Joker
|
|
« Odpowiedz #540 : 30-06-2011, 08:42 » |
|
Ewentualnie dodawać do koktajlu tylko jeden rodzaj ziaren obserwując reakcje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pyku85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 20.07.2010r.
Wiadomości: 18
|
|
« Odpowiedz #541 : 28-08-2011, 07:50 » |
|
Mam pytanie do Was, czy do koktajlu błonnikowego, zamiast surowych warzyw, można dodać podgotowane? Ja uwielbiam koktajl z gotowaną pietruszką, do tego trochę pieprzu i soli. Czy jest to jakiś wielki błąd?
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-08-2011, 09:08 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Sobol
|
|
« Odpowiedz #542 : 28-08-2011, 07:56 » |
|
Nie jest to jakiś wielki błąd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pyku85
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 20.07.2010r.
Wiadomości: 18
|
|
« Odpowiedz #543 : 28-08-2011, 08:19 » |
|
Dzięki bardzo, Sobol.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-08-2011, 09:08 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
bosako
|
|
« Odpowiedz #544 : 30-08-2011, 12:50 » |
|
Kupiłem dynię i wyłuskałem samorodki - trzeba suszyć pestki czy można się obyć bez tego przy założeniu, że zostaną spożyte w 2-3 dni?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ciekawy_Świata
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: IX-2010
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 38
|
|
« Odpowiedz #545 : 03-09-2011, 10:38 » |
|
Jeśli Ci smakują i... przy okazji nie zakleją młynka w trakcie mielenia, to czemu nie. Będziesz miał "kukurbitacynę" na pniu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-09-2011, 10:57 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #546 : 27-09-2011, 09:20 » |
|
można dodać podgotowane? Pyku85, gotowane warzywa mają mniej witamin. Jeśli surowe Ci nie szkodzą, to po co je gotować?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #547 : 14-10-2011, 11:19 » |
|
Po dwóch latach prób, błędów i wypaczeń znalazłem optymalny skład i sposób przyrządzania koktajlu. Mielę cztery podstawowe składniki, zalewam wodą i wypijam. Na robaki nie patrzę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #548 : 17-10-2011, 11:32 » |
|
Mała porcja owoców lub warzyw też by się przydała. Ważne jednak, by koktajl był płynny, inaczej ciężko go przełknąć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eso75
Offline
Płeć:
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678
|
|
« Odpowiedz #549 : 17-10-2011, 11:58 » |
|
Moim ostatnim odkryciem jest dynia do KB i kapka soku z cytryny. Przy innych warzywnych koktajlach miałam odruch cofania, a picie tego z dynią sprawia mi przyjemność smakową.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #550 : 26-10-2011, 16:29 » |
|
Eso 75, spróbuj z dynią i jabłkiem plus cynamon. Pycha.
Ja obecnie piję KB z pigwą z własnego ogródka. Mielę ją razem z pestkami; wiem że jest bardzo zasobna w witaminy. Mieszam ją z bananem, jabłkiem plus miód.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-10-2011, 07:56 wysłane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #551 : 26-10-2011, 17:55 » |
|
Jakie to szczęście, że ilość kombinacji warzyw i owoców w KB jest prawie nieskończona
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eso75
Offline
Płeć:
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678
|
|
« Odpowiedz #552 : 27-10-2011, 13:37 » |
|
Agusia, teraz spróbuję, bo skończyłam I etap DP. Doradzono mi z selerem i faktycznie również ma całkiem ciekawy smak - nie mdły. Wcześniej totalnie odrzuciłam KB warzywne, bo próbowałam z marchewką i burakiem - zestaw na pierwszy rzut oka ok - moim zdaniem okropieństwo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #553 : 27-10-2011, 15:36 » |
|
Eso 75, mnie też warzywne ciężko przechodziły przez gardło. Jedynie tolerowałam z ogórkiem kiszonym i cebulką, bo taką kompozycję lubię w surówce. Po tych męczarniach I etapu DP (ja byłam aż 3 razy) odżyjesz, zobaczysz, KB to będzie pyszny deser. Ja robię ze śmietaną i bananem, jabłkiem cynamonem i miodem. Polecam też z gruszką "konferencją".
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-10-2011, 07:56 wysłane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #554 : 27-10-2011, 18:23 » |
|
Eso75, teraz na czasie jest dynia. Z doświadczenia wiem, że smakuje super, najlepiej jeśli zestrzesz uprzednio na tarce. Możesz połączyć z jabłkiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #555 : 27-10-2011, 19:46 » |
|
Agusia, teraz spróbuję, bo skończyłam I etap DP. Doradzono mi z selerem i faktycznie również ma całkiem ciekawy smak - nie mdły. Wcześniej totalnie odrzuciłam KB warzywne, bo próbowałam z marchewką i burakiem - zestaw na pierwszy rzut oka ok - moim zdaniem okropieństwo.
Eso, lubię selera. Z jakimi dodatkami go łączyłaś?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eso75
Offline
Płeć:
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678
|
|
« Odpowiedz #556 : 28-10-2011, 07:22 » |
|
Wero, dynia to naczelne warzywo w moim jadłospisie przez ostatni miesiąc - na surowo, podduszona, w formie zupy i pestek. Dopiero co skończyłam I etap DP i gdyby nie dynia to podejrzewam, że byłby ciężki, a koktajle niepijalne. Piłam cały czas z dynią i niewielką ilością (do smaku) soku z cytryny, teraz do tego dodaję plaster selera. I mi smakuje naprawdę, nie tylko tak, żeby jakoś połknąć. Ważny jest tutaj dodatek cytryny. Co oczywiście nie znaczy, że będzie smaczne dla innych .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bart-ender
Offline
Płeć:
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #557 : 28-10-2011, 13:40 » |
|
Ja działam tak samo jak z bigosem - wrzucam do miksera to, co mam pod ręką. Najczęściej jest to banan, jabłko i śliwki z kompotu. Ostatnio odkryłem, że mrożone porzeczki (czerwone i czarne) lub jagody nadają niesamowity smak i barwę. Polecam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-10-2011, 07:57 wysłane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
|
|
|
harry
|
|
« Odpowiedz #558 : 05-12-2011, 14:13 » |
|
Nie posiadam miksera ani też blendera. Sytuacja moja nie pozwala mi na razie na zakup. Czy zmielenie produktów na kotajl błonnikowy w młynku do kawy oraz wymieszanie 'sproszkowanej' porcji z wodą daleko będzie odbiegać od standardowego koktajlu?
Świadomy jestem tego, że nie zmiksuje owoców czy warzyw w młynku do kawy.
Czy taka forma koktajlu przez miesiąc, dwa ma sens?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #559 : 05-12-2011, 14:34 » |
|
Nie posiadam miksera ani też blendera. Sytuacja moja nie pozwala mi na razie na zakup. Czy zmielenie produktów na kotajl błonnikowy w młynku do kawy oraz wymieszanie 'sproszkowanej' porcji z wodą daleko będzie odbiegać od standardowego koktajlu? Świadomy jestem tego, że nie zmiksuje owoców czy warzyw w młynku do kawy. Czy taka forma koktajlu przez miesiąc, dwa ma sens?
Tak. Możesz mieszać zmielone nasiona nie tylko z wodą ale też z kwaśnym mlekiem (lub dobrej jakości kefirem sklepowym), serwatką. Możesz do tego dodawać rozgniecione widelcem owoce, lub utarte na tarce warzywa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|