Co mówi na temat trawienia Ganong W.F., Fizjologia, Warszawa, wyd. PZWL, 2009
Trawienie jest to proces zachodzący w układzie pokarmowym, którego rolą jest stopniowy rozkład złożonych związków chemicznych, takich jak białka, tłuszcze czy węglowodany do związków prostych, a następnie ich wchłonięcie wraz z witaminami, solami mineralnymi i wodą. ... Proces trawienia u człowieka rozpoczyna się już w jamie ustnej i kończy w ostatnim odcinku jelita grubego, a czas jego trwania zależy od takich czynników, jak wiek, aktywność fizyczna czy rodzaj spożywanych przez nas posiłków. ...Poza samym rozkładem substancji odżywczych niezwykle istotny jest ostatni etap trawienia, czyli wchłanianie, które zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim i jelicie grubym.
Główne węglowodany spożywane przez człowieka to wielocukry (np. skrobia), dwucukry (np. laktoza) i cukry proste. Cukry proste nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, a jedynie transportowane są do jelita cienkiego, w którym są wchłaniane. Skrobia z kolei podlega długiemu procesowi enzymatycznego rozkładu, który rozpoczyna się w jamie ustnej, przy udziale amylazy ślinowej. Dalsze jej trawienie ma miejsce w jelicie cienkim, pod wpływem amylazy trzustkowej. Produkty tego procesu, czyli oligocukry, transportowane są do kosmków jelitowych, gdzie przy udziale enzymów oligosacharydaz trawione są do cukrów prostych.
Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku człowieka, gdzie pepsyna doprowadza do rozerwania wiązań peptydowych. Enzym ten wydzielany jest z komórek ścian żołądka jako nieaktywna forma (pepsynogen), która ulega aktywacji dzięki odpowiednio niskiemu pH żołądka.
Polipeptydy, powstałe w żołądku pod wpływem pepsyny, transportowane są do dwunastnicy, gdzie proces ich trawienia ulega zahamowaniu. Dopiero w jelicie cienkim ulegają one dalszemu rozpadowi przy udziale enzymów trzustkowych – trypsyny, chemotrypsyny i elastazy. To między innymi przy ich udziale białka ulegają ostatecznemu rozkładowi do aminokwasów.
A co mówi Wiki:
Jelito czcze (łac. intestinum jejunum) – jedna z trzech części jelita cienkiego, leżąca pomiędzy dwunastnicą a jelitem krętym. W nim odbywa się wchłanianie pokarmu. U ludzi dorosłych osiąga długość od 2–3 m.
W błonie śluzowej jelita cienkiego występują liczne gruczoły, wydzielające sok jelitowy lub zasadowy śluz (około 2 litrów na dobę) – wartość pH utrzymuje się na poziomie 7-8, czyli jest neutralna lub lekko zasadowa. Błona śluzowa ma również mnóstwo malutkich, unerwionych wypustek, do których dochodzą bardzo cienkie naczynia krwionośne i limfatyczne. Każda wypustka, kosmek ma na sobie tzw. krypty, czyli lekkie wgłębienia na powierzchni, zaś komórki wyściełające wnętrze jelita posiadają mikrokosmki. Wchłania mleczko pokarmowe i za pomocą krwi odbiera pożywienie. Tutaj odbywa się zasadnicza część trawienia.