Grazyna
|
|
« Odpowiedz #60 : 12-07-2010, 21:45 » |
|
Ciekawe, co to za wymiar, te 24 cm - bok czy przekątna. Mogłaby być ciut większa jak na grillową. Właściwie czym się różni od prostej patelni - tylko rowkami, w które ścieka wytapiany z mięsa tłuszcz. Co do mnie, prędzej zaszaleję i kupię garnek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #61 : 13-07-2010, 10:15 » |
|
Ciekawe, co to za wymiar, te 24 cm - bok czy przekątna. (...)
Przy patelniach okrągłych to jest średnica pokrywki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #62 : 13-07-2010, 17:02 » |
|
To jest grillowa - kwadrat http://www.gama2000.pl/product/89/940 Widać dla nich bez różnicy. Wszędzie piszą o średnicy i bądź tu mądry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #63 : 13-07-2010, 18:37 » |
|
Kwadrat ma średnicę - ciekawe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #64 : 13-07-2010, 18:39 » |
|
W tej patelni wymiar, (24 cm), to jest wymiar wewnętrzny naczynia, tzn. wzdłuż i wszerz, w środku ma 24 cm. Zmierzyłam osobiście . Przekątna, wewnątrz, 29 cm.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-07-2010, 18:42 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #65 : 13-07-2010, 18:41 » |
|
Kwadrat ma średnicę - ciekawe.
Upał jest. 34C w cieniu. U mnie, pod Krakowem, upał, słońce, grzmoty i błyskawice Nadmieniam, że nic nie piłam, nawet Nefroseptu
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-07-2010, 18:48 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #66 : 17-12-2010, 15:01 » |
|
Patelnia jest znakomita Grażynko, co to dokładnie jest za patelnia, bo nie widzę nigdzie nazwy (link już nieczynny).
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-12-2010, 15:53 wysłane przez Wera »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #68 : 20-12-2010, 12:44 » |
|
Dzięki Klaro, myślałam że chodzi o żeliwne. Jeszcze jedno pytanie-czy patelnię emaliowaną też należy gruntować? Wysmarowałam smalcem, włożyłam do piekarnika na 15min i nadal przypala mi nawet jajecznicę
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 12:50 wysłane przez Wera »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #69 : 20-12-2010, 13:14 » |
|
Szczurze, wiesz co to gruntowanie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #70 : 20-12-2010, 13:27 » |
|
...czy patelnię emaliowaną też należy gruntować? Wysmarowałam smalcem, włożyłam do piekarnika na 15min i nadal przypala mi nawet jajecznicę Dostępnych obecnie w handlu patelni nie gruntujemy (można je nawet w ten sposób zniszczyć). Dawnymi laty były patelnie (chyba stalowe?) tzw. cygańskie, które należało gruntować ale to już raczej historia. Jaką masz kuchenkę, że przypalasz jajecznicę? Może trzeba więcej tłuszczu a mniej ognia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #71 : 20-12-2010, 14:00 » |
|
W wątku "Oleje raz jeszcze" pisano że gruntowanie jest niezbędne w przypadku żeliwnych, stalowych.. http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=1968.100W takim razie nie wiem kto ma rację. Klaro, spróbuję z większą ilością tluszczu
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2010, 14:03 wysłane przez Wera »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #72 : 15-01-2011, 19:25 » |
|
spotkałam w Realu patelnię http://www.alluflon.it/clorofilla/home.htmlco o tym myślicie? nie jest droga- średnia 59 zł, z opisu wynika że to patelnia ceramiczna, ale po dotyku sadząc to mi wyglada na teflon..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Albert75
Offline
Płeć:
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105
|
|
« Odpowiedz #73 : 15-01-2011, 22:34 » |
|
Cóż, ja wspominałem o tej teflonowej Bialetti, z której jestem bardzo zadowolony, ale i zdecydowałem się ostatecznie dokupić ceramiczną >TAKĄ<
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-01-2011, 22:37 wysłane przez Albert75 »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #75 : 16-01-2011, 23:51 » |
|
Polecam patelnię i wyroby AMT. "Naczynia pokryte są powłoką tytanowo-ceramiczną z domieszką platyny, dzięki czemu wykazują niezwykłe właściwości odpornościowe i nieprzywierania. Można na nich smażyć bez użycia tłuszczu - niczego nie przypalając. Wyposażone są w ebonitowe uchwyty, które odporne są na temp. do 260 C dlatego też świetnie sprawdzają się jako naczynie w piekarniku." Posiadam taką patelnię już 5 lat i cały czas wygląda jak nowa. Nie trzeba jej szorować, bo nic nie przywiera - nawet jajecznica. Robię na niej omlet, którego wierzch podpiekam w piekarniku - przy włączonej górnej grzałce a rączka patelni nie ma nic przeciwko temu .
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #76 : 17-01-2011, 10:38 » |
|
Mayako, tytan i platyna, brzmi strasznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #77 : 17-01-2011, 10:54 » |
|
Czemu tak uważasz?
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #79 : 17-01-2011, 11:40 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-01-2011, 11:53 wysłane przez Mayko »
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
|