Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #20 : 09-02-2014, 19:46 » |
|
4 lata jedna patelnia aluminiowa pokryta powłoką ceramiczną, używana praktycznie codziennie + garnek w tej samej technologii mniej używany. Gołym okiem nie ma uszkodzeń. Dla mnie nie jest to kiepskie rozwiązanie, z resztą też polecane na forum.
To masz szczęście - ja znacznie szybciej zauważam uszkodzenia. Aktualnie stosuję patelnie i garnki ze stali nierdzewnej pokrytej powłoką ceramiczną i według mnie to rozwiązanie jest lepsze. Co do olejów rafinowanych to chyba każdy na tym forum wie, że są szkodliwe. Ja przynajmniej miałam na myśli oleje nierafinowane. A do duszenia w niższej temperaturze osobiście wolę używać oliwę z oliwek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Beza
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559
|
|
« Odpowiedz #21 : 09-02-2014, 21:20 » |
|
Co do smalcu to dochodzi jeszcze jedna kwestia. Są ludzie, którzy po prostu z powodów wyznaniowych nie jedzą wieprzowiny.
|
|
|
Zapisane
|
"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #22 : 09-02-2014, 21:32 » |
|
No to mają masło klarowane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Osci
|
|
« Odpowiedz #23 : 09-02-2014, 22:13 » |
|
Olej kokosowy też ma cenę mięsa albo i wyższą.
U nas tak a tam cena rafinowanego (do smażenia) jest taka sama jak masła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #24 : 10-02-2014, 10:19 » |
|
Myślę, że fajnie by było, gdyby Mistrz aktualizował i rozbudowywał ten artykuł jak mu coś nowego do głowy wpadnie. Na pewno ułatwiłoby to naukę świeżakom i nie tylko.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #25 : 10-02-2014, 11:27 » |
|
Re: "15.Cukier – bez obaw można go używać do słodzenia herbaty i kawy (nie dotyczy I etapu DP)." Ale po co?
Re: "20.Żywność nie jest zdrowa" Naprawdę? Rozumiem, że dotyczy to p. 15.
Re: "21.Godziny posiłków – jemy, kiedy jesteśmy głodni, bo głód jest oznaką, że pilnie potrzebujemy składników do właściwego przebiegu różnych procesów zachodzących w organizmie. Bez sensu jest jeść, kiedy organizm się tego nie domaga, bo układ trawienny nie jest wówczas na to przygotowany." Ta uwaga dotyczy osób, które żywią się węglowodanami i mają niestabilne stężenia glukozy i insuliny we krwi. Żywienie niskowęglowodanowe powoduje, że człowiek nie odczuwa głodu. Ja spożywam 2 posiłki dziennie i głodny nigdy nie jestem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Beza
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559
|
|
« Odpowiedz #26 : 10-02-2014, 11:31 » |
|
Zapomniałam wyrazić swoje wielkie zadowolenie z powstałego artykułu. I podpisuję się pod tym co napisał Luciano.
|
|
|
Zapisane
|
"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #27 : 10-02-2014, 11:38 » |
|
Re: "15.Cukier – bez obaw można go używać do słodzenia herbaty i kawy (nie dotyczy I etapu DP)." Ale po co?
Jest to raczej takie zaprzeczenie stosowaniu przeróżnych słodzików, które jeszcze bardziej trują organizm, niż łyżka cukru. Przychodzą na Biosłone osoby i piszą, że odżywiają się już dużo lepiej, bo na przykład nie słodzą cukrem tylko ksylitolem. My chcemy im pokazać, że tak naprawdę nie ma nic tragicznego w posłodzeniu tej herbaty czy kawy. Niektórzy nie gustują w gorzkiej kawie. Chyba że uważa Pan to za uzależnienie od węglowodanów, słodkiego? Re: "20.Żywność nie jest zdrowa" Naprawdę? Rozumiem, że dotyczy to p. 15.
No tak. Bo zdrowie to: zdrowie 1. «stan żywego organizmu, w którym wszystkie funkcje przebiegają prawidłowo» 2. «stan, w jakim znajduje się żywy organizm» 3. «dobre funkcjonowanie jakiegoś systemu» http://sjp.pwn.pl/szukaj/zdrowieZaś Biosłone za zdrowie uważa stan organizmu (oczywiście żywego) w którym panuje homeostaza. Tak więc jedzenia, jako że nie jest żywym organizmem, nie może być "zdrowe", a może się jedynie przyczynić do poprawy zdrowia bądź uszczerbku na naszym zdrowiu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #28 : 10-02-2014, 13:11 » |
|
Sacharoza to trucizna, w dodatku bardzo silnie uzależniająca. Propagowanie jej na portalu prozdrowotnym to nieporozumienie.
No właśnie, zgodnie z powyższą definicją żywność nie może być ani zdrowa ani niezdrowa, bo jest już nieżywa. Chyba, że zjadamy jakieś żyjące zwierzątko.
Jeżeli żywność nie służy zdrowiu (jest toksyczna), nie należy jej spożywać. Proponuję usunąć ten fragment: "Żywność nie jest zdrowa".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #30 : 10-02-2014, 13:43 » |
|
Sacharoza to trucizna, w dodatku bardzo silnie uzależniająca. Propagowanie jej na portalu prozdrowotnym to nieporozumienie. Nie sądzę. Po co popadać w skrajności? Jeśli ktoś lubi posłodzoną kawę czy herbatę, niech słodzi. Uzależni się co najwyżej od słodzonej kawy bądź herbaty, ale nie od sacharozy. Mechanizm wpadania w uzależnienie od cukru jest zupełnie inny i nie ma nic wspólnego ze słodzeniem kawy czy herbaty.
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-02-2014, 20:33 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #31 : 10-02-2014, 14:05 » |
|
Proponuję takie brzmienie: "20.Żywność może przyczyniać się do poprawy i zachowania zdrowia, jeśli jest właściwie dobierana."
To zdanie też trzeba napisać w sposób zrozumiały (po polsku): "Organizm nie potrzebuje żadnego składnika jak najwięcej, sens mają wszystkie elementy wspólnie."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #32 : 10-02-2014, 14:07 » |
|
Sacharoza to trucizna, w dodatku bardzo silnie uzależniająca. Propagowanie jej na portalu prozdrowotnym to nieporozumienie. Nie sądzę. Po co popadać w skrajności? Jeśli ktoś lubi posłodzona kawę czy herbatę, mich słodzi. Uzależni się co najwyżej od słodzonej kawy bądź herbaty, ale nie do sacharozy. Mechanizm wpadania w uzależnienie do cukru jest zupełnie inny i nie ma nic wspólnego ze słodzeniem kawy czy herbaty. W takim razie proponuję dodać do kawy whisky a do herbaty rum.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #33 : 10-02-2014, 14:15 » |
|
Ja do kawy chętnie dodaję amaretto.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #34 : 10-02-2014, 14:25 » |
|
Likier amaretto Składniki: 1 litr spirytusu 96 proc., 1 kg cukru, 1 litr przegotowanej wody, 5 dag gorzkich migdałów, kilka słodkich migdałów, 3 pestki moreli, kawałek kory cynamonu
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-02-2014, 14:48 wysłane przez Tomasz_Dangel »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #35 : 10-02-2014, 14:37 » |
|
Dzięki za przepis. A czemu cukier na czerwono?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #36 : 10-02-2014, 14:39 » |
|
Likier amaretto Składniki: 1 litr spirytusu 96 proc., 1 kg cukru, 1 litr przegotowanej wody, 5 dag gorzkich migdałów, kilka słodkich migdałów, 3 pestki moreli, kawałek kory cynamonu
Ile cukru zawiera jedna, dwie łyżki stołowe takiego amaretto do kawy? Z moich obliczeń wynika, że ok. 5-10g. Wynika z tego, że Mistrz używając jednej łyżki stołowej spożywa niecałą łyżeczkę cukru do kawy. Oczywiście nie wiem jaką ilość rzeczywiście stosuje tego amaretto, więc traktujcie moje wypociny tylko jako luźno rzuconą uwagę. Sam herbaty nie słodzę, ponieważ uważam, że psuje to smak i zamiast pić herbatę człowiek pije napój. To samo dotyczy kawy. Ja również byłem zdziwiony początkowo, że na Biosłone nie mają nic przeciwko umiarkowanemu używaniu cukru. Zrozumieć mi to pomogła wzmianka odnośnie KB. Otóż cukier ma wysoki IG oraz jest pozbawiony jakichkolwiek pozytywnych substancji dla naszego organizmu, lecz ma właściwości poprawiające smak. Jeśli dodamy łyżeczkę cukru jeden czy dwa razy dziennie do czegoś, co jest pełnowartościowe i ma niski IG to nie powinno to szkodzić. Co innego łyżka cukru do surówki a pół kilo do ciasta.
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-02-2014, 20:36 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #37 : 10-02-2014, 14:45 » |
|
Co innego łyżka cukru do surówki, a co innego pół kilo do ciasta. W tym rzecz: słodzenie cukru cukrem jest szkodliwe, kawy i herbaty - nie.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #38 : 10-02-2014, 14:50 » |
|
Dzięki za przepis. A czemu cukier na czerwono?
Rzeczywiście, czerwony może zbyt agresywny. Zmieniłem na pomarańczowy. Lepiej pasuje do Pańskiego logo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #39 : 10-02-2014, 14:52 » |
|
Mnie też trudno się dopatrzeć czegoś szkodliwego w odrobinie cukru, zwłaszcza u osób stosujących ZZO. A dlaczego nikt zamiast cukru nie proponuje łyżeczki miodu? Nie dość, że nie zawiera sacharozy tylko glukozę i fruktozę to jeszcze zawiera cenne witaminy i biopierwiastki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|