Niemedyczne forum zdrowia
22-05-2024, 15:28 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Masło - jak zjeść?  (Przeczytany 10735 razy)
Deidara
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.03.2012
Wiadomości: 290

« : 06-04-2013, 11:29 »

Mam dostęp do wiejskiego masła.
Chcę to wykorzystać i zjeść go jak najwięcej.
Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić.

Jeśli chodzi o chleb (bezglutenowy), to masło mogę spożytkować na maksymalnie dwie kromki dziennie.
Oprócz tego zużyję trochę przy robieniu jajecznicy.
I tu pomysły się kończą.

Do tej pory masło dodawałem do kasz i ziemniaków, ale nie chcę tego robić, bowiem zjadam je równocześnie z mięsem. Nie chcę go łączyć z produktami mlecznymi.

Myślałem o tym, aby stopić masło, dorzucić do niego jakieś smakowite dodatki i wypić taką mieszaninę, jednak nie wiem co mogę do niego dodać.

Macie jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 11:31 wysłane przez Deidara » Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #1 : 06-04-2013, 11:39 »

Cytat
Chcę to wykorzystać i zjeść go jak najwięcej.
To znaczy, że ile? Dziesięć kilo na miesiąc, dzień, czy na jeden posiłek? Lepiej nie stosować takich określeń, gdyż naprawdę mogą wprowadzić zamęt.

Cytat
Jeśli chodzi o chleb (bezglutenowy)
Ten chleb bezglutenowy, to rozumiem, że własnego wypieku?

Cytat
Myślałem o tym, aby stopić masło, dorzucić do niego jakieś smakowite dodatki i wypić taką mieszaninę, jednak nie wiem co mogę do niego dodać.
A po co? Jestem naprawdę zdziwiony tym pomysłem.

Z masła możesz np. zrobić masło klarowane, na którym można spokojnie smażyć.
Tu przepis: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22837.msg157104#msg157104

I w ogóle co Cię tak wzięło na masło? smile
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 11:42 wysłane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane

Jack
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: sierpień 2010
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #2 : 06-04-2013, 11:45 »

Po co robić coś na siłę? Nasz organizm niczego nie potrzebuje na zasadzie "jak najwięcej", nawet gdyby to był produkt wyjątkowo dobry. Będąc na Twoim miejscu bym je sklarował i używał jedynie do przygotowania jajecznicy.
Zapisane

Pacjent - stan umysłu.
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #3 : 06-04-2013, 11:59 »

Cytat
Mam dostęp do wiejskiego masła.
Chcę to wykorzystać i zjeść go jak najwięcej.

Tak na zapas? Na cały rok z góry?
Zapisane
Ewela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99

« Odpowiedz #4 : 06-04-2013, 12:15 »

Stopionym masłem klarowanym można polewać wszystkie warzywa gotowane na parze.
Zapisane
Deidara
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.03.2012
Wiadomości: 290

« Odpowiedz #5 : 06-04-2013, 13:33 »

To może inaczej:
Brakuje mi kalorii, chcę przytyć. Wpadłem na pomysł, żeby topić masło i to pić. Z pół szklanki dziennie. Chciałbym coś dodać dla smaku.

Po co klarować i tracić cenne składniki?
Zapisane
KasikKa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #6 : 06-04-2013, 13:44 »

Cytat
Brakuje mi kalorii, chcę przytyć.

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=12378.0

Cytat
Po co klarować i tracić cenne składniki?

Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia i można na nim smażyć. Na zwykłym nie można. Czytaj forum, o tyciu i chudnięciu jest wiele postów.

Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #7 : 06-04-2013, 14:08 »

Chyba będziesz pierwszym zalewającym się tłuszczem, więc informuj o doznaniach.
Zapisane
Deidara
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.03.2012
Wiadomości: 290

« Odpowiedz #8 : 06-04-2013, 14:14 »

Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia i można na nim smażyć. Na zwykłym nie można.

Tak, ale jeśli nie chcę smażyć to lepiej wybrać zwykłe masło.

Chyba będziesz pierwszym zalewającym się tłuszczem, więc informuj o doznaniach.

Gdybym zjadł szklankę wiejskiej śmietany, to nie wyjdzie na to samo?
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #9 : 06-04-2013, 14:49 »

Oj chłopie, chłopie...
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #10 : 06-04-2013, 20:55 »

Cytat
Brakuje mi kalorii, chcę przytyć.
Jeśli będziesz jadł tłusto to schudniesz.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #11 : 06-04-2013, 21:38 »

Jak rzuciłem chleb to masło też przestałem jeść. Czasem jajecznicę na nim usmażę. Ale moje dzieci obgryzają go prosto z maselniczki. Idź na żywioł i spróbuj bezpośrednio.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #12 : 06-04-2013, 21:46 »

Jak rzuciłem chleb to masło też przestałem jeść. Czasem jajecznicę na nim usmażę. Ale moje dzieci obgryzają go prosto z maselniczki.
Mam podobnie. Jak mi się czasem zachce masła to sobie skubnę pal... znaczy się łyżeczką i problem z głowy. smile
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #13 : 07-04-2013, 07:35 »

Deidara, ja zawsze przybieram na wadze po zupach z kaszą jaglaną i gryczaną, mięsem i warzywami. Zupy gotuję na cały tydzień, jem każdego dnia i po tygodniu mam dwa, trzy kilo więcej.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!