Fundacja Biosłone
Portal wiedzy o zdrowiu
Książki
Sklep
Niemedyczne forum zdrowia
08-05-2024, 06:48
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Wesprzyj Fundację Biosłone -->
kliknij
Strona główna
Pomoc
Regulamin
Szukaj
Zaloguj się
Rejestracja
Niemedyczne forum zdrowia
>
BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY
>
Dział kulinarny
>
Wybrane przepisy z kuchni mojej babki
Strony:
1
[
2
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Wybrane przepisy z kuchni mojej babki (Przeczytany 24382 razy)
Zbigniew Osiewała (Zibi)
Odp: Wybrane przepisy z kuchni mojej babki
«
Odpowiedz #20 :
02-08-2009, 11:33 »
Rosół z kury (proszę nie zapomnieć o dodaniu trochę kury, najlepiej oryginalnej...)
Wiejską kurę, wypatroszoną i oskubaną uprzednio pozostawić do skruszenia na 2-3 dni, w chłodnym
miejscu.
Po skruszeniu, pomoczyć ją w wodzie przez kilka godzin.
Pokroić na porcje i zalać trzema litrami zimnej wody, w ten sposób, aby powierzchnia wody pokryła
mięso.
Zagotować na małym ogniu.
Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego wrzucić do gotującej się kury.
Na około 30-40 minut, przed zakończeniem gotowania, dodać porcję włoszczyzny. Można też dodać
kilka suszonych grzybków, całą główkę czosnku, przypieczoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Po zagotowaniu, mięso wyjąć i przecedzić rosół.
Odlać do innego mniejszego garnka wymaganą ilość porcji (po około 200 ml/osobę) i zagotować przez
około minutę, tak aby z kilku jajek otrzymać kluski lane (np. jedno jajko/osobę).
Odpowiednią ilość porcji kury włożyć do talerza i zalać gorącym rosołem z lanymi kluskami oraz
posypać natką pietruszki. Można też dodać trochę ugotowanej marchewki, pietruszki, selera -
z ugotowanej w rosole włoszczyzny.
«
Ostatnia zmiana: 30-11-2011, 19:35 wysłane przez Zibi
»
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
Odp: Wybrane przepisy z kuchni mojej babki
«
Odpowiedz #21 :
04-08-2009, 16:54 »
Bigos a` la leczo
Składniki dla 8 osób:
300 g pieczarek;
300 g cebuli;
300 g ogórków kiszonych;
300 g marchwi;
250 g papryki czerwonej;
150 g boczku;
400 g kiełbasy "swojskiej";
200 g przecieru pomidorowego (wykonanego ze świeżych pomidorów, jeśli to będzie koncentrat -
użyć 2 łyżki);
30 g smalcu;
30 g masła;
sól, pieprz, majeranek.
Pieczarki pokroić w słupki; cebulę, kiełbasę, boczek w kostkę. Boczek przysmażyć na patelni, na
niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę składników i smażyć.
Ogórki, paprykę, marchew - pokroić też w kostkę i usmażyć na maśle sklarowanym, na osobnej
patelni.
Gdy wszystko się podsmaży - przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić
około 30-40 minut.
Doprawić do smaku.
«
Ostatnia zmiana: 30-11-2011, 18:46 wysłane przez Zibi
»
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
Odp: Wybrane przepisy z kuchni mojej babki
«
Odpowiedz #22 :
06-08-2009, 17:37 »
Bigos domowy
Skład:
800 g świeżej kapusty; 650 g kiszonej kapusty; 250 g wołowiny; 100 g wędzonego boczku; 500 g
kiełbasy; 150 g cebuli; 30 g łoju wołowego; 30 g suszonych grzybków; 60 g suszonych śliwek; 100 g jabłk;
200 ml czerwonego wytrawnego wina; sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek.
Suszone grzyby i śliwki namoczyć w osobnych pojemnikach na noc.
Poszatkować świeżą kapustę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla i gotować razem z drobno pokrojoną,
cebulą oraz pokrojoną w kawałki wołowiną. W czasie duszenia dodać przyprawy, pokrojone grzybki i
śliwki.
Osobno ugotować posiekaną kapustę z dodatkiem łoju. W czasie gotowania dodać pokrojony w kostkę
boczek.
Ugotowane kapusty połączyć, dodać starte na grubej tarce jabłko, dokładnie wymieszać, gotować
jeszcze kilkanaście minut.
Kiełbasę pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni. Dodać do bigosu. Następnie wlać wino i dusić jeszcze
przez kilka minut.
Zapisane
Strony:
1
[
2
]
Do góry
Drukuj
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH
-----------------------------
=> E-booki: „Zdrowie na własne życzenie” tomy 1-4 + Health at Your Request volume 1
=> Mapa Forum Biosłone - dla początkujących i nie tylko
=> Lektura podstawowa
=> Często zadawane pytania
=> Dlaczego warto pisać poprawnie
=> Wątki dla początkujących
-----------------------------
BLOK OGÓLNY
-----------------------------
=> Informacje organizacyjne
=> Nasze gabinety
=> Fundacja Biosłone
=> Forum ogólne
=> Dyskusje o artykułach z Portalu wiedzy o zdrowiu
=> Korzyści stosowania metod prozdrowotnych
=> Zasady zdrowego stylu życia
=> Dział zdrowego rozsądku
=> Ciekawostki z mediów - linkownia
=> The cleansing mixture
-----------------------------
BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY
-----------------------------
=> Dział kulinarny
=> Diety i kuracje wg Biosłone
=> Inne diety i kuracje
=> Efekt odchudzający diety prozdrowotnej
=> Ocet jabłkowy
=> Dział kosmetyczny
=> Ogródek warzywny
=> Wykaz zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych
=> Adresy polecanych sklepów z artykułami żywnościowymi
-----------------------------
RODZICE, DZIECI, RODZINA
-----------------------------
=> Planowanie ciąży
=> Ciąża
=> Poród
=> Poród domowy
=> Połóg
=> Opieka nad wcześniakiem
=> Karmienie naturalne
=> Noworodek, niemowlę - zdrowie, pielęgnacja
=> Okres poniemowlęcy
=> Przedszkolaki
=> Dziecko w wieku szkolnym
=> Młodzież - problemy okresu dojrzewania
=> Prozdrowotna rola chorób wieku dziecięcego
=> Objawy oczyszczania organizmu dziecka z toksyn
=> Pielęgnacja skóry
=> MO - zastosowanie u dzieci
=> KB - jak i kiedy wprowadzać
=> DP - mali smakosze
=> Szczepienia
=> Oświadczenie świadomej odmowy szczepienia ochronnego
-----------------------------
BLOK PORAD, POMOCY I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ
-----------------------------
=> Wziąłem zdrowie w swoje ręce
=> Zdrowie psychiczne na własne życzenie
=> W drodze do zdrowia - pytania, wątpliwości
=> Borelioza i inne choroby odkleszczowe
=> Przypadki zdrowotne forumowiczów
=> Alergie
=> Analizy prozdrowotnych procesów chorobowych
=> Zwierzęta domowe
-----------------------------
BLOK INFORMACYJNY
-----------------------------
=> Radiobiosłone
=> Artykuły, wywiady, nagrania
=> Hurtownie, księgarnie i sklepy sprzedające książki Wydawnictwa Biosłone
=> Sprawy techniczne forum, portalu, sklepu i książek
=> Zloty i spotkania czytelników Wydawnictwa Biosłone
-----------------------------
TEMATY NIEZWIĄZANE Z NURTEM BIOSŁONE
-----------------------------
=> Modne zdrowotne głupawki
=> Dział pacjentów
=> Przypadki szczególne
=> Hyde Park
-----------------------------
BLOK REDAKCYJNY
-----------------------------
===> NIA - kontrolowana rana wg dra Ashkara
===> Podwójna moralność
Ładowanie...