Endru
|
|
« Odpowiedz #40 : 16-07-2012, 19:42 » |
|
Mój ocet jabłkowy wygląda świetnie, wręcz książkowo. Problem polega na tym, że po tygodniu przestał pracować ( fermantacja ustała ), na wierzchu jest 2- 3 milimetrowy kożuch. Czy wszystko jest tak jak powinno być?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #41 : 16-07-2012, 19:51 » |
|
Tak taki jest proces powstawania octu. Najpierw drożdże wytworzyły alkohol a teraz bakterie octowe (kożuch) zamienią go w ocet.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #42 : 17-07-2012, 11:26 » |
|
Ojej, ja ten kożuch zawsze usuwałam, by myślałam, że to pleśń. Moje cztery, tydzień temu nastawione słoje z octem już smakują jak wino. Wiem, że po np. kolejnym tygodniu mogę je przecedzić i jeszcze trzymać otwarte, ale pod gazą, by smak wina minął. Mam nadzieję, że usuwając kożuch, nie zmarnowałam przyszłego octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #43 : 18-07-2012, 21:28 » |
|
W razie wpadki przyda się do użytku zewnętrznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Travis
|
|
« Odpowiedz #44 : 19-07-2012, 12:46 » |
|
Zastosuj na skórę twarzy ocet jabłkowy, w proporcji 1:1 z dobrej jakości wodą, w formie przemywań a nawet okładów. Można też spryskiwać twarz przy pomocy spryskiwacza. Nie wycierać, poczekać aż wyschnie i wtedy dopiero ewentualnie, jak skóra jest nadal sucha krem (ale to ostateczność, z tym kremem). Potwierdzam działanie octu na skórę, jest rewelacyjny na zmiany! Dzięki za poradę. Nastawiam ocet mentalnie już chyba z miesiąc, ale ostatecznie poczekam na świeżo zerwane jabłka z działki kumpla. Wydaję mi się, że ja również zostałem zarażony fascynacją octem jabłkowym. Można już śmiało powiedzieć, że OCTOZA zbiera na Biosłone niebywale prozdrowotne żniwo, gdyż ocet pomaga na wszystko. ; ) Póki co niech organizm wyrzuci co ma do wyrzucenia, później odciążę go w gojeniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Spokoadam
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 07-04-2011 do 01-06-2013
Wiedza:
Skąd: Świat
Wiadomości: 960
|
|
« Odpowiedz #45 : 19-07-2012, 13:06 » |
|
Póki co niech organizm wyrzuci co ma do wyrzucenia, później odciążę go w gojeniu. Na uwagę zasługuje to, że Travis stosunkowo niedawno dołączył do nas, bardzo szybko stając się profilaktykiem zdrowia, ostatnia wypowiedź dowodzi dogłębnego zrozumienia i akceptacę procesów dochodzenia do zdrowia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-07-2012, 13:11 wysłane przez Spokoadam »
|
Zapisane
|
Dopadło mnie zdrowie.
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #46 : 19-07-2012, 13:20 » |
|
Póki co niech organizm wyrzuci co ma do wyrzucenia, później odciążę go w gojeniu. Na uwagę zasługuje to, że Travis stosunkowo niedawno dołączył do nas, bardzo szybko stając się profilaktykiem zdrowia, ostatnia wypowiedź dowodzi dogłębnego zrozumienia i akceptacę procesów dochodzenia do zdrowia. Cała nadzieja w młodych, rozsądnie myślących biosłonejczykach. Widzę, że Octoza przerzuca się ze starszego pokolenia na młodsze, chyba jest zaraźliwa.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:03 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomości: 60
|
|
« Odpowiedz #47 : 21-07-2012, 16:40 » |
|
Zrobiłam ocet według przepsiu Mistrza,rozłożyłam do dwóch słoi i w jednym słoju ocet zrobił się czerwony.Te same jabłka były obierane, ten sam sposób przygotowania,nie wiem czy to ma jakiś wpływ na jego jakość???
O czym świadczą trzy znaki zapytania? O głupocie piszącego?
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-07-2012, 17:51 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #48 : 21-07-2012, 19:30 » |
|
Z jakich jabłek był ocet? (kolor)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #49 : 22-07-2012, 06:54 » |
|
O czym świadczą trzy znaki zapytania? O głupocie piszącego?
Pewnie o intensywnym myśleniu i dociekaniu prawdy piszącego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:03 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Lodziuniag
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomości: 60
|
|
« Odpowiedz #50 : 22-07-2012, 13:20 » |
|
Jabłka były zielone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #51 : 22-07-2012, 13:51 » |
|
To pewnie cud się stał.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:02 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #52 : 22-07-2012, 13:53 » |
|
Zrobiłam ocet według przepsiu Mistrza,
Jeśli robiłaś wg przepisu to nic dziwnego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:02 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomości: 60
|
|
« Odpowiedz #53 : 22-07-2012, 18:10 » |
|
Dziwne jest dla mnie to, że w jednym słoiku ocet jest różowy, a w drugim nie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-07-2012, 20:50 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #54 : 22-07-2012, 20:32 » |
|
Dziwne jest dla mnie to,że w jednym słoiku ocet jest różowy a w drugim nie.
No sam się nie zaróżowił, z niczego. Może błyszczyk Ci wpadł do gara?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
Wiadomości: 60
|
|
« Odpowiedz #55 : 22-07-2012, 20:42 » |
|
Chyba masz rację, dziękuję za pomoc.
|
|
« Ostatnia zmiana: 22-07-2012, 20:50 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Yennefer
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 1 maja 2012
Wiadomości: 3
|
|
« Odpowiedz #56 : 29-07-2012, 12:18 » |
|
Tydzień temu po raz pierwszy zrobiłam ocet jabłkowy. Wygląda dobrze, dopiero dzisiaj pojawił się delikatny nalot. Pachnie pięknie. Zauważyłam też, że jest mniej płynu. Czy płyn powinien wyparowywać w zauważalnej ilości?
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 03:02 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #57 : 29-07-2012, 13:10 » |
|
No pewnie...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #58 : 29-07-2012, 16:51 » |
|
Gotowy ocet zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Co to oznacza w praktyce? Lakujemy?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #59 : 29-07-2012, 18:35 » |
|
Gotowy ocet zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Co to oznacza w praktyce? Lakujemy? Zakręcamy dokładnie zakrętkę, żeby nie było dostępu powietrza ponieważ ocet jest nań wrażliwy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|