Niemedyczne forum zdrowia
08-05-2024, 06:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wybrane przepisy z kuchni mojej babki  (Przeczytany 24382 razy)
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #20 : 02-08-2009, 11:33 »

    Rosół z kury (proszę nie zapomnieć o dodaniu trochę kury, najlepiej oryginalnej...)

    Wiejską kurę, wypatroszoną i oskubaną uprzednio pozostawić do skruszenia na 2-3 dni, w chłodnym
    miejscu.

    Po skruszeniu, pomoczyć ją w wodzie przez kilka godzin.

    Pokroić na porcje i zalać trzema litrami zimnej wody, w ten sposób, aby powierzchnia wody pokryła
    mięso.

    Zagotować na małym ogniu.

    Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego wrzucić do gotującej się kury.

    Na około 30-40 minut, przed zakończeniem gotowania, dodać porcję włoszczyzny. Można też dodać
    kilka suszonych grzybków, całą główkę czosnku, przypieczoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem.

    Po zagotowaniu, mięso wyjąć i przecedzić rosół.

    Odlać do innego mniejszego garnka wymaganą ilość porcji (po około 200 ml/osobę) i zagotować przez
    około minutę, tak aby z kilku jajek otrzymać kluski lane (np. jedno jajko/osobę).

    Odpowiednią ilość porcji kury włożyć do talerza i zalać gorącym rosołem z lanymi kluskami oraz   
    posypać natką  pietruszki. Można też dodać trochę ugotowanej marchewki, pietruszki, selera - 
    z ugotowanej w rosole włoszczyzny.
« Ostatnia zmiana: 30-11-2011, 19:35 wysłane przez Zibi » Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #21 : 04-08-2009, 16:54 »

    Bigos a` la leczo

    Składniki dla 8 osób:
    300 g pieczarek;
    300 g cebuli;
    300 g ogórków kiszonych;
    300 g marchwi;
    250 g papryki czerwonej;
    150 g boczku;
    400 g kiełbasy "swojskiej";
    200 g przecieru pomidorowego (wykonanego ze  świeżych pomidorów, jeśli to będzie koncentrat -
            użyć 2 łyżki);
    30 g smalcu;
    30 g masła;
    sól, pieprz, majeranek.

    Pieczarki pokroić w słupki; cebulę, kiełbasę, boczek w kostkę. Boczek przysmażyć na patelni, na
    niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę składników i smażyć.
    
    Ogórki, paprykę, marchew - pokroić też w kostkę i usmażyć na maśle sklarowanym, na osobnej 
    patelni.

    Gdy wszystko się podsmaży - przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić
    około 30-40 minut.

    Doprawić do smaku.

« Ostatnia zmiana: 30-11-2011, 18:46 wysłane przez Zibi » Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #22 : 06-08-2009, 17:37 »

    Bigos domowy

    Skład:
   
    800 g świeżej kapusty; 650 g kiszonej kapusty; 250 g wołowiny; 100 g wędzonego boczku; 500 g
    kiełbasy; 150 g cebuli; 30 g łoju wołowego; 30 g suszonych grzybków; 60 g suszonych śliwek; 100 g jabłk;
    200 ml czerwonego wytrawnego wina; sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.

    Suszone grzyby i śliwki namoczyć w osobnych pojemnikach na noc.

    Poszatkować świeżą kapustę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla i gotować razem z drobno pokrojoną,
    cebulą oraz pokrojoną w kawałki wołowiną. W czasie duszenia dodać przyprawy, pokrojone grzybki i
    śliwki.
 
     Osobno ugotować posiekaną kapustę z dodatkiem łoju. W czasie gotowania dodać pokrojony w kostkę
     boczek.

    Ugotowane kapusty połączyć, dodać starte na grubej tarce jabłko, dokładnie wymieszać, gotować 
    jeszcze kilkanaście minut.

    Kiełbasę pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni. Dodać do bigosu. Następnie wlać wino i dusić jeszcze
    przez kilka minut.
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!