Niemedyczne forum zdrowia
22-05-2024, 00:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Patelnia  (Przeczytany 253038 razy)
Grazyna
« Odpowiedz #60 : 12-07-2010, 21:45 »

Ciekawe, co to za wymiar, te 24 cm - bok czy przekątna. Mogłaby być ciut większa jak na grillową. Właściwie czym się różni od prostej patelni - tylko rowkami, w które ścieka wytapiany z mięsa tłuszcz. Co do mnie, prędzej zaszaleję i kupię garnek.
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #61 : 13-07-2010, 10:15 »

Ciekawe, co to za wymiar, te 24 cm - bok czy przekątna. (...)
Przy patelniach okrągłych to jest średnica pokrywki.
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #62 : 13-07-2010, 17:02 »

To jest grillowa - kwadrat http://www.gama2000.pl/product/89/940 Widać dla nich bez różnicy. Wszędzie piszą o średnicy i bądź tu mądry.
Zapisane
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #63 : 13-07-2010, 18:37 »

Kwadrat ma średnicę - ciekawe.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #64 : 13-07-2010, 18:39 »

To jest grillowa - kwadrat http://www.gama2000.pl/product/89/940 Widać dla nich bez różnicy. Wszędzie piszą o średnicy i bądź tu mądry.

W tej patelni wymiar, (24 cm), to jest wymiar wewnętrzny naczynia, tzn. wzdłuż i wszerz, w środku ma 24 cm. Zmierzyłam osobiście biggrin. Przekątna, wewnątrz, 29 cm.
« Ostatnia zmiana: 13-07-2010, 18:42 wysłane przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #65 : 13-07-2010, 18:41 »

Kwadrat ma średnicę - ciekawe.

Upał jest. 34C w cieniu.
U mnie, pod Krakowem, upał, słońce, grzmoty i błyskawice eek Nadmieniam, że nic nie piłam, nawet Nefroseptu msn-wink
« Ostatnia zmiana: 13-07-2010, 18:48 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #66 : 17-12-2010, 15:01 »

Cytat
Patelnia jest znakomita
Grażynko, co to dokładnie jest za patelnia, bo nie widzę nigdzie nazwy (link już nieczynny). 

« Ostatnia zmiana: 17-12-2010, 15:53 wysłane przez Wera » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #67 : 17-12-2010, 17:15 »

Cytat
Patelnia jest znakomita
Grażynko, co to dokładnie jest za patelnia, bo nie widzę nigdzie nazwy (link już nieczynny).  
Patelnia grillowa:
http://www.e-twojakuchnia.pl/p610,patelnia-cast-line-grillowa-24-cm-2-6-l-nowa.html
lub uniwersalna:
http://www.e-twojakuchnia.pl/p836,patelnia-virgo-26-cm-2-4-l.html
« Ostatnia zmiana: 17-12-2010, 17:19 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #68 : 20-12-2010, 12:44 »

Dzięki Klaro, myślałam że chodzi o żeliwne.
Jeszcze jedno pytanie-czy patelnię emaliowaną też należy gruntować? Wysmarowałam smalcem, włożyłam do piekarnika na 15min i nadal przypala mi nawet jajecznicę Smutny
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 12:50 wysłane przez Wera » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #69 : 20-12-2010, 13:14 »

Szczurze, wiesz co to gruntowanie?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #70 : 20-12-2010, 13:27 »

...czy patelnię emaliowaną też należy gruntować? Wysmarowałam smalcem, włożyłam do piekarnika na 15min i nadal przypala mi nawet jajecznicę Smutny
Dostępnych obecnie w handlu patelni nie gruntujemy (można je nawet w ten sposób zniszczyć). Dawnymi laty były patelnie (chyba stalowe?) tzw. cygańskie, które należało gruntować ale to już raczej historia. smile
Jaką masz kuchenkę, że przypalasz jajecznicę? Może trzeba więcej tłuszczu  a mniej ognia?
Zapisane

Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #71 : 20-12-2010, 14:00 »

W wątku "Oleje raz jeszcze" pisano że gruntowanie jest niezbędne w przypadku żeliwnych, stalowych..

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=1968.100
W takim razie nie wiem kto ma rację. Klaro, spróbuję z większą ilością tluszczu smile
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 14:03 wysłane przez Wera » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #72 : 15-01-2011, 19:25 »

spotkałam w Realu patelnię
http://www.alluflon.it/clorofilla/home.html
co o tym myślicie? nie jest droga- średnia 59 zł, z opisu wynika że to patelnia ceramiczna, ale po dotyku sadząc to mi wyglada na teflon..
Zapisane
Albert75
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105

« Odpowiedz #73 : 15-01-2011, 22:34 »

Cóż, ja wspominałem o tej teflonowej Bialetti, z której jestem bardzo zadowolony, ale i zdecydowałem się ostatecznie dokupić ceramiczną >TAKĄ< msn-wink
« Ostatnia zmiana: 15-01-2011, 22:37 wysłane przez Albert75 » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #74 : 16-01-2011, 19:20 »

Ta włoska przedstawiona przeze mnie ma wewnątrz aluminium, twoja Albercie75 również, nie jestem pewna czy to zdrowe..
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=792.msg106410#msg106410
« Ostatnia zmiana: 16-01-2011, 19:24 wysłane przez Wera » Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #75 : 16-01-2011, 23:51 »

Polecam patelnię i wyroby AMT.
"Naczynia pokryte są powłoką tytanowo-ceramiczną z domieszką platyny, dzięki czemu wykazują niezwykłe właściwości odpornościowe i nieprzywierania. Można na nich smażyć bez użycia tłuszczu - niczego nie przypalając. Wyposażone są w ebonitowe uchwyty, które odporne są na temp. do 260 C dlatego też świetnie sprawdzają się jako naczynie w piekarniku." Posiadam taką patelnię już 5 lat i cały czas wygląda jak nowa. Nie trzeba jej szorować, bo nic nie przywiera - nawet jajecznica. Robię na niej omlet, którego wierzch podpiekam w piekarniku - przy włączonej górnej grzałce a rączka patelni nie ma nic przeciwko temu msn-wink.
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #76 : 17-01-2011, 10:38 »

Mayako, tytan i platyna, brzmi strasznie Smutny
Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #77 : 17-01-2011, 10:54 »

Czemu tak uważasz?
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #78 : 17-01-2011, 11:13 »

Poszperałam i może nie jest tak źle jakby się wydawało.

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=3557.msg35752#msg35752
Wątek jednak dotyczy zębów i nie wiem jak ten pierwiastek zachowuje się pod wpływem wysokiej temperatury-czy nie wytwarza toksycznych związków itp.

A to znalazłam na temat platyny
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=1912.msg21980#msg21980
« Ostatnia zmiana: 17-01-2011, 11:17 wysłane przez Wera » Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #79 : 17-01-2011, 11:40 »

Też trochę poszperałam: "platynowce należą do metali szlachetnych i najszlachetniejszych. Występują w stanie rodzimym, ale są bardzo rzadkimi pierwiastkami. Są dobrymi tworzywami technicznymi, ale bardzo drogimi. Najbardziej ropowszechniona jest platyna, metal bardzo ciężki, stalowosrebrzysty, bardzo plastyczny, stosowany do wyrobu tygli i innych urządzeń ogniotrwałych i odpornych na działanie kwasów (...) Tytan jest metalem odpornym na korozję i wysokie temperatury. Tytan ze względu na swoje cenne właściwości znalazł szereg zastosowań: ze względu na swoją odporność chemiczną jest dobrym materiałem do konstrukcji aparatów mających kontakt z odczynnikami chemicznymi i żywnością, jest dobrym materiałem na narzędzia chirurgiczne, wszczepy i protezy (tytanowe protezy biodra i innych stawów zachowują swoją sprawność przez ponad 30 lat)."

"Platyna znalazła głównie zastosowanie w jubilerstwie i technice dentystycznej. Wysoką temperaturę topnienia platyny i jej obojętność chemiczną wykorzystuje się w technice laboratoryjnej do produkcji różnego rodzaju przyrządów."
« Ostatnia zmiana: 17-01-2011, 11:53 wysłane przez Mayko » Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!