Nie wiem na ile będzie to pomocne, ale znalazłam coś takiego:
http://diety.us/?action=wiecej&id=10(niestety są też bzdurne bzdury na tej stronie, ale informacje o cukrach warto przejrzeć)
Jest tu o bombie cukrowej małe co nieco:
Cukier cukrowi nierówny
...Białe kryształki albo kostki w cukiernicy to wcale nie to samo, co cukier we krwi czy naturalna słodycz soczystego jabłka. Glukoza, którą organizm czerpie z węglowodanów zawartych w makaronie, ryżu, chlebie, ziemniakach i roślinach strączkowych dostarcza mu potrzebnej do życia energii. Gdy do tego jemy naturalnie słodkie owoce, a w nich węglowodany, które organizm trawi i przyswaja ilość cukru jest zupełnie wystarczająca.
[shadow=orange]Żeby prawidłowo funkcjonować, ruszać się, myśleć, reagować, organizmowi potrzebne są zaledwie dwie łyżeczki glukozy, czyli jakieś 6 do 100 mg i to niezależnie od płci i wieku.[/shadow] Tymczasem jeden niewielki kawałek ciasta zawiera aż siedem łyżeczek glukozy, czyli zdecydowanie za dużo, by krew mogła to przenieść i zużyć. Wątroba i mięśnie, gdzie przechowywane są nadmiary glukozy w postaci glikogenu, mogą pomieścić najwyżej 400 gram. Każdy cukier powyżej tej granicy organizm przekształca i magazynuje w postaci tkanki tłuszczowej....
...Jak by tego było mało, w procesie trawienia cukier okazuje się być złodziejem witamin i minerałów, a szczególnie witaminy B, bez której [shadow=violet]rozkład cukrów [/shadow]w ogóle nie jest możliwy.... (koniec cyt.)
(Zakładając: jeżeli dostarczamy mieszankę cukrów prostych i wielocukrów, to organizm musi najpierw wykonać pracę/wydatkować [shadow=violet]dodatkową energię [/shadow]na rozkład cukru złożonego na proste - bo tylko takie są przyswajalne - stąd[shadow=violet] spadek na krzywej insulinowej[/shadow]. Myślę, że tak jakoś, w tym kierunku należy to tłumaczyć).
(cd. cyt.)....Ale te dolegliwości to zaledwie wstęp do powaznych schorzeń, jakie powoduje nadmiar cukru w organizmie, czyli cukrzycy, otyłości, kamiicy żółciowej, chorób trzustki czy zawału serca. Zaczyna się od tego, że cukier z napojów czy batoników bardzo szybko przenika do krwi i dostarcza organizmowi "cukrową bombę". Trzustka pompuje wtedy zwiększoną ilość insuliny (hormonu, który obniża poziom cukru we krwi), insulina odciąga z krwi więcej glukozy niż to konieczne, poziom cukru spada, co oznacza, że wszystkie komórki ciala dostają za mało energii.
Pojawia się uczucie głodu i jeśli zaspokoisz go znów "cukrową bombą" to zabawa zacznie się od początku. W efekcie może ona doprowadzić do zaburzeń, np. pojawienia się cukrzycy...