W I etapie
DP nie należy za bardzo kombinować i trzeba jeść prosto mięso, warzywa, jajka, czasem kasza. Ten etap trwa tylko 3 tygodnie, ma kluczowe znaczenie i dlatego warto przeprowadzić go starannie i nie włączać innych wynalazków, tylko jeść te produkty wskazane w opisie diety.
Wszelkie chleby tzw. bezglutenowe są nafaszerowane chemią i nie mają nic wspólnego z normalnymi produktami. Chleb gryczany, pieczony samodzielnie, a proponowany w Dziale Kulinarnym, może być dodatkiem do prawidłowego jedzenia, a nie podstawą posiłków.
Odpowiedź 207 z tego wątku cyt. Mistrza
Dieta Prozdrowotna jest w gruncie rzeczy prosta, ponieważ po pierwszym restrykcyjnym etapie wdrażamy pojedynczo poszczególne produkty żywnościowe, dzięki czemu możemy kontrolować reakcję organizmu na każdy z nich. I to jest cała idea. Nie wymaga się tutaj restrykcyjnego przestrzegania recepty, ale do tego trzeba przestać być pacjentem.
Odpowiedź 34 z tego wątku cyt. Mistrza
To, czy tak jest dobrze, okaże się w praniu. Etap drugi (jak i pozostałe) polega właśnie na próbach, obserwowaniu swojego organizmu i wyciąganiu wniosków, więc daje dużo wolnej ręki stosującemu - zarówno jeśli chodzi o wdrażanie produktów żywnościowych, jak i terminy.
Tym niemniej etap pierwszy nie powinien trwać dłużej, niż trzy tygodnie, gdyż inaczej można narobić sobie więcej kłopotów, niż korzyści, gdyż może się okazać, że owszem, zagłodziliśmy drożdżaka na śmierć, ale samym też nam daleko do życia. Ludzie po prostu wyciągają pochopne wnioski, że jeśli coś jet dobre, to na pewno jest zdrowe. To kardynalne nieporozumienie; niezrozumienie praw natury. Otóż w okresie zdrowienia organizm potrzebuje mnóstwo witamin, minerałów, a także węglowodanów, więc ograniczenie ich podaży nie może być dobre, choć na początku dobre samopoczucie kusi nas, by ten stan nieco przedłużyć. Ale to ułuda