszonej ilości tłuszczu, zawierający nie mniej niż 60% i nie więcej niż 62% tłuszczu mlecznego. Masło półtłuste (produkt niskotłuszczowy) - to produkt zawierający nie mniej niż 39% i nie więcej niż 41% tłuszczu mlecznego. W tej kategorii można wskazać także tłuszcz mleczny do smarowania X% zawierający następujące ilości tłuszczu mlecznego: poniżej 39%, powyżej 41%, ale poniżej 60% oraz powyżej 62%, ale poniżej 80% tłuszczu mlecznego. /wg dodatku do Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007/. Pytanie, czy przeciętny klient jest w stanie to zapamiętać, pozostawmy do decyzji ustawodawcy.