Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #20 : 27-01-2013, 21:07 » |
|
Czy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego? Tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #21 : 27-01-2013, 21:10 » |
|
A po co tak? Nie masz cukru? Daje to jakieś wyjątkowe efekty?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mania
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: od 2011 r.
Wiadomości: 80
|
|
« Odpowiedz #22 : 12-02-2013, 08:18 » |
|
Też jestem w trakcie robienia octu, już właściwie powinnam go zlewać bo mija 2 tygodnie. Wstawiłam słoik z octem do dolnej półki w ciepłe miejsce, przykryłam ściereczką, zanurzałam od czasu do czasu skórki w wodzie, mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, tylko mnie zastanawia .... nie było na skórkach pleśni, czy tak powinno być? Kolor jest ładny słomkowy, tylko trochę mętny, smak taki słodkawy, kwaśny, ale zapach to pod wino podchodzi. Czy taki ma być ? Może coś źle zrobiłam?
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-02-2013, 09:40 wysłane przez K'lara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #23 : 12-02-2013, 08:47 » |
|
Jakiego koloru jest Wasz ocet? Czy taki wpadający w czerwień to kwestia jabłek?
|
|
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #24 : 12-02-2013, 09:45 » |
|
Też jestem w trakcie robienia octu, już właściwie powinnam go zlewać bo mija 2 tygodnie. Wstawiłam słoik z octem do dolnej półki w ciepłe miejsce, przykryłam ściereczką, zanurzałam od czasu do czasu skórki w wodzie, mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, tylko mnie zastanawia .... nie było na skórkach pleśni, czy tak powinno być? Kolor jest ładny słomkowy, tylko trochę mętny, smak taki słodkawy, kwaśny, ale zapach to pod wino podchodzi. Czy taki ma być ? Może coś źle zrobiłam?
Wszystko jest dobrze z Twoim octem. Powiem więcej: wygląda na to, że jest wzorowy. Po zlaniu octu do butelek, ten winny zapach zniknie - ocet dojrzeje. W tym celu nie domykaj butelki do końca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #25 : 12-02-2013, 09:47 » |
|
Jakiego koloru jest Wasz ocet? Czy taki wpadający w czerwień to kwestia jabłek?
Tak, barwa octu może zależeć od koloru jabłek (skórek). Z czasem jednak (jak ocet dłużej poleży) staje się jaśniejszy (żółtawy).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #26 : 12-02-2013, 09:51 » |
|
Czy mogę użyć miodu zamiast cukru do posłodzenia octu jabłkowego?
Tak, ale po co? Miód zmienia smak i właściwości octu. Ponieważ lepsze jest wrogiem dobrego, powinien być cukier. Jeśli nie możesz żyć bez miodu to dodaj go do gotowego napoju octowego - powerdrinka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #27 : 12-02-2013, 12:46 » |
|
Powiedzcie mi, dlaczego po zlaniu octu pływają mi w nim takie jakieś męty, które osadzają się na wierzchu? Pachnie i smakuje ok, ale nie wiem co z tak zwanymi, jak to ktoś tu kiedyś określił, "meduzami"? Czy źle zlewam? Już sama nie wiem.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-02-2013, 22:32 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #28 : 12-02-2013, 12:48 » |
|
Galapagos - przelej przez lnianą ściereczkę i będzie dobry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opiotr
Offline
Płeć:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510
|
|
« Odpowiedz #29 : 12-02-2013, 18:32 » |
|
Mnie nawet po przelaniu przez sitko po jakimś czasie robią się te 'męty', tylko one mi w niczym nie przeszkadzają.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-02-2013, 22:33 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #30 : 12-02-2013, 22:17 » |
|
Męty w occie, to kożuszek bakterii octowych lub drożdże.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #32 : 07-04-2013, 15:05 » |
|
warto kupować u nich czy zrobić własny Oczywiście, że zrobić własny. Maniek, to takie proste, że po trzecim zrobieniu własnego octu będziesz się śmiał. A pewność i satysfakcja bezcenne. Zrób i napisz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #33 : 07-04-2013, 18:19 » |
|
Prawda Kozaczku. Na początku też się obawiałem, ale mój pierwszy ocet wyszedł dobry, jestem skłonny powiedzieć - łatwizna. Drugi będę robił teraz i mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze lepszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #34 : 07-04-2013, 18:59 » |
|
A ja narobiłem octu i w ogóle nie używam... W ramach eksperymentu natomiast trzymam jeden ciągle nastawiony, będą już ze cztery miesiące.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bara
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Skąd: Częstochowa
Wiadomości: 67
|
|
« Odpowiedz #35 : 09-05-2013, 06:45 » |
|
Mam wątpliwości, czy z moim octem wszystko w porządku. Nastawiłam go 3 tygodnie temu. Kolor piękny słomkowy. Smak przyjemny kwaskowy z odrobiną słodyczy. Wczoraj zlałam do butelek. Przed pójściem spać posmarowałam octem twarz i żylaka na łydce. Rano buzia opalona, na łydce brązowa plama, dłonie brązowe. Efekt samoopalacza. Czy to normalne?
Mam taki sam efekt po okładach octem, na początku był ciemnobrązowy kolor skóry z biegiem czasu jest coraz mniej intensywny, okłady robię na zmiany łuszczycowe. Czy może to być efekt wyciągania toksyn ze skóry?
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-05-2013, 14:23 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #36 : 11-05-2013, 07:46 » |
|
Tak. To może być ten efekt. Ja miałam kolor lekko opalony na smarowanych podudziach.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #37 : 11-05-2013, 09:44 » |
|
Też tak miałam na stopach, gdy stosowałam skarpetki octowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dibi
Offline
Płeć:
Wiek: 30
MO: 04.07.2013
Wiadomości: 5
|
|
« Odpowiedz #38 : 19-07-2013, 17:26 » |
|
Jak to jest z jabłkami z supermarketu? Ta cała pyszniutka chemia, którą je pryskają, później będzie w occie?
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-07-2013, 17:48 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
koniec języka za przewodnika
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #39 : 07-08-2013, 23:29 » |
|
Dibi nie możesz jabłek kupić na ryneczku, czy od gospodarza? Poczytaj trochę Biosłone i nie zadawaj takich pytań.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-08-2013, 00:02 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
|