Niemedyczne forum zdrowia
08-05-2024, 14:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mit zdrowego razowca  (Przeczytany 26751 razy)
Franka
« Odpowiedz #20 : 24-01-2009, 22:04 »

Cytat
Rzecz w tym, że błonnik jako błonnik jest dla organizmu bezużyteczny, jeśli nie zawiera wszystkich substancji odżywczych znajdujących się w żywych roślinach

A czy nie jest tak, że bakterie probiotyczne dzięki temu błonnikowi produkują witaminy?

Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #21 : 24-01-2009, 23:13 »

Znowu pudło. Ten z otrębów jest wywietrzały, więc w pieczywie razowym mamy 3 składniki: błonnik, skrobię i gluten. Owe składniki nie dość, że nie dostarczają organizmowi nic poza kaloriami, na dodatek sklejają się w kluchy, docierają do jelita grubego, gdzie zawarta w kluchach skrobia stanowi pożywkę dla drożdżaków, które z kolei na drodze fermentacji przerabiają ją na alkohol, jak to ma miejsce w produkcji wódki czy piwa ze zboża.

Błonnik zawarty w warzywach ma to do siebie, że trzeba go zjeść z warzywami. Tak jest najlepiej.

___________________________________________________________________________________________

Cytat
A czy nie jest tak, że bakterie probiotyczne dzięki temu błonnikowi produkują witaminy?
Nie probiotyczne, lecz acidofilne. To po pierwsze. To nie jest forum medyczne, więc trzymajmy się prawdy. Oczywiście, że bakterie acidofilne produkują z błonnika witaminy, ale jaki z tego wniosek? Że organizmowi niczego innego nie potrzeba, tylko witaminy? Jak najwięcej witamin? Po co mu to?

Może spróbuję sprawę tę wyjaśnić jeszcze jaśniej. Otóż każdy posiłek powinien zawierać pewną porcję błonnika. A więc, jeśli zjemy kromkę chleba z na przykład mięsem, to powinniśmy wraz nią zjeść odpowiednia porcję błonnika, między innymi na potrzeby hodowli bakterii acidofilnych, dla których jest wszystko jedno, czy to będzie błonnik z otrębów, czy z warzyw. Ale czy dla organizmu będzie to samo zjeść ową kromkę z dodatkiem zwietrzałych otrębów, czy z dodatkiem świeżych warzyw?

Oczywiście czymś zupełnie innym będzie zjedzenie chleba upieczonego z świeżej mąki razowej, tj. kilka dni, góra dwa trzy tygodnie po zmieleniu. W błonniku takiej mąki zachowa się nieco ważnych substancji - witamin i minerałów, chociaż ich biodostępność gwałtownie spada każdego dnia. W tej sytuacji zapewne opłaci się narazić organizm na ryzyko skluszenia i zasilenia drożdżaków, choć to ryzyko najbardziej opłacalne będzie przy mące jednodniowej.
« Ostatnia zmiana: 25-01-2009, 12:11 wysłane przez Mistrz » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
MohSETH
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 21-10-2008
Skąd: Legnica
Wiadomości: 215

« Odpowiedz #22 : 25-01-2009, 16:56 »

Czyli reasumując... Mogę jeść wyroby z białej mąki (Jeśli mój organizm ją toleruje), ale dobrze by było gdybym dostarczał organizmowi niezbędny błonnik z zewnątrz. Np. Poprzez picie koktajli owocowych z błonnikiem?

Pozdrawiam
Zapisane
Olimpia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: MO od 2008 do 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 391

« Odpowiedz #23 : 25-01-2009, 17:05 »

... i przeleżałe mąki razowe i białe oczyszczone nic dobrego nie dają organizmowi. W dużych ilościach rozwiną drożdzaki, dlatego nie objadać się tym chlebem.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #24 : 25-01-2009, 17:06 »

Reasumując, do dbamy o to, bo codziennie dostarczać organizmowi wartościowy błonnik w postaci surówek oraz koktajlów z błonnikiem. W tej sytuacji nie ma znaczenia, czy jemy z błonnikiem cz bez produkty mączne - pieczywo, makaron, kluski, pierogi, ryż, a nawet wydaje się, że bez błonnika (z oczyszczonej mąki) te produkty są nieco zdrowsze, ponieważ nie zbijają się w kluchy, i nie dostarczają drożdżakom pożywki.

Cytat
W dużych ilościach rozwiną drożdzaki, dlatego nie objadać się tym chlebem.
Dokładnie tak: nie objadać się chlebem ani innymi produktami mącznymi czy ziemniakami. Niech one stanowią symboliczną część pożywienia, a nie, jak to u nas jest w zwyczaju, główny jego składnik jako wypełniacz niedostatku mięsa, bo te czasy już minęły, a w obecnych po prostu jest taniej (i zdrowiej) jeść mięso zrównoważone surówkami, bo tego się po prostu zjada mniej.
« Ostatnia zmiana: 25-01-2009, 17:12 wysłane przez Mistrz » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #25 : 25-01-2009, 20:24 »

Oczywiście jeśli się toleruje gluten, bo jeśli nie, to bułeczki bye, bye..
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
perpetua
« Odpowiedz #26 : 27-01-2009, 22:42 »

Błonnik jest tylko balastem, jego podstawowym składnikiem jest celuloza. Jedyną istotną różnicą jest jego źródło, ponieważ takie produkty jak otręby i warzywa są nie do porównania jeśli chodzi o witaminy czy mikro i makroelementy.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #27 : 27-01-2009, 22:53 »

Błonnik jest rodzajem balastu - wypełniaczem pozwalającym transportować treść pokarmową przez meandry przewodu pokarmowego, ale nie tylko, gdyż jest także niezbędny jako odpowiednie podłoże w hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym. Jest więc nam niezbędny, ale nie jako pusta celuloza, bo takim błonnikiem mogą być równie dobrze trociny, lecz błonnik żywy, zawarty w świeżych warzywach.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374

« Odpowiedz #28 : 28-01-2009, 09:57 »

Mistrzu, a jak jest z błonnikiem w gotowanych warzywach np. selerach, one są czasami całkiem włókniste. Czy taki "gotowany" błonnik spełnia swoje zadania?  blink
Zapisane

pozdrawiam Ania
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #29 : 28-01-2009, 11:19 »

Błonnik z wygotowanych warzyw to taka sama celuloza, jak ta w ugotowanych lub upieczonych otrębach.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374

« Odpowiedz #30 : 28-01-2009, 11:45 »

To jeszcze zapytam o produkty kwaszone np.kapusta i ogórki.
Zapisane

pozdrawiam Ania
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #31 : 28-01-2009, 11:46 »

Kiszone ogórki i kapusta zawierają pełnowartościowy błonnik.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #32 : 28-01-2009, 13:24 »

W takim razie mrozonki nie zawierają błonnika wartościowego tylko śmieciowy?
A co z warzywami "na patelnię", też mrożonymi, które się smaży krótko na patelni, ale nie gotuje?
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #33 : 28-01-2009, 13:33 »

Należy przyjąć, że mrożonki zawierają jakieś 50% witamin i substancji mineralnych. Dużo to, czy mało? Dla chorych, którym potrzebne są zwiększone ilości witamin i minerałów to trochę za mało, ale po uzupełnieniu tych niedoborów koktajlem z błonnikiem powinno być w sam raz.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kld
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 36
MO: 1.12.2007
Wiadomości: 187

« Odpowiedz #34 : 08-02-2009, 02:26 »

A czy orkisz również podlega temu o czym Mistrz piszę. Czyli mąka orkiszowa na chleb powinna być zmielona w niedużym odstępie czasowym przed upieczeniem by chleb posiadał odpowiednie substancje- witaminy i minerały i błonnik? A jeśli tak się nie dzieje, to czy wówczas błonnik zawarty w takim chlebie jest bezużyteczny i wówczas lepiej jeść białe pieczywo bo przynajmniej nie zbije się w kulkę?

I przy okazji pytanie. Jedząc mięso by zostało dobrze stawione trzeba zjeść wagowo tyle samo warzyw. Mistrz piszę głównie o surówkach, a czy podobnie jest z gotowanymi warzywami, czy zawierają one tyle samo błonnika co surowe, czyli czy podlegają tym samym regułom, że np. 100 gram mięsa zostanie dobrze strawione jeśli zjemy do tego 100 gram gotowanych warzyw.
« Ostatnia zmiana: 08-02-2009, 02:28 wysłane przez kld » Zapisane
Kld
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 36
MO: 1.12.2007
Wiadomości: 187

« Odpowiedz #35 : 09-02-2009, 21:31 »

Wybaczcie za post pod postem, ale bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi na te pytania. Mam problemy trawienne i nie mogę sobie pozwolić na surowe warzywa. Czyli na dostarczenie żywego, świeżego błonnika. Jadam gotowane warzywa, stąd moje pytanie czy błonnik w nich zawarty spełnia tak dobrze swoją rolę jak w surowych- jest równie żywy? 

Wyżej Mistrz pisze
Cytat
Błonnik z wygotowanych warzyw to taka sama celuloza, jak ta w ugotowanych lub upieczonych otrębach.
Ale użyte jest słowo "Wygotowane: to ja to rozumiem tak, ze Mistrzowi chodziło o zbyt długie gotowanie, że z warzyw zostają same trociny- to że wówczas nic z tego nie zostanie. Chyba, że się mylę?

Czyli moje pytanie jest krótkie czy jeśli do mięsa zjadam wagowo tyle samo gotowanych warzyw to czy organizm ma dostarczoną wystarczająca ilość żywego dobrego błonnika by to mięso zostało dobrze strawione?

Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #36 : 09-02-2009, 21:41 »

Spróbuj wprowadzać do diety warzywa w sposób opisany przez Mistrza na forum profilaktycznym, w diecie przeciwgrzybiczej http://bioslone.pl/forum/index.php?topic=211.0

Cytat
Osoby mające problemy z wdrożeniem do diety surowych warzyw mogą skorzystać z niniejszego klucza umożliwiającego płynne przejście z warzyw gotowanych, poprzez blanszowane*, do surowych:

1. tydzień** – 100% gotowane,
2. tydzień – 25% gotowane i 75% blanszowane,
3. tydzień – 50% gotowane i 50% blanszowane,
4. tydzień – 75% gotowane i 25% blanszowane,
5. tydzień – 100% blanszowane,
6. tydzień – 75% blanszowane i 25% surowe,
7. tydzień – 50% blanszowane i 50% surowe,
8. tydzień – 25% blanszowane i 75% surowe,
9. tydzień – 100% surowe.

* Blanszowane to inaczej zaparzone. Sposób na blanszowanie cebuli polega na pokrojeniu jej w plasterki, umieszczeniu w durszlaku i zalaniu najpierw wrzątkiem, a zaraz potem zimną wodą.
** Tydzień jest tutaj okresem orientacyjnym i nie należy się nim kierować bezkrytycznie, lecz w połączeniu z formułą 4eS Witolda Jarmołowicza, tj. smak, samopoczucie, swoja waga, samoedukacja.
Zapisane

Kld
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 36
MO: 1.12.2007
Wiadomości: 187

« Odpowiedz #37 : 10-02-2009, 01:22 »

Tak też czynię. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy jedząc mięso z gotowanymi warzywami dostarczam organizmowi wystarczająco odpowiednio żywego błonnika, by białko zostało strawione? Czy gotowane warzywa spełniają taką samą rolę jak surowe?

Drugie moje pytanie do Mistrza jest takie, czy jeśli zjemy białe pieczywo i po jedzeniu powiedzmy w ciągu 15 minut wypijemy koktajl z błonnikiem to czy to wystarczy by to białe pieczywo zostało odpowiednio strawione?
« Ostatnia zmiana: 10-02-2009, 01:25 wysłane przez kld » Zapisane
Marlenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 57
MO: 12-08-2007
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 335

« Odpowiedz #38 : 10-02-2009, 08:12 »

Co do pierwszego pytania: białko i gotowane warzywa, to nie jest dobre zestawienie. Ale jest to pewien etap (mniejsze zło), byś mógł za kilka tygodni zjeść warzywa surowe.
Ja, jezeli stosuję do bialka warzywa gotowane (mój mąż mówi "ziemniaki inaczej"), to zawsze na stole pojawiają się oprócz tego surowe warzywa w dużej ilości.
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!