Magmar
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228
|
|
« : 21-08-2009, 10:14 » |
|
Mam uczulenie na gluten, więc wykluczyłam go ze swojego jadłospisu. Znalazłam kilka ciekawych przepisów na różne wspaniałości i tam jako składnik jest podana mąka bezglutenowa. Co o tym sądzicie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jawor
Offline
Płeć:
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68
|
|
« Odpowiedz #1 : 27-08-2009, 17:56 » |
|
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Ja używam mąki kukurydzianej na "naleśniki" wykorzystując białka jajek. Sposób przyrządzenia jest następujący: - białko z 2-ch lub 3-ch jajek - 2-3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej - 1 łyżka stołowa dobrej śmietany Do mąki dodać odrobinę wody i śmietanę oraz wymieszać na gęstą masę. Dodać białko, odrobinę soli i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu z dwóch stron. Życzę smacznego. Mnie bardzo smakują.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:00 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #2 : 27-08-2009, 18:16 » |
|
Dzięki za ten przepis, mnie już też czasami męczy niejedzenie chleba, szczególnie przy takich daniach jak jajecznica czy kaszanka (wiele innych). Może takie pieczywo kukurydziane byłoby dobre.
Pamiętam, że u nas kiedyś piekli kukurydziane pieczywo, ale nie wiem, czy to było 100%, czy tylko z domieszką.
Istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa (niekukurydziana)?
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:01 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Magmar
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228
|
|
« Odpowiedz #3 : 28-08-2009, 10:31 » |
|
Mąkę bezglutenową widziałam w sklepie zielarskim, tylko nie wiem czy można wierzyć, że ona rzeczywiście jest bezglutenowa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #4 : 28-08-2009, 16:23 » |
|
Istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa (niekukrydziana) ?
Jest jeszcze mąka gryczana i amarantusowa. Z gryczanej można robić z powodzeniem naleśniki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jawor
Offline
Płeć:
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68
|
|
« Odpowiedz #5 : 28-08-2009, 17:12 » |
|
Mąka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:01 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #6 : 28-08-2009, 17:51 » |
|
Mąka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna
Najpewniej jest też wysoko przetwo rzona. Amarantus to też jakieś cuda na kiju promowane przez medycynę naturalną i eko-sklepy, chociaż Zibi kiedyś pozytywnie się na temat tej mąki wypowiadał więc pewnie jest bezpieczna.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-08-2009, 18:21 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
« Odpowiedz #7 : 28-08-2009, 21:32 » |
|
antyalergiczna A co to znaczy? Że jak zacznę to jeść, to zniknie mi jakaś alergia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #8 : 29-08-2009, 11:51 » |
|
To nie problem w domu zrobić mąkę jaglaną, gryczaną, ryżową, fasolową, z ciecierzycy, migdałów, orzechów, czy grochową. Wystarczy zmielić surowe - tj. nieugotowane, nienamoczone! (oczywiście kasza gryczana nieprażona). Niemniej po tym, co usłyszałam o mieleniu i niszczeniu struktur skrobi zastanawiam się, czy to na pewno dobre. Nie kupisz w piekarni czystego chleba kukurydzianego, tam jest np. 30% mąki kukurydzianej, a 70% mąki pszennej, kukurydziana jest do smaku. Nawet mąka kukurydziana może być "zanieczyszczona" glutenem w zakładzie, a zanim zmielisz mąkę gryczaną czy jaglaną, to warto je przejrzeć, bo są w nich inne zboża. Jest jeszcze mąka z sorgo, bobu, skrobi kukurydzianej i z tapioki (manioka) - podobno bardzo fajna. Firmy oferujące produkty bez glutenu oferują produkty robione z tych mąk, ale także skrobi pszennej, uzyskanej technologicznie i z dodatkami gumy ksantanowej. Skrobia pszenna posiada śladowe ilości glutenu, tolerowane przez wiele osób, które jeść go nie mogą, ale ma go więcej niż produkty naturalnie bezglutenowe.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:03 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #9 : 29-08-2009, 14:36 » |
|
Mała poprawka: "z dodatkami gumy ksantanowej". Jest to polisacharyd (wielocukier), który ma właściwości zagęszczające i żelujące.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:04 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Jawor
Offline
Płeć:
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68
|
|
« Odpowiedz #10 : 02-09-2009, 08:40 » |
|
antyalergiczna A co to znaczy? Że jak zacznę to jeść, to zniknie mi jakaś alergia? Chodzi tu o to, że ta mąka nie uczula. Tak ja myślę. To stwierdzenie "antyalergiczna" znalazłem w opisie tej mąki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:04 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #11 : 02-09-2009, 08:44 » |
|
Mąka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna
To stwierdzenie "antyalergiczna" znalazłem w opisie tej mąki. Warto to zaznaczać i nie powtarzać treści ulotek jako prawdy objawionej .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #12 : 02-09-2009, 10:14 » |
|
Warto, tym bardziej, że znam niejedną osobę, uczuloną na ryż właśnie .
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Anula
|
|
« Odpowiedz #13 : 02-09-2009, 14:56 » |
|
A ja wczoraj jako eksperyment kulinarny, na szczęście udany, zrobiłam z mąki kukurydzianej pyszne placuszki z jabłkiem. Moje dzieci określiły je jako "Ptasie mleczko z jabłkami". Są bardzo delikatne, ale nie sprawiają problemu przy smażeniu, nie rozpadają się, pewnie dzięki dodanym jajkom. Dla zainteresowanych podaję przepis: ok. 25 dkg maki kukurydzianej, 0,5 l dobrego kefiru, dwa jajka, sól, cukier waniliowy, no i pokrojone cienko lub starte na tarce z dużymi oczkami 1 lub 2 jabłka, cukier puder do posypania. Kawałki jabłka nie mogą być zbyt grube, gdyż placuszki są dość cienkie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:05 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #14 : 04-09-2009, 22:03 » |
|
Robię podobne placuszki, z tym, że nie dodaję kefiru i cukru waniliowego i nie posypuję cukrem pudrem, za to dodaję odrobinę miodu. Też są dobre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #15 : 05-09-2009, 01:03 » |
|
Naprawdę mnóstwo jest mąk bezglutenowych, zachęcam do ich używania. Nie mają co prawda lepiszcza - glutenu - ale w wielu przepisach to nie przeszkadza, a innych w trzeba dodać dodatkowe jajko (jako lepiszcze). Dziś jadłam placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną i kukurydzianą. Naprawdę pyszne!
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:05 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #16 : 05-09-2009, 01:08 » |
|
To prawda. Do dzisiaj stoją twardo mury zbudowane w średniowieczu w których do spajania kamieni użyto jajka. Tak więc: dla chcącego nic trudnego.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #17 : 05-09-2009, 09:56 » |
|
Biedrono, czy do placków ziemniaczanych dodajesz jajka? Najlepiej podaj proszę proporcje.
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #18 : 05-09-2009, 12:46 » |
|
Lucy, ja dodaję przeważnie jedno jajko na około 1 kg ziemniaków, ale trudno mi podać dokładne proporcje, bo ja w kuchni większość rzeczy robię "na oko" .
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:06 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #19 : 05-09-2009, 16:26 » |
|
Lucy, ja daję czasem dużo jajek (nawet do 8 na 2 kg ziemniaków) do ciasta ziemniaczanego. Wg mnie zdecydowanie podnoszą smak placków. Jak mi się chce, to z białek jaj ubijam pianę i dodaję do ciasta - wtedy placki są puszyste. Ale muszę mieć czas na takie zabawy .
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:06 wysłane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
|