Ailon85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12
|
|
« Odpowiedz #80 : 19-11-2012, 00:14 » |
|
Mam pytanko. Czy w DP można jeść chlebek bezglutenowy własnego wypieku?
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-11-2012, 00:24 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #81 : 19-11-2012, 11:27 » |
|
Mam pytanko. Czy w DP można jeść chlebek bezglutenowy własnego wypieku? Jeżeli zrobisz go z produktów dozwolonych w tym etapie DP - w co wątpię - to tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #82 : 20-11-2012, 14:39 » |
|
Ailon, spróbuj upichcić sobie chlebek z kaszy gryczanej .
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 19:31 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ailon85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12
|
|
« Odpowiedz #83 : 20-11-2012, 16:33 » |
|
Jagutka, możesz mi napisać, jak robisz ten chlebek? Bo ja robię z mąki jaglanej, gryczanej i ryżowej, no ale to chyba kiepski pomysł? Zwłaszcza dla I etapu. Dziękuję.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 19:31 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #84 : 20-11-2012, 17:07 » |
|
Jagutka możesz mi napisać jak robisz ten chlebek? bo ja robię z mąki jaglanej,gryczanej i ryżowej,no ale to chyba kiepski pomysł? zwłaszcza dla I etapu.Dziękuję.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=21543.20Ten chlebek wg Gibbona już się sprawdził.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #85 : 20-11-2012, 19:23 » |
|
Asia mnie uprzedziła . Ailon, jak upieczesz już chlebek, to podziel się wrażeniami. Ja jeszcze go nie piekłam, ciągle brakuje mi czasu. Szkoda, bo mam wielką na niego ochotę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 19:32 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Helusia
Offline
Płeć:
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749
|
|
« Odpowiedz #86 : 20-11-2012, 19:48 » |
|
Robicie go na zakwasie czy drożdżach?
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
|
|
|
Ailon85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12
|
|
« Odpowiedz #87 : 20-11-2012, 20:54 » |
|
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. A swoją drogą, to jak przeżyć I etap DP? Na samą myśl jestem głodna . Jutro robię chlebek.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 20:57 wysłane przez Ailon85 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #88 : 20-11-2012, 20:55 » |
|
Robicie go na zakwasie czy drożdżach? Na drożdżach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
Offline
Płeć:
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262
|
|
« Odpowiedz #89 : 20-11-2012, 21:31 » |
|
Na zakwasie naturalnym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ailon85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12
|
|
« Odpowiedz #90 : 20-11-2012, 21:51 » |
|
Może zadam dziwne pytanie, ale jak już zrobię ten zakwas, to co dalej z nim, bo do upieczenia chleba to jeszcze długa droga. Interesuje mnie jakie są potrzebne jeszcze składniki, w jakich proporcjach i ile musi się piec.
Po przecinku i kropce stawia się spację. //S.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 22:04 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
Offline
Płeć:
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262
|
|
« Odpowiedz #91 : 20-11-2012, 21:57 » |
|
Zakwas do chleba otrzymuje się z ilości ciasta aktualnie przygotowywanej. Ja mam zakwas kilkuletni. Przygotowując ciasto na chleb po prostu odkładam część ciasta do słoiczka i to jest ten zakwas. Mam kilku znajomych, którym podałam mój przepis na chleb i oni go wypiekają. Jedna z tych osób już robi to na poważnie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 22:04 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ailon85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12
|
|
« Odpowiedz #92 : 20-11-2012, 22:59 » |
|
Jest mi głupio, że przez mój pośpiech i nieuwagę dołożyłam Wam dodatkowej pracy. Przepraszam. Najważniejsze, że nie będziesz już powielać tych błędów w przyszłości . Każdemu się może zdarzyć. Grunt, żeby nie być piśmienniczym ignorantem... //S.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 23:21 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #93 : 28-01-2013, 21:48 » |
|
http://blogrysunkowy.nowyekran.pl/post/86961,slodki-zdrajca"No ale co jeść w takim razie?" "Kopiaste góry ryżu, klusek lub ziemniaków na talerzu powinny zostać zastąpione takimi kopami warzyw czy surówek, do tego porządna porcja mięsa i duża ilość zbawiennego tłuszczu. Najlepiej pochodzenia zwierzęcego czyli masło i smalec. Tłuszcz powoduje, że nie zatykamy się zbyt suchym jedzeniem ale ma też wielorakie, zbawienne działanie na organizm jako świetne, wydajne paliwo, składnik wielu ważnych reakcji w organizmie i nośnik witamin. Jako paliwo lepsze od węglowodanów sprawia, że człowiek zaspakaja głód dużo mniejszą ilością pokarmu w którym jest duża zawartość tłuszczu wobec tej, w której tego tłuszczu nie ma lub jest znikoma ilość. Czyli można jeść o wiele mniej objętościowo i odżywiać lepiej organizm. Oprócz mięsa jako treści naszego jedzenia i źródła białka można jeść ryby (też mięso zresztą), podroby, jaja w dużych ilościach i na różne sposoby. Chemiczne, „sklepowe” wędliny lepiej odpuścić, ale mając dostęp do pewnych, tradycyjnie przyrządzanych oczywiście można jeść. Warte polecenia są wszelkie orzechy i nasiona typu słonecznik (byle nie GMO), a owoce w ilościach umiarkowanych. Z nabiału najlepsza jest pełnotłusta śmietana, tłusty ser ale z prawdziwego, krowiego mleka. Z takiego mleka naturalny kefir lub jogurt. Dość szybko słodkiego nie będzie brakowało a nowe jedzenie zasmakuje w zupełnie nowy, naturalny sposób".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #94 : 29-01-2013, 10:30 » |
|
"Na obiad ziemniaki lub ryż albo kluski, kasza a może pizza? Nie słodkie w smaku ale to też skrobia - czyli węglowodany, czyli? … cukier, cukier, cukier, cukier, cukier, cukier, cukier…"Kozaczku bardzo dziękuję Ci za ten link Mimo, że osobiście nie zajadam się batonikami i nie popijam ich coca colą, tą muszę przyznać, że nie do końca zdawałam sobie sprawę, jak bardzo ten cholerny cukier wtargnął w nasze życie, w menu! Czytając artykuł można się przerazić w jakich czasach żyjemy. "W ustach słodko, receptory przyjemności aktywne, w organizmie zamieszanie i spustoszenie. Nawarstwiane kończą się różnymi choróbskami. Nie da się inaczej? Nie da! To jest nałóg, obyczaj, tradycja, odruch. Ciężko się wyłamać z zaklętego kręgu, ciężko przełamać swoje przyzwyczajenia i zmienić odruchy. Zwłaszcza, że w zaklętym kręgu są niemal wszyscy."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lagopio
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 2013-01-22
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 16
|
|
« Odpowiedz #95 : 29-01-2013, 12:16 » |
|
Ja ostatnio w ogóle nie mam ochoty nic jeść. A już najmniej mam ochotę na mięsa i tłuszcze. Czy to normalne? I co robić w takich sytuacjach? Zmuszać się do jedzenia, czy poczekać, aż ochota sama przyjdzie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #96 : 29-01-2013, 14:30 » |
|
Ja ostatnio w ogóle nie mam ochoty nic jeść. A już najmniej mam ochotę na mięsa i tłuszcze. Czy to normalne? I co robić w takich sytuacjach? Zmuszać się do jedzenia, czy poczekać, aż ochota sama przyjdzie?
Lagopio, a czy odpowiednio równoważysz mięso surówkami? To podstawa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pola53
Offline
Płeć:
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172
|
|
« Odpowiedz #97 : 29-01-2013, 14:46 » |
|
Zakwas do chleba otrzymuje się z ilości ciasta aktualnie przygotowywanej. Ja mam zakwas kilkuletni. Przygotowując ciasto na chleb po prostu odkładam część ciasta do słoiczka i to jest ten zakwas. Mam kilku znajomych, którym podałam mój przepis na chleb i oni go wypiekają. Jedna z tych osób już robi to na poważnie.
Ja pamiętam, że moja babcia tak robiła wiele lat temu. Mieszkałam wtedy w górach. A działało to w ten sposób, że była taka wielka drewniana 'niecka', która krążyła po wiosce z zakwasem. Gospodyni, która robiła chleb, miała obowiazek pozostawić trochę ciasta (była to wielkość dwóch pięści), nakrywając je ściereczką i przekazując dalej.
|
|
|
Zapisane
|
kocham dzieci i zwierzęta Staram się pomagać jednym i drugim
|
|
|
Lusiak75
Offline
Płeć:
MO: 18.11.12
Skąd: Niemcy
Wiadomości: 52
|
|
« Odpowiedz #98 : 08-02-2013, 09:44 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #99 : 08-02-2013, 10:25 » |
|
cytat: "Definicja tej przypadłości to bardziej opis niż diagnoza - cierpi na nią osobą, która nie ma celiakii, ale jej stan zdrowia poprawia się gdy jest na diecie bezglutenowej, a pogarsza, gdy ponownie zaczyna spożywać gluten. Może być to nawet więcej niż jedna choroba. - W tym momencie nic więcej nie możemy na ten temat powiedzieć - przyznaje dr Stefano Guandalini, dyrektor medyczny Centrum Celiakii Uniwersytetu w Chicago." Hehe to zapraszamy dr Guanalini do dr Słoneckiego, może coś się wtedy wyjaśni w tej kwestii.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
|