Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #20 : 27-09-2012, 16:30 » |
|
Nie wiem, jaka jest technologia produkcji tego mleka, trzeba by sprawdzić.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #21 : 27-09-2012, 18:47 » |
|
Spisałam sobie kiedyś przepis na mleko migdałowe z naszego portalu (niestety, nie pamiętam autorki):
MLEKO MIGDAŁOWE: - 100 gram migdałów, - 3-4 szklanki wody - zmiksowane jabłko (do smaku) - ew. szczypta wanilii
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, moczyć w przegotowanej wodzie całą noc. Wodę wylać, migdały zmiksować, dodać wodę. W celu uzyskania bardziej delikatnej konsystencji, przelać przez sitko. Można dodać szczyptę wanilii i zmiksowane jabłko do smaku.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #22 : 27-09-2012, 19:21 » |
|
I już wiemy. Mleczko migdałowe należy robić ze świeżych, całych migdałów, zmiksowanych tuż przed przyrządzeniem mleczka. Moczenie powinno odbywać się w wodzie o temp. pokojowej. Wcale nie trzeba ich parzyć, aby zeszła skórka. (Tak samo ciężko schodzi po sparzeniu, jak i bez sparzenia - tylko po dłuższym namoczeniu).
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-10-2012, 21:44 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Kwiatuszek
|
|
« Odpowiedz #23 : 27-09-2012, 20:58 » |
|
Na szklankę migdałów potrzeba 3 szklanki wody. Migdały najlepiej namoczyć na noc w letniej wodzie. Rano obrać ze skórki, dodać wodę, gotować około 10 minut. Następnie zmiksować i przecedzić przez sito. Tak uzyskane mleko migdałowe nadaje się do picia dla niemowląt nawet wówczas gdy mama nie może karmić piersią.
Jest to krótka obróbka termiczna, a bez niej - nie wiem jak noworodek by zareagował. W kwestii ciasta marchewkowego nie zgodzę się, że jest trujące, wspaniale wpływa na układ pokarmowy małych dzieci, co widać po ich stolcach. Myślę, że na truciznę szczególnie dziecko z niedojrzałym układem pokarmowym zareagowałoby wysypką, ulewaniem lub innymi kłopotami trawiennymi. Ciasto marchewkowe, na które przepis jest tu podany, wymaga pieczenia a jego ogromną zaletą jest fakt, że nie zawiera glutenu i korzystnie wpływa na układ pokarmowy niemowląt.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-09-2012, 08:05 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #24 : 28-09-2012, 19:12 » |
|
Im mniej tłuszczów trans, tym lepiej. Spróbujcie skrócić czas gotowania. Czy w cieście marchewkowym koniecznie muszą być migdały?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Kwiatuszek
|
|
« Odpowiedz #25 : 29-09-2012, 08:29 » |
|
Po porodzie migdały są jedynymi z bezpiecznych orzechów dla dziecka, którego mama karmi piersią. Ponad to z racji zawartości magnezu i wapnia wpływają korzystnie na produkcję serotoniny i odżywiają szyszynkę. Są źródłem tryptofanu. Problemy z ilością tryptofanu i serotoniny po porodzie skutkują spadkami nastrojów, a nawet tzw. "depresją poporodową".
W związku z powyższym wg mnie zdrowy organizm lepiej poradzi sobie z toksynami niż depresją. To pierwsze może usunąć. Przy depresji dochodzi do niszczenia jednego z najpiękniejszych okresów życia kobiety, a u dziecka wpływa negatywnie na całe jego życie. Warto zadbać o radosne odkrywanie macierzyństwa. Dzieci karmione mlekiem migdałowym lub spożywające mleko mamy, która używa migdałów w diecie lepiej śpią, są spokojniejsze.
Czym zastąpisz te 450g migdałów w cieście? Glutenem - osłabisz układ pokarmowy noworodka, kaszą jaglaną - ile można jeść kaszy? Źródłem tryptofanu są m. in orzechy (po porodzie bezpieczne pozostają tylko obrane migdały, rośliny strączkowe - tuż po porodzie są niezbyt korzystne z wyjątkiem ostrożnie wprowadzanej fasoli mung, zboża - zawierające gluten należy odpuścić, mięso).
Przepisy tu podawane są sprawdzone i przemyślane. Wątpliwe jest dla mnie to, co piszesz o migdałach. Może dlatego, że znam płynące z ich spożywania korzyści. Być może dlatego, że pomogły wielu dzieciom w powrocie do zdrowia (dotyczy również migdałów poddanych domowej obróbce termicznej).
Skoro tak dobrze znasz się na tłuszczach, proszę podaj źródło dobrze przyswajalnych tłuszczów dostępne w Polsce. Najlepiej namiary na osoby, u których można kupić następujące oleje: lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek. Może ktoś ma dostęp do naprawdę sprawdzonego źródła. To byłoby pożyteczne, ponieważ ma podstawowe znaczenie dla funkcji życiowych naszego organizmu, szczególnie w ciąży i podczas karmienia piersią. Ja nie używam (z wyboru) lodówki. Nawet tzw. najlepsze oleje potrzebują sporo czasu nim się zepsują, chętnie zmienię je na jeszcze lepsze.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-08-2013, 23:54 wysłane przez Ania »
|
Zapisane
|
Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #26 : 04-01-2013, 21:58 » |
|
Kwiatuszku, dziewczyny czy możecie napisać czy migdały do ciasta marchewkowego trzeba obierać? I wcześniej je parzyć? Myć? Moczyć?
Ja do tej pory nie obierałam migdałów jak robiłam np muffinki.
Poprawcie mnie:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #27 : 04-01-2013, 22:28 » |
|
W przepisie na ciasto marchewkowe stoi jak byk, że migdały mają być obrane i zmielone. Aby je obrać, najpierw należy je namoczyć lub sparzyć. Galapagos, zaprosiłabyś mnie na to ciasto. Jak mielisz migdały? W młynku do kawy?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #28 : 05-01-2013, 14:04 » |
|
Mogę się do Was dołączyć, dziewczyny?
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Moris
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: stosowałam z przerwami od 2006
Wiadomości: 10
|
|
« Odpowiedz #29 : 05-01-2013, 22:03 » |
|
Ja również chciałabym dołączyć się do wątku - a ponieważ jestem totalnym laikiem w temacie to z góry uprzedzam ,że będę zadawać wiele nie zawsze mądrych pytań - po odstawieniu nabiału czym mogę zastąpić źródło wapnia i probiotyków (tu np. jogurty mam na myśli) i innych wartościowych elementów? - bardzo lubię ziołowe i owocowe herbatki - które można pić bez obaw ? - gdzieś słyszałam, że podczas kolek oprócz nabiału trzeba uważać też na wołowinę? - od 8 miesiąca ciąży miałam wysypkę wokół ust, wysypka zniknęła mi na 3 dni po porodzie potem znowu się pojawiła a 3 tygodnie po odstawieniu nabiału znowu zniknęła i nie wiem czy łączyć to ze zmianami hormonalnymi czy właśnie z tym nabiałem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kwiatuszek
|
|
« Odpowiedz #30 : 05-01-2013, 23:38 » |
|
Proponuję zgłębić temat wapnia, jogurtów, wszelkiego nabiału. Wejść na portal biosłone w "wyszukiwanie w witrynie" wpisać: jogurty, mleko, wapń, witaminy - przeczytać ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski. Lepiej późno niż wcale.
Źródło wapnia: jajka, skorupki jajek, czasami podczas karmienia dzieci źle reagują na jajka wówczas pozostają migdały i sezam (ten drugi wprowadzać należy ostrożnie). Ziołowe herbatki należy przyrządzać samodzielnie: - łyżeczka suszonych owoców malin, łyżeczka suszonych liści malin, łyżeczka koszyczka rumianku i łyżeczka pokrzywy - kilka plasterków kopru włoskiego gotowanego w wodzie (herbatka z kopru) - równe ilości nasion kopru włoskiego, anyżu i kminku stłuczone w moździerzu gotowane 10-15 minut w około 1/2 l wody
Możesz też pić (oczywiście jeżeli sytuacja z maluszkiem się nieco ustabilizuje): - kompoty z 1 -2 goździkami, kardamonem i anyżem - wywary warzywne
Wapń występujący w jogurtach jest wapniem nieorganicznym, a więc nie przyswajalnym przez organizm i na dłuższą metę prowadzi do ubytków wapnia w organizmie.
|
|
|
Zapisane
|
Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
|
|
|
Viola
|
|
« Odpowiedz #31 : 19-02-2013, 10:52 » |
|
W czasie ciąży stosowałam ZZO (sporadycznie gluten i nabiał - włoski ser parmegano regano: na mleku niepasteryzowanym, dużo jaj, mięsa, surówek - głównie tarta marchew lub seler z olejem lnianym i sokiem z cytryny, białą kapustę, ryby, ziemniaki, kiszone ogórki i kapustę, buraczki jako surówka lub zupa, dużo orzechów i oczywiście wszystkie sezonowe owoce, które się pojawiały) po porodzie odkryłam ten wątek i jadłam według zaleceń Kwiatuszka. Moje śniadanie każdego dnia to kasza jaglana gotowana z jabłkiem oraz pestki z siemienia lnianego, słonecznika oraz dyni, cukier trzcinowy do smaku plus kardamon i cynamon, potem chlebek ryżowy z masłem i pieczonym przeze mnie mięsem, zupy buraczana lub krupnik na kurczaku i kaszy jaglanej, pieczony łosoś lub mięso z duszoną marchewką lub selerem lub buraczki, ryż brązowy z marchewką, garść migdałów każdego dnia. Jem też niestety ogromne ilości ciasta marchewkowego pieczonego według innego przepisu (skład: tarta marchewka, mąka kukurydziana, jajka, olej z pestek winogron, cukier trzcinowy, soda oczyszczona, kardamon, cynamon, imbir). W związku tym mam kilka pytań: 1.Właśnie minęło 6 tygodni od porodu i chciałabym rozszerzyć dietę, brakuje mi surowych warzyw i owoców. Czy w tym momencie mogę wrócić do surowej marchwi i selera z olejem lnianym, białej kapusty surowej lub gotowanej i surowych jabłek. Utkwiło we mnie głoszone na Biosłone przekonanie, że obróbka termiczna warzyw i owoców pozbawia je cennych witamin. 2. Czy moja dieta przez te 6 tygodni pokrywała zapotrzebowanie na wapń? Może należy wprowadzić jogurt własnej roboty czy ser parmegano regano, może suplementacja tabletkami? 3. Przed porodem do obróbki termicznej stosowałam masło klarowane, czy duszenie i smażenie na oliwie z oliwek w proponowanej diecie jest właściwe? 4. Czy prażone nasiona słonecznika (ja do tego celu używałam kupny bez łupinek) ma jakieś witaminy i minerały? Z tego co pamiętam z Biosłone takie ziarno jest martwe i niewartościowe. 5. Czy składniki w mojej wersji ciasta marchewkowego są dopuszczalne podczas karmienia piersią (chodzi mi o sodę)? 6. Kiedy mogę wprowadzić do posiłków cieciorkę, groch, fasolę?
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 13:08 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #32 : 19-02-2013, 13:10 » |
|
Viola zanim Kwiatuszek Ci odpisze coś mądrego, to nie zaszkodzi Ci przeczytać cały ten wątek o okresie karmienia piersią: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=24363.0
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #33 : 19-02-2013, 13:25 » |
|
MLEKO MIGDAŁOWE: - 100 gram migdałów, - 3-4 szklanki wody - zmiksowane jabłko (do smaku) - ew. szczypta wanilii
Skoro już wlazłem do składu porcelany to gdzie w tym przepisie na mleko jest mleko?
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #34 : 19-02-2013, 13:29 » |
|
To co powstaje z migdałów zostało nazwane mlekiem, bo nie ma na to innej nazwy. Chyba to samo jest z mlekiem ryżowym czy sojowym. Nie jest to takie mleko jak ludzkie czy zwierzęce, ale w pewien sposób je zastępuje. Może ktoś Ci to lepiej wytłumaczy .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #35 : 19-02-2013, 13:30 » |
|
Na szczęście już wszystko poza mną, ale za to wszystko przed Tobą .
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Kwiatuszek
|
|
« Odpowiedz #36 : 24-02-2013, 21:01 » |
|
1.Właśnie minęło 6 tygodni od porodu i chciałabym rozszerzyć dietę, brakuje mi surowych warzyw i owoców. Czy w tym momencie mogę wrócić do surowej marchwi i selera z olejem lnianym, białej kapusty surowej lub gotowanej i surowych jabłek. Utkwiło we mnie głoszone na Biosłone przekonanie, że obróbka termiczna warzyw i owoców pozbawia je cennych witamin. Co z witamin, jeżeli organizm ich nie przyswoi. Ciąża, poród, nawet w ekstazie, to wyjątkowy czas, jednak niejednokrotnie zużywa on cenne zasoby naszego organizmu, przez co przyczynia się do jego obciążenia. Taki organizm potrzebuje odżywczej i lekkiej diety. Sama utrata krwi po porodzie wiąże się z potrzebą regeneracji. Nawet stosując DP są sytuacje, w których zaczynamy od warzyw poddanych obróbce termicznej, dopiero później jemy surowe. Po porodzie zarówno matka jak i dziecko potrzebują czasu na regenerację, a maluszek na przystosowanie się do nowych warunków życia. Układ pokarmowy dziecka dojrzewa stopniowo, a dieta mamy i stan jej organizmu ma wpływ na pokarm. 2. Czy moja dieta przez te 6 tygodni pokrywała zapotrzebowanie na wapń? Może należy wprowadzić jogurt własnej roboty czy ser parmegano regano, może suplementacja tabletkami?
Nabiał i suplementacja raczej nie jest najlepszym sposobem na uzupełnienie wapnia. Dobrym źródłem wapnia są jajka, brokuły, nasiona słonecznika, migdały, sezam. 3. Przed porodem do obróbki termicznej stosowałam masło klarowane, czy duszenie i smażenie na oliwie z oliwek w proponowanej diecie jest właściwe? Jeżeli dziecko nie ma zmian skórnych, to masło sklarowane może być używane w zasadzie jako pierwszy produkt nabiałowy. Na oliwie z oliwek, z racji że należy do tłuszczów jednonienasyconych, można dokonywać krótkiej i szybkiej obróbki termicznej. Jednak w pierwszych tygodniach po porodzie należy skupić się głównie na daniach duszonych, gotowanych, pieczonych. 4. Czy prażone nasiona słonecznika (ja do tego celu używałam kupny bez łupinek) ma jakieś witaminy i minerały? Z tego co pamiętam z Biosłone takie ziarno jest martwe i niewartościowe. Dlatego póki można jeszcze dostać dynię, warto przygotować sobie miksowaną zupę krem z całymi nasionami. Jeżeli nasiona obieramy, najlepiej robić to tuż przed spożyciem. Dlaczego prażymy? W takiej formie lepiej smakują, wyglądają i są łatwiej przyswajalne. Oczywiście, pełne nasiona (koktajl błonnikowy) są najbardziej wartościowe. 5. Czy składniki w mojej wersji ciasta marchewkowego są dopuszczalne podczas karmienia piersią (chodzi mi o sodę)? Myślałam, że z racji problemów skórnych u dziecka zapytasz o jajka lub mąkę kukurydzianą (która często bywa modyfikowana genetycznie). W związku z powyższym proponuję ciasto z zamieszczonych tu przepisów. Tym bardziej że można wykonać je w wersji bez białek (na samych żółtkach), co przy problemach skórnych bywa korzystniejsze. 6. Kiedy mogę wprowadzić do posiłków cieciorkę, groch, fasolę?
Z roślin strączkowych w zasadzie od początku można wprowadzać fasolkę mung. Mimo że nie należy do fasoli krajowych, prawie nigdy nie wywołuje wzdęć u karmionych noworodków, niemowląt. Następnie soczewica czerwona, kolejno ciecierzyca. Dalej inne w tym nasze krajowe. Wprowadzanie roślin strączkowych powinno wiązać się z ostrożną podażą i obserwacją reakcji własnej oraz dziecka. Znam dzieci, które po kilku tygodniach nie reagowały na groch z kapustą czy bigos, ale stan ten należy obecnie do rzadkości i nie warto ryzykować. Warto zachować ostrożność.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-08-2013, 23:16 wysłane przez Ania »
|
Zapisane
|
Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
|
|
|
Viola
|
|
« Odpowiedz #37 : 27-02-2013, 13:28 » |
|
Dziękuję za odpowiedź. Chyba jednak moja dieta w ciąży obciążyła córeczkę. Myślałam, że jem zdrowo, a jednak orzechy, miód, jajka (u mnie w dużych ilościach) należą do silnych alergenów. Córka ma dużą ciemieniuchę, podejrzewam jajka. Spróbuję na początek odstawić same białko jajka. Czy brokuły (pewnie z mrożonek) i białą kapustę, które są wzdymające mogę spożywać?
|
|
« Ostatnia zmiana: 27-02-2013, 14:04 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kwiatuszek
|
|
« Odpowiedz #38 : 27-02-2013, 22:00 » |
|
Reakcja na brokuły (świeże nie mrożone) zależy od dojrzałości układu pokarmowego Dziecka. Na kapustę jest za wcześnie.
|
|
|
Zapisane
|
Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
|
|
|
Viola
|
|
« Odpowiedz #39 : 04-03-2013, 03:30 » |
|
Kwiatuszku, w marcu dostęp do swieżych warzyw jest utrudniony, rozumiem jednak, że odradzasz stosowanie mrożonek warzywnych? Czy możesz umieścić przepis na placuszki gryczane z masłem sezamowym oraz naleśniki gryczane?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|